GIK Požarevac: Izbori se ponavljaju na tri izborna mesta 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

U Požarevcu tek nakon održavanja ponovljenog glasanja za lokalni parlament na tri izborna mesta saznaće se konačni rezultati.

GIK je utvrdio da je na ova tri mesta bilo  bitnih nepravilnosti tokom glasanj, pa je na tim mestima poništio postignute rezultate i doneo odluku da se tu ponova glasa, najverovatnije, već, u nedelju 28. juna.

Glasanje će se ponoviti na izbornoj jedinici br. 6(Brežane) i u mesnoj zajednici „Burjan“ na izbornim mestima 25 i 26 koji će se održati u „OŠ“ Vuk Karadžić.

Na ta tri mesta u biračkim spiskovima upisano je 2. 882 birača pa je moguće da se nakon ishoda tih izbora promenene dosadašnji ukupni rezultati gde je izborna lista „Aleksandar Vučić-za našu decu“ odnela ubedljivu pobedu.

Inače, u Požarevcu je na osnovu  obrađenih 95,84 podataka za lokalni parlament izlaznost bila 50,71%, ne računajući birače na mestima gde se glasanje ponavlja.

Za listu „Aleksandar Vučić-za našu decu glasalo je 21. 884 glasača(64, 67%), što im je donelo 48 odborničkih mandata u novom sazivi gradskog parlamenta.

Na drugom mestu je lista „SPS.Jedinstvena Srbija“ koji su dobili 6. 077 glasa(17,95%) i 13  mandata za odbornike.

Pet odbornika u novom gradskom parlamentu imaće lista „GG“ Dosta je bilo-suverenisti, koju je podržalo 2.241(6,62%) građana.

U graski parlament ušla je još samo  „Vlaška stranka Most“, koja je kao manjinska pod posebnim uslovima osvojila dva mandata odbornika, zašta joj je trebala podrška od 951(2,81%)glasača, koliko je i dobila.

Jedina u lokalni parlament nije ušla Srpska radikalna stranka jer nije proša cenzus od tri odsto. Oni su dibili 860 glasovo ili 2, 54 posto glasova, što nije bilo dovoljno za ulazak u parlament.

Inače, da bi neka lista, koja nije manjinska, ušla i gradsku Skupštinu bilo joj  je potrebno da osvoji najmanje 1. 016 glasova.

Prema izveštaju Opštinske izborna komisije u Kostolcu  u Skupštini Gradske opštine Kostolac, koju čini 21 odbornik ući će odbornici sa tri liste.

Od 11.491 građana upisanih u biračke spiskove, glasalo je njih 6. 281 (54,4%)

Najviše glasova osvojila je lista Srpske napredne stranke 4081( (64,93%) I 16 mandata, dok je na drugom mestu Socijalistička partija Srbije sa 1011(16,09%) I četri mandata. glasova.

U lokalnu Skupštinu ušla je još samo  Grupa građana „ISKORAK“, koja je osvojla  386 (6,14%) glasova I jedno odborničko mesto. Ostale četri liste koje su učestvovale na izborima za Gtadsku Skupštinu Kostolac, nisu uspele da osvoje potreban broj glasova za ulazak u parlamenat Kostolca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari