Četiri novopazarska sportska bisera 1Foto: Odbojkaški savez Srbije

Šta povezuje četvoro mladih sportista koji su svako na svoj način obeležili jul, osvajačicu srebrne medalje na juniorskom svetskom šampionatu za odbojkašice i najboljeg blokera tog prvenstva, četvrtog mlađeg seniora na prvenstvu Evrope i kapitena ženske juniorske košarkaške selekcije Srbije i beka u toj reprezentaciji?

Ovako postavljeno pitanje bez navođenja njihovih imena i prezimena previše je komplikovano da bi se dobio odgovarajući odgovor, što bi se reklo, iz rukava. Da je umesto njihovih uspeha stajalo – Hena Kurtagić (16 godina) Elzan Bibić ( 22), Nadia Smailbegović (20) i Minela Mehović, nema ko ne bi rekao da je vezivno tkivo za sve četvoro Novi Pazar.

Najbolja blokerka Svetskog prvenstva

U istoriji sportskog Novog Pazara gotovo da nije moguće pronaći sportistkinju koja je u nekom od ekipnih sportova do svoje 16 godine postigla više od Hene Kurtagić. Pre samo tri godine ponela je dres pionirske odbojkaške reprezentacije Srbije, a mnogo pre nego će postati punoletna nakupila je već toliko medalja i individualnih priznanja sa najvećih takmičenja da tu kolekciju teško da će u skorije vreme neko nadmašiti. Sve to je kvalifikuje za jednog od najboljih mladih sportista u istoriji grada.

Pre dve nedelje je druga najmlađa igračica reprezentacije osvojenoj srebrnoj medalji na Šampionatu sveta u Kortrajku i Roterdamu pridodala i izbor u najbolji tim prvenstva, kao i titulu najboljeg blokera šampionata. U konkurenciji godinu i dve godine starijih odbojkašica igračica sa brojem 11 u plavom dresu svrstala se u krem najvećih odbojkaških nada planete. Zato bi i trebalo zapamtiti ta imena koja čine idealni tim svetskog šampionata, pored Hene Kurtagić u njemu su i MVP takmičenja, tehničar italijanske selekcije Gaja Gjudući, korektor Vita Akimova (Rusija), libero Martina Armini (Italija), primači Lovet Omoruji (Italija) i Žolijen Knolema (Holandija) i još jedan bloker Ema Gracijani (Italija).

Po dolasku u zemlju Heni u čast prijem je priredio i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. I tom prilikom pokazala je zrelost, rekavši između ostalog. „Odbojka je kolektivan sport i bez saigračica iz reprezentacije ne bih mogla da dođem do individualne nagrade. Veliko je zadovoljstvo sa nepunih 17 godina prolaziti gradom i primati čestitke“.

U Heninom slučaju ništa što se dogodilo nije došlo niotkuda. Da se pojavio talenat čije su granice nedokučive postalo je jasno pre tri godine. Tada je sa Novim Pazarom osvojila prvo mesto u zapadnoj grupi drugoligaškog takmičenja i odmah je skrenula pozornost na sebe. Njen talenat nije promakao TENTU iz Obrenovca, sa samo 15 godina sa seniorskim timom ,,energetičarki“ prošle godine osvaja titulu državnog prvaka i naziv najboljeg blokera lige. Pre tog vanserijskog dostignuća sa pionirskom selekcijom Srbije osvaja srebrnu medalju na Balkanijadi i prvi put ulazi u najbolji tim jednog šampionata kao i zvanje prvog blokera takmičenja. Iste godine sa tom ekipom na Evropskom prvenstvu u Zagrebu i Trstu osvaja odlično šesto mesto. Prošle godine sef u kojem su medalje obogaćuje bronzanom sa Prvenstva Evrope za kadetkinje u Podgorici i novim promovisanjem u idealni tim šampionata. Nedugo potom iako kadetkinja sa juniorskom reprezentacijom Srbije na Prvenstvu Evrope u Zenici dolazi do drugog mesta, naravno, ni ovoga puta je nije zaobišlo svrstavanje u idealnu sedmorku prvenstva,

Iako još uvek kadetkinja Kurtagićeva blista i na Prvenstvu sveta za juniorke pre dve nedelje u Belgiji i Holandiji. Reprezentacija Srbije u prvoj fazi osvaja prvo mesto bez izgubljenog seta u grupi igranoj u Kortrajku, pobeđene su Belgija, Dominikanska Republika i Portoriko. U četvrtfinalnoj grupi posle pobeda maksimalnim rezultatom protiv Poljske i ponovo Dominikanske Republike usledio je i prvi poraz, Italija je bila bolja (3:0). Devojke koje je vodio Vladimir Vasović, bivši trenera muškog tima Partizana, u polufinalu igranom u Roterdamu „preslišale“ su domaćina Holandiju (3:1) i zakazale još jedan duel sa neprikosnovenim Italijankama. Kvalitet je i ovoga puta bio na strani protivnica, ali kao i u svim prethodnim mečevima opet je viđena izvanredna partija Kurtagićeve. Zlatna medalja na najvećem takmičenju tog uzrasta ostala je nedostižna, ali su Savićeva, Kockarevićeva, Tica i ostale najavile da nema zime za žensku odbojku Srbije. A na potvrdu da je rođena nova odbojkaška zvezda Hena Kurtagić, na to se neće još dugo čekati.

Biće Bibić što je bio

Nakon dve operacije od početka godine niko nije očekivao da bi Elzan Bibić mogao tako brzo da se vrati na stazu, a i ako bi se to dogodilo retko ko je pretpostavljao da će povratak biti uspešan. I pored pobede u uzbudljivoj trci na Balkanijadi u Smederevu, optimizma po pitanju Bibićeve forme nije bilo. U taktičkoj trci na 1.500 metara Novopazarac je u cilj ušao u vremenu 3:52,23, samo 29 stotih delova sekunde zaostali su Turčin Barbaros i Jermenin Mkrtčjan. Na šampionatu Evrope za mlađe seniore u Talinu Bibić je branio bronzanu medalju osvojenu dve godine ranije u Jevleu. U neočekivano brzoj trci nije uspeo u poslednjih 50 metara da nadoknadi zaostatak, do medalje su mu nedostajale 33 stotinke. Pobedio je Ruben Verhejden (Belgija) 3:40,03, ispred Maria Garsije (Španija) 3:40,11 i Isaka Nadera (Portugal) 3:40,91. Bibićev plasman je i najbolji koji je ostvario neki atletičar iz Srbije na ovom šampionatu.

Posle svega što mi se dešavalo ove godine zadovoljan sam, mada ostaje žal, jer je za medalju je tako malo nedostajalo – rekao je posle trke naš najbolji srednjoprugaš.

Nadia i Minela u juniorskoj košarkaškoj reprezentaciji

Pre dve godine ženska juniorska košarkaška reprezentacija Srbije doživela je debakl na Evropskom prvenstvu u Izraelu ispadanjem u ,,B“ diviziju. Generacija u koju niko više nije verovalo na najlepši način potvrdila je da nije rekla poslednju reč. Iako je zbog aktuelne epidemiološke situacije otkazano Evropsko prvenstvo za igračice do 20 godina FIBA je da bi izbegla prazan hod organizovala turnire bez takmičarskog značaja i na dobrovoljnoj bazi, koje je nazvala FIBA čelendžer.

Za Novi Pazar je značajno da je reprezentaciji Srbije za turnir u Šopronu (Mađarska) dao dve predstavnice, Nadiu Smailbegović (Vašaš – Budimpešta) i Minelu Mehović (Radničko – Kragujevac). Posebna čast ukazana je Smailbegovićevoj. Košarkašica Vašaša predvodila je nacionalnu selekciju kao kapiten i jedna od najboljih igračica uz Nadicu Nedeljkov i Višnju Stefanović. Srbija je šampion Evrope u seniorskoj konkurenciji, a reprezentacija koja je nastupila u Mađarskoj predvorje najbolje selekcije. Biti kapiten takvog tima, e pa to, nešto znači! Srbija je turnir završila kao druga sa dva poraza, prvi od domaćina Mađarske i drugi na samom kraju turnira u meču bez rezultatskog značaja od Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari