Tribina “Ima li nade za srpski parlament?”: Obrnuti parlamentarizam u Srbiji 1Foto: Organizatori tribine

Tribina pod nazivom “ Ima li nade za srpski parlament?“ na kojoj su govorili mr Dragan Krsmanović i dr.Zoran Čvorović i Ivana Parlić,održana je sinoć u svečanoj sali Gradske kuće u  Užicu.

Čvorović sa Univerziteta u Kragujevcu istakao da je danas na delu “obrnuti parlamentarizam” i da Srbija i dalje ima veliki broj politički nepismenih birača, za šta, kako kaže, odgovornost snose političke stranke. 

“Kontrolna funkcija parlamenta je atrofirala i umesto da se ministri „tresu“ pred poslanicima situacija je potpuno obrnuta. Izostalo je političko opismenjavanje  birača kao preduslova za demokratiju i danas imamo situaciju da postoji višestranačje u Srbiji, ali i velikim delom politički nepismeni birači koji nisu svesni odgovornosti koje nosi biračko pravo”, ističe profesor Čvorović. 

On smatra da je neophodno podizanje političke pismenosti I upozorava da trenutnu situaciju političke stranke ne smeju iskoristi za puko osvajanje vlasti već upravo i za opismenjivanje birača.

“Birači se danas na opasan način isključuju iz politike i zbog toga imamo politički monopol određenih krugova koji odlučuju o temama koje se tiču birača. Neophodno je otvoriti ozbiljnu javnu diskusiju i polemiku na različite teme i na različitim mestima ne samo u institucijama već i u medijima, na panel skupovima, jer u suprotnom imamo samo imamo jednu ljušturu, formu od parlamenta”

Istoričar Dragan Krsmanović upozorio je da se zlonamerno danas nameću floskule da  da Srbi vole čvrstu ruku i da najbolje funkcionišu u diktaturi.

“Srbi su demokratski narod sa dugom tradicijom. Srbi  žele da učestvujeuu politici, da utiči na svoju budućnost i donose odluke. Odlika našeg naroda je i ta da kada učestvujemo u donošenju odluka, spremni smo da ih branimo svim srcem. Sa druge strane kada nam se odluke nameću, podjednakom snagom ih odbacujemo”

Ivana Parlić, pravnik i moderator tribune podsetila je da u srpskom parlamentu 40 odsto opština nema svoje predstavnike, i ukazala na problem metropolizacije parlamenta i centralizaciju politike. Primera radi, poslanici iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca  čine dve trećine poslanika, iako stanovništvo ovih gradova čini manje od  50 procenata od ukupnog broja stanovništa Srbije. 

“ Osim problema zastupljenosti u parlamentu imamo i problem glasanja za stranačke liste, a ne za poslanike I u takvoj situaciji potpuno je opravdano postaviti pitanje otvara li se time prostor za puku simulaciju demokratskog procesa “

 

 

 

 

Tribina pod nazivom “Ima li nade za srpski parlamentarizam” druga je po redu iz serije interaktivnih tribina pod zajedičkim nazivom „Ko donosi odluke o nama?“ koju u saradnji organizuju Srpski pokret Dveri, Narodna stranka i Zdrava Srbija, uz podršku Saveza za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari