Lutovac ostaje lider DS 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ; Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nakon nekoliko odlaganja rokova za odgovor i insistiranja na dopuni prijave, konačno je odlučilo da odbaci zahtev isključenog člana Demokratske stranke Branislava Lečića da bude upisan kao predsednik te političke organizacije.

Prema tome Zoran Lutovac ostaje jedini pravni zastupnik DS upisan u registar političkih stranaka. Rešenje o odbacivanju Lečičevog zahteva potpisala je ministarka Marija Obradović, a u rešenju se navodi da je protiv odluke Ministarstva moguće podneti upravni spor pred Upravnim sudom. Lečić za Danas kaže da je odluka MDULS-a politička, ali da ona neće sprečiti demokrate da nastave svoju borbu za Demokratsku stranku, pa i putem suda. Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, smatra da je odluka MDULS-a jedina moguća odluka, jer je zahtev Branislava Lečića i bio zasnovan na „očiglednim falsifikatima“.

U obrazloženju MDULS-a navodi se da je Lečić podneo zahtev Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, 5. oktobra 2020, za promenu podataka u Registar političkih stranaka i u kojem je traženo da se izvrši upis za novog zastupnika Demokratske stranke. Međutim, nadležno Ministarstvo koje vodi potpredsednica SNS Marija Obradović, odlučilo je da su odluke Glavnog odbora i neposredni izbori na kojima je Lečić izabran za predsednika DS suprotni Statutu te partije, te da zbog toga ovaj političar ne može da bude na njenom čelu. U rešenju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu navodi se da Lečiću ostaje mogućnost da se zbog ovakve odluke žali Upravnom sudu.

Branislav Lečić u razgovoru za Danas kaže da je čuo da je MDULS donelo takvu odluku, ali da do njega nije stigao bilo kakav papir.

„Simptomatično je da odluka Ministarstva prvo stiže do novinara, a ne do mene koji sam podneo zahtev za upis i koji sam zainteresovan za odgovor. Stvar je jasna ovo je politička odluka, ali bez obzira kakav rezultat bio mi smo spremni da nastavimo borbu za Demokratsku stranku. Ta stranka je oteta i jasna je činjenica da država stoji iza toga“, napominje Lečić.

Na pitanje da li to sada znači da će oni koji su napustili DS formirati neku novu stranku možda sa predznakom „demokratska“, sagovornik Danasa kaže da to sada ne može da tvrdi, niti da zna u ovom trenutku.

„Mene su ljudi koji predstavljaju istoriju DS i moja stranka birali, da stranku sačuvam i da se za nju borim, što sam i činio. To nije bila samo moja volja, već većine u Demokratskoj stranci. Oni su sa mnom sa ove strane i naš cilj je da ne dopustimo da Demokratska stranka nestane i da bude bilo čiji prirepak . Da li iza otimanja DS stoji Đilas ili Vučić nama je svejedno. Demokratska stranka ima svoj integritet, svoje dostojanstvo i ona će svakako kroz političku aktivnost da opstane, a sada je pitanje na koji način ćemo to prevazići. Mi ćemo se na sudu svakako boriti za Demokratsku stranku“, ističe Lečić.

S obzirom da je zahtev za upis njegovog imena u registar političkih stranaka kao zastupnika DS odbačen, Lečić priznaje da ubuduće neće moći da koristi ime Demokratske stranke.

„Mi nismo legitimno, ali smo legalno izabrano rukovodstvo Demokratske stranke. S obzirom da nismo legitimnni i upisani u registar mi nastavljamo borbu za DS preko suda. Nećemo prestati za nju da se borimo, a da li ćemo se organizovati na drugi način videćemo, jer to mora da odluči članstvo. Kada dobijem od ministarstva odgovor, odmah ćemo imati Predsedništvo i dogovoriti sledeće korake, a za 28. februar planirali smo i Glavni odbor na kome ćemo doneti neke odluke“, objašnjava sagovornik Danasa.

On napominje da negativna odluka MDULS-a neće pokolebati ljude koji su odlučuli da napuste Zorana Lutovca, niti će uticati na osipanje njegovih pristalica.

„Mislim lično da je to nemoguće, jer bunt u stranci nije potekao od želje da mi budemo neka druga priča ili samostalni, već da budemo Demokratska stranka od samog izvorišta, slobodna, slobodoumna i nezavisna stranka. Pobunili smo se protiv Lutovčevog autoritarnog ponašanja i kršenja svih statutarnih pravila u stranci za šta imamo i materijalne dokaze. Zato je nastala pobuna. Ovoga momenta da se neko vrati natrag, značilo bi da priznaje da je stranka oteta, da priznaje gospodara protiv koga se pobunio“, ocenjuje Lečić, koji je ubeđen da je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu donelo političku odluku.

Na pitanje zašto misli da bi ministarka Marija Obradović stala na stranu Zorana Lutovca, Lečić kaže da je to stoga što je u Srbiji jasna raspodela snaga i isključivosti od stane opozicije i pozicije.

„Povratak Demokratske stranke sebi značio bi formiranje trećega puta, što je rešenje za Srbiju u kojoj se združuje politika nacionalna i demokratska. DS kao takva ima jedina snagu da tu politiku sprovede u delo. Obzirom da je prvo DS oteta od strane Đilasa, jer je Lutovac od nje napravio autoritarnu stranku koja to nikada nije bila, mi smo dobili jasnu podelu isključivosti. Sa jedne strane imamo poziciju koja drži i medijsku priču 80 odsto i sa druge tu opoziciju koja drži medijsku priču 20 odsto. U toj podeli svi koji ne pripadaju levo ili desno, ili su u taboru vlasti ili u taboru opozicije, oni su višak. Taj višak je Demokratska stranka i zato nije upisana u registar“, objašnjava Lečić za Danas.

Rakić: Čestitam svih demokratama

Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke, smatra da je odluka MDULS-a bila jedina moguća odluka i da je odbacivanje zahteva Branislava Lečića zasnovano na „očiglednim falsifikatima“.

„Apsolutno nije bilo nikakvog pravnog osnova da se Branislav Lečić upiše kao predsednik Demokratske stranke, jer je njegov zahtev bio zasnovan na očiglednim falsifikatima i kršenju svih stranačkih procedura. Čestitam svim demokratama koji su istrajali u ovoj mučnoj borbi za odbranu naše stranke. Sada, kada su ove neprijatnosti iza nas, možemo u punom kapacitetu, sa još više snage i odlučnosti da se posvetimo zajedničkoj borbi za smenu ovog kriminalnog režima i normalan život u Srbiji“, poručuje za Danas Dragana Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari