Vučić: Država je u Hram Svetog Save za tri godine uložila 43 miliona evra 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će pre kraja oktobra biti završeni radovi na Hramu Svetog Save u koji je, kako je rekao, država u poslednje tri godine uložila 43 miliona evra.

„Ljudi će moći da ga vide u fantastičnoj lepoti. Postaće jedno od najvećih i najvažnijih mesta okupljanja, kako našeg naroda tako i turista. Dolaziće da vide jer će teško naći ovakvo mesto“, kazao je Vučić nakon obilaska radova na izgradnji Hrama Svetog Save u Beogradu.

Vučić je zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i kompaniji Gasprom za donaciju od 10,5 miliona evra za izgradnju i naveo da očekuje prisustvo ruskog predsednika na otvaranju hrama.

Ocenio je da beogradski hram, čija je izgradnja počela 1935. godine, „na neki poseban i posredan način“ postaje nova Sveta Sofija u Istanbulu, koja je ove godine preobraćena iz muzeja u džamiju.

„I sa ovom Bogorodicom iza oltara koja je gotovo istovetna kopija mozaika u Svetoj Sofiji“, kazao je on i dodao da je 96 odsto radova na mozaicima završeno.

https://www.instagram.com/p/CEG2ZLBpD5Y/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Naglasio je da bez patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja ne bi bilo završetka hrama, kao i da „neki“ predsednici Srbije imaju velike snove – da ostave nešto iza sebe, za razliku od drugih koji „nemaju nikakve snove osim da se obogate“.

Vučić je istakao da je „narod“ dao veliku količinu novca zbog toga što je „država snažnija“ više nego ikad od 1945. godine.

„Terali su nas od 1945. da zaboravimo sve važno i sve Srbe. Nemamo nigde spomenik Stefanu Nemanji. (…) Zaboravili smo rodonačelnika Srbije, naređeno nam je bilo“, tvrdi Vučić.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je danas da gradnja Hrama Svetog Save u Beogradu traje više od 100 godina, dodajući da da se u svetu veliki hramovi grade po 150 i 200 godina.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

48 reagovanja na “Vučić: Država je u Hram Svetog Save za tri godine uložila 43 miliona evra”

 1. A decu lečimo SMS porukama!!!!!!! Ali to su naša deca – nisu vaša pa nije ni bitno.

  • Tako je Milane, za lečenje dece nema para, a za ovo megalomansko zdanje koje ne služi ničemu ima para. Ko veruje u Boga ne treba mu hram, ako je Bog svugde može se moliti i kod kuće. Ma džabe prvorođenom donacije u hramove kada će da gori u paklu.

   • Hram Sv.Save su već jednom pretvarali u konjušnicu, oni koji nisu mogli da mu nadju svrhu, ali izgleda da i takvih i danas ima.

    • Veću korist bi imao kao konjušnica…
     Sveti Sava bi prvi s prezirom osudio hradnju ovakve megalomanske.i zlatoljubive zgradetine! Rasipništvo i zlatoljublje je greh!

  • Djilas koliko se nakrao sve ove godine mogao bi koji milion izdvojiti u humanitarne svrhe

  • Za svu decu koja se leče u inostranstvu po osnovu ozbiljnosti ugroženosti zdravlja država obezbedjuje pare.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.