Vučić: Predstavnici Kosova u Minhenu govore rečima koje Evropljani žele da čuju 1Vučić u Minhenu Foto: FoNet/TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Minhenu da je platforma koju je predložila Priština „protiv dijaloga“, da Kosovu očigledno ukidanje taksi ne pada na pamet, a da će Beograd, uprkos tome, nastojati da sačuva stabilnost i mir.

Vučić boravi u Minhenu gde će učestvovati na 55. Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, a za sutra posle podne je planiran panel o Kosovu na kojem treba da učestvuje sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Vučić je u obraćanju medijima, kako prenosi Pink, rekao da su u razgovorima koje do sada imamo dominirale teme o evropskom putu Srbije i situaciji na Kosovu, istakavši i da najavljeni panel pokazuje da Kosovo postaje važna tema. Razgovarao sam kratko i sa Federikom Mogerini, razmenili smo stavove, rekao sam koliko je za nas teška pozicija i situacija. Rekao sam joj da nas oni drže u anticivilizacijskim merama, i rekao sam joj “stavite se u našu kožu, našu situaciju”, izjavio je Vučić.

On je naglasio da je sa svim zvaničnicima u Minhenu razovarao staloženo o situaciji na Kosovu. Kako je dodao, predstavnici Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj idu svojim putem, govore o svojoj ugroženosti, „ovde govore rečima koje Evropljani žele da čuju“.

„Moramo da nađemo ugao koji će Srbiju da predstavi u pravom smislu“, istakao je on. Dodao je i da će se u Minhenu sastati i sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom.

Nemačka je prva u Evropi i želimo da razgovaramo sa njima. Važno je da shvate poziciju Srbije. Očekuje me niz važnih razgovora sa mnogim zvaničnicima. Mnogo važnih sastanaka je pred nama, i mnogo važnih stvari pred našom zemljom, poručio je Vučić.

Osvrćući se na situaciju oko Kosova, predsednik je rekao da je Srbija sve ispunila po Briselskom sporazumu.

Od prvih šest tačaka, samo jedna je bila na Albancima, oko formiranja srpskih opština, i to nisu ispunili. Krše elementarne civilizacijske norme. Spremni smo da usaglasimo subvencije, da sarađujemo, na sve smo spremni a onda se dogodi neko čudo, istakao je Vučić.

Sve naše partnere pitam po čemu je Priština važna. Nikakve mere do sada nismo donosili, i spremni smo na saradnju, ali i to ima mere, istakao je Vučić, dodajući da ne razume šta tačno Priština traži i njihove poteze naziva neracionalnim.

Zahvaljujući odgovoronom ponašanju Beograda, imamo mir i stabilnost. Samo zato što smo normalni, i racionalni ne znači da će tako da bude do veka, istakao je Vučić.

Očigledno je da njima ukidanje taksi ne pada na pamet. Pokušaćemo da uprkos tome da sačuvamo mir i stabilnost, podvukao je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari