Kosovo u potrazi za žitom i čelikom 1Foto: Stanislav Milojković

Gotovo mesec dana nakon uvođenja takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, u potrazi je za novim dobavljačima za žito i čelik.

S druge strane, kada je reč o izvozu, pored tranzita kroz Srbiju, problem izvoznika je i nedovoljan broj licenciranih vozača.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići rekao je ranije da je izveštaj za period jun – septembar pokazao da je Kosovo imalo uspeha i zato što su neke od kompanija iz inostranstva proširile svoje poslovanje.

On je ponovio, govoreći o CEFTA sporazumu i podizanju taksi na 100 za uvoz robe iz Srbije da je Srbija primorala Vladu Kosova na takav potez jer je sprečavala transport i uvoz robe sa Kosova.

Time što je zabranjivala tranzit, Srbija je činila proizvode sa Kosova nekonkurentnim na tržištu, tvrdi predsednik kosovske privredne komore, prenosi KoSSev.

Da podsetimo, danas je Partija kosovskih Srba koju predvodi Aleksandar Jablanović reagovala na postupak poslanika Srpske liste koji su se zatvorili u Skupštini Kosova tražeći ukidanje takse od 100 odsto.

Da podsetimo, poslanici Srpske liste zatvorili su se juče u zgradi kosovske skupštine u Prištini, gde će ostati do dolaska komesara Johanesa Hana, a humanitarna pomoć koju je prikupila „Unija žena sa Vračara“ nije mogla da prođe prelaz Jarinje.

Potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj izjavio je juče za portal Antena M da nikada nije pomenuo, u intervjuu koji je dao za zagrebački Večernji list, stvaranje bilo kakvog pakta protiv Srbije.

Gostujući u jutranjem programu Radio televizije Srbije, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, je rekao da smatra da rezultat posete Hana Prištini treba da bude konkretan, inače ne vidi smisao njegovog dolaska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari