Preminula Mira Marković 1Mira Marković Foto: Epa/Saša Stanković

Mirjana Marković, udovica nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, preminula je danas.

Ovu vest prvi je preneo Sputnjik. Kako prenose pojedini mediji Mirjana Marković je preminula u bolnici u Moskvi.

Ambasada Srbije u Moskvi nema zvaničnu potvrdu o smrti Mire Marković, saopšteno je agenciji Beta.

Supruga Slobodana Miloševića i lider JUL živela je u Rusiji od 2003. godine. Za njom je od 2005. godine raspisana međunarodna poternica.

Sudilo joj se u odsustvu, jer je bila nedostupna pravosudnim organima Srbije.

Apelacioni sud u Beogradu je u martu ukinuo prvostepenu presudu kojom je u junu prošle godine bila osuđena na godinu dana zatvora povodom optužbi da je 2000. godine uticala na vladinu komisiju za nezakonito dodeli državni stan dadilji svog unuka.

Ovom odlukom je naloženo da se suđenje ponovi pred Višim sudom u Beogradu.

Biografija

Mirjana Marković rođena je 10. oktobra 1942. u Požarevcu.  

Studirala je studije Sociologije na Univerzitetu u Beogradu, gde je i doktorirala.

Bila je profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Sociologiju je predavala i kao redovna profesorka na Američko-francuskom univerzitetu za menadžment u Beogradu i na Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu. Pored toga bila je i redovna članica Ruske akademije društvenih nauka, gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov i počasni profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi. Objavila je oko sto radova iz područja sociologije, kao i dva udžbenika sociološke tematike. Dela su joj prevedena na mnoge jezike, kao što su ruski, engleski, kineski, grčki. 

Pored akademske karijere, najpoznatija je bila po političkom angažmanu. Komunističke ideje nasledila je iz svoje porodice, koje je kasnije prenela u svoje delovanje u javnoj politici. Bila je jedna od osnivača i prva predsednica Jugoslovenske levice (JUL). Međutim, najpoznatija je kao supruga predsednika Slobodana Miloševića. 

Do oktobra 2000. godine njena stranka je bila glavni koalicioni partner Miloševićevoj Socialističkoj partiji Srbije (SPS). Nakon sloma Miloševićevog režima 2003. godine Markovićeva beži iz Srbije u Rusiju.   

Protiv Mirjane Marković je 2005. godine podignuta optužnica po kojoj se tereti da je iskoristila službeni položaj tako što je Živku Knežević, bivšu generalnu sekretarku Vlade Republike Srbije i članicu Komisije Vlade za stambena pitanja „podstrekla da dodeli stan Iloni Pešić, dadilji svog unuka, premda ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove“.

Srpski Interpol 2005. godine raspisao je poternicu za Mirom Marković jer se nije pojavila na sudu kako bi se suočila sa optužbama za zloupotrebu položaja.  

Predstavnici Generalnog tužilaštva Rusije 2010. godine naveli su da Markovićeva u toj državi uživa status političke izbeglice i da njeno hapšenje po poternici srpskog Interpola, koja je na  snazi od 2005. godine, nije moguće.

Pored optužbi za zloupotrebu službenog položaja, Mirjana Marković je više puta bila pominjana kao mogući nalogodavac ubistva Ivana Stambolića i Slavka Ćuruvije. Imena tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković provlačila su se tokom čitavog postupka istrage i suđenja. Markovićeva od početka pa do kraja procesa nikada nije bila saslušana, iako je to bilo najavljivano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari