Šešelj: Ne smemo usvojiti sporazum sa SAD o izručenju 1Vojislav Šešelj Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je danas da Skupština Srbije ne bi smela da usvoji Predlog zakona o potvrdjivanju Ugovora izmedju Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o izručenju koji na dnevnom redu parlamenta, jer može da ima katastrofalne posledice a „naknadna kuknjava će biti uzaludna“.

Šešelj je u skupštini kazao da taj sporazum predvidja izručenje ljudi iz Srbije koje se sumnjiče za krivična dela još od 1901. godine, odnosno da ima retroaktivno značenje što je, prema njegovim rečima, vrsta presedana u pravu. Dodao je da je cilj sporazuma „potčinjavanje“ američkim pravosudnim vlastima i da se nije vodilo računa o razlikama krivičnopravnog sistema dve zemlje.

„Prvo će uslediti zahtev za izručenje ubica braće Bitići, ali ne onih za koje srpski organi utvrde da su počinioci, već one za koje Amerikanci kažu da su osumnjičeni“, kazao je Šešelj. Dodao je da će se tražiti i izručenje osumnjičenih za paljenje američke ambasade u Beogradu, a da bi na takav zahtev trebalo odgovoriti da će se oni isporučiti kada SAD kazni one koji su odgovorni za bombardovanje kineske ambasade. Šešelj je kritikovao to što je na dnevnom redu skupštine objedinjeno 40 tačaka dnevnog reda koji nemaju „veze jedna s drugom“ i dodao da parlament „nema demokratski duh“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari