Đoković protiv Ruda - taktička analiza: Sve što treba znate o finalu Rolan Garosa 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Novak Đoković juri istoriju protiv Kaspera Ruda u muškom finalu na Rolan Garosu.

Pobeda bi 36-godišnjeg tenisera učinila najstarijim muškim šampionom u Parizu u Open eri i donela 23. grend slem titulu, čime bi prestigao Rafaela Nadala i izjednačio se sa Serenom Vilijams, i bio na jednu titulu iza Margaret Kort, koja je vodeća svih vremena.

Đoković je četiri puta pobedio Ruda u njihovim prethodnim susretima, ali Norvežanin je sve bolji sa svakim mečom i drugu godinu zaredom se nalazi u finalu, jureći svoju prvu grend slem titulu, piše Sajmon Kambers u taktičkoj analizi nedeljnog finala za portal Rolandgarros.com.

Koliko dobro Rud može da odgovori na Đokovićev servis?

U vreme saradnje sa trenerom Goranom Ivaniševićem, Đoković je postao jedan od najboljih servera, a statistika to potkrepljuje.

U svojih šest mečeva na ovom turniru, Srbin je prosečno osvojio 73 odsto poena na prvom servisu i 52 odsto na drugom. U dva meča na turu osvojio je više od 80 odsto poena na prvom servisu i 60 odsto ili više na drugom. To znači da kada se radi o servisu njegovog protivnika, Đoković može da bude opušten, jer može da računa na svoje servis gemove.

Varijabilnost, koju smo videli u polufinalu protiv Karlosa Alkaraza, takođe čini da protivnik ne zna šta može da očekuje. Rud je bio najefikasniji pri vraćanju drugog servisa, osvajajući prosečno 56 odsto poena, ali samo 36 odsto na prvim servisima.

Ako Đoković nastavi da ubacuje više od 60 odsto prvih servisa, Rud će morati da podigne taj procenat kako bi napravio neki uticaj.

Rud mora da ide na mrežu

Norvežanin verovatno neće uspeti da pobedi Đokovića samo igrajući sa osnovne linije. Moraće da izmeša stvari, ubaci nekoliko drop-šotova, preuzme neke rizike i, iznad svega, da se kreće napred kad god je to moguće.

Rud se oseća veoma udobno na mreži, a uspešno je napredovao tokom ovog turnira: osvojio je 88 od 121 poena na mreži.

I, jednako važno, saznanje da treba da se kreće napred koliko god može takođe može pomoći da razbistri misli, što će biti veoma korisno u vrelini grend slem finala.

Đoković protiv Ruda - taktička analiza: Sve što treba znate o finalu Rolan Garosa 2
Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Đoković će ciljati bekhend

Niko ne sprovodi taktički plan tako dobro kao Đoković, i znaće da je Rudov forhend područje igre u kojem može „da nanese štetu“. Norvežanin je postigao 105 pobedničkih udaraca na forhend strani, dok je samo 19 puta bio uspešan na bekhend strani.

Iako će Đoković ići na forhend kad god je potrebno, biće nemilosrdan u iskorišćavanju ove relativne slabosti kako bi stvorio prostor koji mu je potreban za napad.

Đoković sam, za razliku od toga, ima mnogo izbalansiraniju statistiku kad je reč o vinerima – postigao je 89 na forhendu i 56 na bekhendu.

Đoković protiv Ruda - taktička analiza: Sve što treba znate o finalu Rolan Garosa 3
foto EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Mentalna bitka u korist Đokovića

Đoković je pobedio u sva četiri njihova prethodna susreta i nije izgubio niti jedan set tokom tog procesa.

Bez obzira koliko se Rud trudi da sebe ubedi da je ovo njegovo vreme, ta statistika će biti u glavama oba igrača. Đoković je samo malo bolji u gotovo svakom segmentu igre, što često rezultira pobedama u tri seta, a činjenica da je bio tu i da je to već prošao, u grend slem finalima, 22 puta, dok Rud još nije osvojio nijedan grend slem, očigledno je faktor.

Koliko god to bila fizička bitka, mentalno, Đoković ima ogromnu prednost.

KOJI REKORDI SE JURE:

Aktuelni šampion Australijan opena će ciljati 23. grend slem titulu kojom bi pretekao Nadalov broj od 22, postavši tako rekorder u muškom singlu tenisu. Ukupno, time bi izjednačio rekord Serene Vilijams za najviše osvojenih Grend slemova u Open eri.

Sa 36 godina i 1 mesecom, Đoković će ciljati da prestigne Nadala i postane najstariji šampion na Rolan Garosu, treći najstariji ikada, iza Kena Rouzvola (37 godina, 1 mesec i 24 dana tokom njegovog Australijan opena 1972. godine), Federera (36 godina, 5 meseci i 7 dana tokom njegove pobede na Australijan openu 2018. godine) i Rouzvola (36 godina, 4 meseca i 5 dana tokom njegove pobede na Australian openu 1971. godine).

Rud će ciljati da postane prvi teniser iz Norveške koji osvaja grend slem trofej.

Đoković protiv Ruda - taktička analiza: Sve što treba znate o finalu Rolan Garosa 4
Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

KLJUČNE STATISTIKE:

Pobedom protiv povređenog Karlosa Alkaraza u polufinalu, Đoković je stigao do rekordnog 34. grend slem finala, izjednačivši dugogodišnji rekord Kris Evert. Sledeći najbolji igrač u muškom singlu tenisu je Rodžer Federer sa 31 nastupom, a zatim Nadal sa 30.

U 33 grend slem finala, Srbin ima skor 22-11, što je drugi najbolji među Velikom trojkom, sa Nadalom koji ima skor 22-8 koji još uvek prednjači. Federer sada zauzima treće mesto sa skorom 20-11.

Sedam njegovih finala bilo je u Parizu, gde je uspeo da pobedi samo dva puta, dok je četiri puta izgubio. Njegove prethodne dve pobede bile su 2016. i 2021. Ovo je takođe njegovo sedmo grend slem finale od 2021. godine, gde ima impresivan skor od 6-1. Jedini poraz pretrpeo je protiv Danila Medvedeva na US Openu 2021. godine.

Rud je pobedom protiv Aleksandra Zvereva stigao do trećeg grend slem finala na poslednjih pet velikih turnira. Jednom je izgubio protiv Nadala u Parizu, a drugi put protiv Alkaraza na US Openu 2022. godine. Takođe je postao prvi Skandinavac koji je stigao do dva uzastopna finala na Rolan Garosu od Robina Soderlinga 2009. i 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari