Deca uskoro neće moći da besplatno treniraju fudbal u Mladosti iz Lazarevca 1Lopta

Svi znamo za slučajeve da pojedinac koristi rupe u zakonu da bi izvukao ličnu korist, ali da država kažnjava decu korsiteći rupe u zakonu, mislim da to još nikad nije bilo. Ovako za Danas počinje priču Vlada Tomić (32), potpredsednik FK Mladost iz Cvetkovca kod Lazarevca, upozoravajući da deca u tom kraju zbog bahatosti države uskoro verovatno neće moći besplatno da treniraju fudbal.

Vlada u klubu trenira decu uzrasta od pet do deset godina, a škola fudbala Mladosti potpuno je besplatna za sve mlađe kategorije. Međutim, Mladost je prose nedelje dobila sudsku presudu da mora a plati 150.000 dinara zbog toga što još 2016. na meču seniora protiv protiv Zabrežja (Obrenovac) nije imala angažovano profesionalno obezbeđenje. Ova presuda nažalost će se odraziti i na decu.

– Bukvalno se koristi rupa u zakonu po kome klub na svim fudbalskim mečevima mora da angažuje profesionalno obezbeđenje. Pored novčane kazne preti nam i jednogodišnja zabrana rada kluba, što bi značilo da u Lazarevcu više neće postojati besplatna škola fudbala. Pravnici mi objašnjavaju da je kazna besmislena, da je u pitanju stara odredba zakona koja je promenjena, kao i da ne sme da se odnosi na amaterske mečeve. Naše utakmice ne gleda mnogo ljudi, to su uglavnom roditelji, a nikada nikakvog incidenta nije bilo. Profesionalno obezbeđnje koje pokušava da nam se nametne koštalo bi nas godišnje oko 300.000 dinara, a mi te pare nemamo. Podneli smo žalbu Apelacionom sudu, a što se mene tiče spremni smo da idemo i do Strazbura – objašnjava Tomić.

On ističe da ga od kazne više boli to što deluje kao da nekome smeta što se u Mladosti insistira na tome da deca besplatno mogu da treniraju.

– Opština Lazarevac kao da nema razumevanja za decu, iako smo joj se obraćali više puta. Dresove, lopte, golove, održavanje terena, rekvizite za treniranje, sve to obezbeđujemo donacijama. Nađite mi na širem području Beograda školu fudbala koja mesečno košta manje od 50 evra, a mi nikom ništa ne naplaćujemo. Zna se da na ovom području postoji veliki problem sa drogom, a nama je cilj da sklonimo decu sa ulice i učimo ih pravim vrednostima. U klubu uvek obeležavamo dečije rođendane, a posle utakmica na našem terenu redovno je druženje klinaca i roditelja uz ručak. Sport treba da decu uči i životu, a ne da sve bude samo puki trening i finansijski interes – tvrdi Tomić.

Vlada Tomić inače radi u Elektroprivredi Srbije, a u klubu, kao i svi ostali, posao obavlja bez nadoknade.

– Osim ličnog zadovoljstva i toga što mogu da treniram i svoje dvoje dece, nemam drugu korist. Mnogi roditelji dovode klince raznih uzrasta čak i iz Beograda. Naša škola je otvorena potpuno besplatno za sve bez obzira odakle su i nikoga nismo nikada odbili. Nikada detetu pre 17, 18 godine neću reći da nije talentovano. Bitno je da se bavi sportom i da trenira, a tek kasnije će da odluči da li želi ili ne da se profesionalno bavi fudbalom – zaključuje Tomić.

I dobre ocene u školi uslov za prvi tim

– Utakmicu započinju oni koji su bili najredovniji na treningu. Kod nas nema kao u drugim školama fudbala roditeljskog pritiska da li je nečije dete bolje od drugog. Dobre ocene u školi su takođe uslov za igranje u prvom timu, i tu nema kompromisa – tvrdi Tomić.

U planu i škola za devojčice

– U uzrastu koji treniram imamo i nekoliko devojčica. U planu je i pokretanje škole fudbala samo za devojč ice kada budemo uspeli da privučemo žensku decu i ubedimo roditelje da fudbal nije samo muška igra. Kod nas treniraju i deca iz Beograda i svi su dobrodošli, kao i svaka pomoć, ako neko može da nam pruži – priča Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari