Priština da pokaže žalbu koju je uputila CEFTI 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je danas Prištinu da pokaže žalbu koju je, navodno, uputila Komitetu CEFTA da je Srbija kršila taj trgovinski sporazum, a povodom izjava predsednika Vlade Albanije Edija Rame u Zagrebu poručila kako je od albanskog premijera očekivala drugačiju reakciju.

Ako žalbe nema, onda je (premijer Albanije) Edi Rama svesno i namerno pokušao da obmane javnost u regionu da je Srbija prekršila CEFTA sporazum, rekla je Brnabić novinarima u Vladi Srbije, komentarišući Raminu izjavu u Zagrebu da je Srbija prva kršila regionalni trgovinski sporazum i da se Kosovo zbog žalilo.

Brnabić je rekla kako je „naivno očekivala“ od Rame da pozove Prištinu na razumnije ponašanje. Ona kao „jedini cilj“ Ramine izjave vidi da se „politički spinuje i Srbija okrivi za sve nerazumne odluke Prištine“.

Tražeći od Prištine da objavi žalbu koju je, kako tvrdi Rama, uputila nadležnim telima CEFTA, Brnabić je naglasila da je žalba Srbije na kosovske carinske takse zavedena u CEFTA.

Ako se Priština žalila, a niko im nije odgovorio, posle 90 dana mogu da pokrenu međunarodnu arbitražu, objasnila je Brnabić.

Ona je naglasila kako je Priština po drugi put promenila razlog kojim je pravdala uvođenje carina na robu iz Srbije.

Prvi put je to bilo uz obrazloženje da Srbija blokira Kosovo u Međunarodnim institucijama, a drugi put, navodno, da je Srbija krišila sporazum CEFTA, ocenila je premijerka.

Brnabić je rekla i da Srbija mesečno gubi 42 miliona evra od kada je Priština uvela carinske takse.

Komentarišući tvrdnje medija da institut Tonija Blera konkursom traži savetnike Vladi, Brnabić je rekla da je reč o ranijem aranžmanu „deliveri junut“ u kome je pomogao Blerov institut i napomenula da se te usluge ne plaćaju iz budžeta.

Za dodatne odgovore novinarima je sugerisala da joj se obrate pismenim zahtevom. Pismo zahvalnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića penzionerima Brnabić je ocenila kao „jako lep gest“, a u vezi sa upotrebom ličnih podataka – na šta je skrenuo pažnju poverenik za informacije od javnog značaja – rekla da „poštuje instituciju Pverenika“ i njegove odluke.

Brnabić je rekla i da je u utorak zbog prištinskih carinskih taksi održan prvi nezvanični sastanak sa predstavnicima Misije UN na Kosovu (UNMIK), koja predstavlja Kosovo u CEFTA, a sledeći korak je da Srbija odredi novi datum za prvi zvanični sastanak, što će, kako je najavila, uraditi u naredna 24 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari