Vučić: Srbija će imati ozbiljnu podršku Francuske na putu ka EU, biće velikih promena 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da će Beograd imati ozbiljnu podršku Francuske na putu ka EU i da veruje da će u procesu pristupanja biti velikih promena i drugačijeg pristupa.

Posle sastanka s predsednikom Francuske Emanuelom Makoronom, Vučić je televiziji Pink rekao da su najviše razgovarali o odnosu Beograda i Prištine i da su to pitanje povezivali s evropskim putem Srbije.

„Verujem da će biti velikih izmena i drugačijeg pristupa u skladu s novom metodologijom (u pregovorima o članstvu u EU) koju je Srbija prihvatila. Sada će nam poglavlja otvarati po klasterima i verujem da u jednoj godini možemo da otvorimo više poglavlja nego u prethodne tri ili četiri godine“, kazao je Vučić.

On je naveo da „zbog geopolitičke promene odnosa snaga u svetu ne bi isključio da dodje i do nekih drugih sporazuma u budućnosti koji bi i Srbiji i EU pomogli, a koje danas niko i ne nazire“.

„Verujem da postoje neka inovativna rešenja o kojima je moguće razgovarati, ali nisam vlastan da prvi govorim o tome u javnosti, prepustiću to našim francuskim prijateljima“, rekao je Vučić.

„Makron u septembru ili oktobru dolazi u posetu Srbiji“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da će predsednik Francuske Emanuel Makron doći u Beograd u septembru ili oktobru i da će dve zemlje tada potpisati mnogo ugovora.

„Makron dolazi u septembru ili oktobru u Srbiju, biće to velika poseta, imaćemo mnogo ugovora da potpisujemo. Uveren sam da ćemo napraviti veliki rezultat u odnosima Srbije i Francuske, u interesu gradjana Srbije“, rekao je Vučić televiziji Pink.

Posle sastanka s francuskim predsednikom u Jelisejskoj palati, Vučić je rekao da su „imali dobre razgovore“ i da je „srećan što Makron razume težinu pozicije Srbije“.

Vučić je kazao da je način na koji mu je ukazano gostoprimstvo u Parizu „dokaz istinskog prijateljstva prema Srbiji i posvećenog pristupa Makrona rešavanju problema na Zapadnom Balkanu“.

„Pokazao je neverovatnu srdačnost, doživeo sam stvari koje nisam ni sanjao, vodio me je u vinski podrum Jelisejske palate. U dva navrata smo imali razgovore u četiri oka“, naveo je predsednik Srbije.

Dodao je da će Francuska biti podrška Srbiji i na njenom evropskom putu i u postizanju „kompromisnih i inovativnih rešenja“ u vezi s odnosom Beograda i Prištine.

Vučić: Dve linije beogradskog metroa treba da budu završene do 2030.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će paralelno bi građene dve linije beogradskog metroa koje treba da budu završene do 2030. godine.

On je u Parizu posle razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom za TV Pink rekao da će izgradnja prve dve linije metroa početi do kraja ove godine, a da je u planu i izgradnja treće linije.

„Prva linija će ići od Mirijeva do Železnika i povezivaće pet opština, a plan je da bude završena do pre kraja 2027. godine“, kazao je Vučić.

Kako je dodao, druga linija povezivaće Mirijevo i Zemun a centralna stanica biće lokacija Beograda na vodi.

Treća linija, po rečima Vučića bi trebalo da povezuje Novi Beograd, od blokova 71 ili 72, sa centrom grada, a sve linije metroa biće umrežene sa brzim vozom.

Naveo je da su francuske firme koje će učestvovati u opremanju metroa ponudile šest rešenja za vozove za metro, od kojih će građani Beograda birati tri rešenja.

„Ne pravim od Beograda emirat, iako smatram Arape prijateljima“

Predsednik Srbije Aleksandar Vućuć izjavio je danas da ne pravi ništa arapsko i da Stefan Nemanja nije bio lider ni jednog od sedam emirata koji su se ujedinili.

„Smetao im je krst, mač, Srudenica, Hilandarski tipik, sve im smeta“, izjavio je Vučić, posle sastanka sa francuskim predsednikom Emauelom Makronom, na primedbe da pravi osmi arapski emirat od Beograda, kako je navela Stranka slobode i pravde.

On je rekao da je Stefan Nemanja rodonačelnik najvažnije srpske dinastije, ranog srednjeg veka.

„Ne pravim ništa arapsko, iako smatram Arape prijateljima Srbije“, rekao je Vučić.

„Kod kosovskih Albanaca ne vidim želju za kompromisom“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu da kod kosovskih Albanaca ne vidi želju za postizanjem kompromisnog rešenja sa Beogradom.

Posle sastanka s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, Vučić je rekao da je Srbija „uvek spremna za razgovore“ s Prištinom, ali da je „za svaki dogovor potrebno dvoje“, a da on „trenutno ne vidi drugog“.

„Ključno pitanje je da li će neko u Prištini da razume da oni nisu bogom dani da očekuju da dobiju ono što je u njihovoj fontani želja, već da moraju da razgovaraju, da postignu kompromis. Ja tu želju kod njih ne vidim“, kazao je Vučić televiziji Pink.

On je naveo da kod kosovskih stranaka koje bi prema istraživanjima trebalo da pobede na predstojećim parlamentarnim izborima, partijama bivših premijera Kosova, Aljbina Kurtija i Ramuša Haradinaja, vidi samo želju za stvaranjem „velike Albanije“.

„Ja (kod tih stranaka) ne vidim ništa što bi moglo da nas približi ozbiljnom dijalogu“, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da veruje u značajnu ulogu Makrona i Francuske u rešavanju kosovskog pitanja.

„Makron ima velike ambicije i perfektno poznaje geoplitiku. Za razliku od drugih (lidera), nije strašljiv u pronalaženju alternativnih rešenja. Bilo bi dobro kada bi imao više slobode u toj vrsti političkog delovanja“, naveo je predsednik Srbije.

„Đorđević je pametniji kad ćuti, ja ne nosim značku druge države kupljenu na pijaci“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da „pokušava da ispravi gluposti“ koje je na pitanju Kosova napravila vlast čiji je deo bio sadašnji predsednik pokreta Oslobođenje Mladjan Đorđević i poručio mu da ćuti.

„Neka ćuti, mnogo je pametniji kad ćuti, kada se neko bori da ispravi barem deo gluposti koje su on i njegovi pajtosi napravili“, rekao je Vučić, komentarišući tvrdnju Djordjevića da pozivom Srbima da izadju na kosovske izbore daje legitimitet Prištini da pravi nezavisno Kosovo.

Vučić je rekao da „ne nosi značku koju je kupio na pijaci da predstavlja neku drugu zemlju već srpsku zastavu i srpski grb u srcu, a da sve druge poštuje“, misleći na rusku značku koja se može videti na odelu Đorđevića.

Prema rečima Vučića, Đorđević je „sa svojim šefovima“ doprineo proglašenju nezavisnosti Kosova 2008, „ćutao kao zaliven kad su ubijali naš narod 17. marta 2004, kad su spaljivali crkve na Kosovu, radio je na tome da postavi granicu na Jarinju i Brnjaku, ćutao kad su doneli presudu Međunarodnog suda pravde na najgluplje pitanje“.

„Narod na Kosovu zna ko štiti njegove interese, hoće da mi sole pamet oni koji su sve naše interese prodali i predali, nisu mi ti ljudi naročito važni“, rekao je Vučić, novinarima posle sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Francuski ministar: Sa Srbijom imamo toliko toga da zajedno gradimo

Francuski ministar za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frank Riester izjavio je danas da Srbija i Francuska „imaju toliko toga da zajedno grade“.

„Zadovoljstvo mi je da ponovo vidim srpskog ministra finansija Sinišu Malog, kako bismo razmotrili prioritete o kojima smo razgovarali tokom moje posete Srbiji. A to je metro u Beogradu. Naše dve zemlje imaju toliko toga da grade zajedno“, naveo je Riester na Tviteru.
Francuski ministar je uz poruku objavio svoju i fotografiju srpskog ministra.

Riester i Mali su 26. novembra u Beogradu potpisali su sporazum o saradnji na realizaciji prioritetnih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Sporazum uključuje projekat izgradnje metroa u Beogradu i projekat unapređenja i povećanja efikasnosti elektrodistributivne mreže u Srbiji, rekao je tada Mali.

Minitar finansija boravi u Parizu zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandom Vučićem koji je danas razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron).

Kako je ranije saopštilo srpskog Ministarstvo finansija, Mali treba da se sastane i sa francuskim ministrom finansija Brunoom Le Merom (Bruno Le Mer) i ministrom saobraćaja i energetike Žan-Batistom Džebarijem (Jean-Baptiste Djebbari).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari