Trajković: Ponosna sam ako sam doprinela neuspehu Vučićeve politike 1Rada Trajković Foto: N1 (Arhiva)

Poznavalac političkih prilika Rada Trajković ocenjuje da je govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke, u kome je rekao da je njegova kosovska politika doživela poraz, usmeren ka Međunarodnoj zajednici i pristalicama SNS-a, prenosi RTK.

Ona smatra da je Vučićeva politika prema Kosovu do sada tolerisana na jedan nedozvoljeni način.

“Poslanici u Parlamentu Srbije nisu imali priliku da iznesu drugačije stavove, jer je on potpuno uzurpirao zakonodavne i izvršne vlasti. On je napravio državu za sebe”, kaže Rada Trajković i dodaje da je to najveći problem građana Srbije.

Inače, u svom govoru, Vučić je rekao i da je u istoj grupi, koja se borila protiv njegove politike za Kosovo, pored ostalih i Rada Trajković, koja u izjavi za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku, napominje da je ponosna što je doprinela neuspehu njegove politike.

“Politika razdvajanja po etničkom principu je katastrofa. Ja moram otvoreno da kažem, nije mene iznenadilo njegovo pominjanje Miloševića u Mitrovici, jer strategija koja je promivisana o Kosovu je nastavak Miloševićeve politike. A to znači da, nakon potpisivanja Kumanovskog  sporazuma, Vojska i Policija Srbije, kada se povlačila, uz podršku Šainovića, ona je odevela deo srpskom stanovništa, a to podrazumeva mirno etničko čišćenje Kosova”, navodi Trajković.

Ona je napomenula da je bila veliki protivnik Miloševićeve politike i nastavka jedne takve politike, koja se predstavlja kao projekat pomirenja.

“Pomirenje sa etničkim deljenjem je samo odvajanje. Vučić i Tači treba da budu trajno povučeni iz dijlaoga jer su ostavili haos iza sebe. Sada Srbi kada bi ga videli da dolazi sa novom strategijom za Kosovo, ne bi imali više poverenja. Ista je situacija i sa Albancima sa juga Srbije, koji ne znaju da li da idu u proces stvaranja saveta ili ne”, zaključuje Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari