Đoković stiže u Sidnej, valjda i u Melburn 1Novak Đoković, Viktor Troicki foto: Srđan Stevanović /Starsport

Nedoumica oko toga da li će Novak Đoković nastupati na Australijan openu najzad je, čini se, rešena. Najbolji teniser sveta je zvanično na spisku igrača za ATP kup, koji će se od 1. do 9. januara igrati u Sidneju, što je potvrdio i organizator ovog takmičenja. Samim tim, očekuje se da će nakon toga Đoković produžiti za Melburn, na prvi grend slem u sezoni.

Na zvaničnim stranama ATP kupa juče je objavljen spisak reprezentacija koje će učestvovati na tom takmičenju. Lista od 16 zemalja učesnika se određuje prema najbolje rangiranom teniseru iz te države.

I to je takođe potvrda da će Novak Đoković igrati u Australiji, jer da on nije potvrdio učešće, Srbija ne bi ni mogla da učestvuje na ATP kupu.

Naime, drugi najbolje rangirani srpski teniser Dušan Lajović, je 33. igrač planete i kada bi Đoković odustao od igranja, onda bi Srbija po rejtingu pala iza Bugarske, koja ima Grigora Dimitrova, 28. na ATP listi ili Hrvatske sa Marinom Čilićem, koji je 30. teniser planete. A, Bugarske i Hrvatske nema među učesnicima.

Izvučene su i grupe ATP kupa za predstojeće januarsko izdanje: Srbija će u prvoj fazi igrati protiv Španije, Norveške i Čilea.

Norvežane predvodi Kasper Rud, osmi teniser sveta, Čileance Kristijan Garin, koji je 17. na ATP listi, dok je kod Španaca prvi reket Roberto Bautista Agut, 19. igrač planete, pošto je Rafael Nadal otkazao nastup.

S obzirom na to da ni Rodžer Federer, 16. na ATP listi, neće igrati, Švajcarska nije ispunila uslov da se takmiči, jer joj je sledeći najbolje rangirani teniser Sten Vavrinka, koji je 82. na svetu.

Sastav reprezentacije Srbije je izmenjen u odnosu na Dejvis kup jer na spisku nije Miomir Kecmanović, a umesto njega priključen je Matej Sabanov, specijalista za dubl, koji je do skoro zajedno sa bratom Ivanom branio boje Hrvatske.

I to je još jedan dokaz da spisak učesnika nije napravljen generički po ATP listi, već da su selektori poslali zvanične sastave.

Potvrda da će Novak Đoković nastupiti na Australijen openu indirektno je stigla i od direktora ATP kupa Toma Larnera.

– Očekujemo da svi koji dolaze u Australiju igraju i na Australijan Openu. Igrači su svesni kakvi su uslovi, tako da ako igraju ATP Kup, očekujemo da svi oni dođu i u Melburn i igraju na Australijan openu – rekao je Larner.

Vudbridž: Sjajna vest za Ozi open

Na vest da je Đoković prijavljen za igranje na ATP kupu reagovao je i Tod Vudbridž, legendarni dubl igrač, koji veruje da je to potvrda da će srpski teniser učestvovati i na prvom gren-slemu u sezoni.

– To su sjajne vesti za turnir i za sve Novakove navijače. Orgoman je ulog za Đokovića kada je reč o njegovom pokušaju da ostvari grend slem rekord, imao je opciju da igra ili ne na ovom turniru. Činjenica da je stavio svoje ime na spisak je jako pozitivna stvar – izjavio je Vudbridž.

Gi Forže dao ostavke

Gi Forže, direktor Rolan Garosa i Mastersa u Parizu podneo je ostavku na obe funkcije i o tome obavestio predsednika Teniske federacije Francuske, Žila Moretona. Direktor Mastersa u Bersiju bio je od 2012. godine da bi od 2016. preuzeo i komandnu ulogu na Rolan Garosu. Nije poznato zbog čega se odlučio na taj korak, a za sada se ne zna ni ko bi mogao da ga zameni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari