Dopingovani i konji 1Foto:Kim Ludbrook/Epa

Kontrola antidoping agencije u protekloj godini je zabeležila četiri slučaja dopingovanja sportista i šest slučajeva dopingovanja konja.

Od 826 kontrola sportista na takmičenju je sprovedeno 657 kontrola, a van takmičenja 169 kontrola. Na nacionalnim takmičenjima sprovedeno su 503 kontrole, a na međunarodnim takmičenjima 154 kontrole.

Doping kontrole su sprovođene u skladu sa tehničkim dokumentom Svetske antidoping agencije koji postavlja zahteve za sve antidoping organizacije u pogledu dodatnih analiza urina i krvi za određene supstance (analiza eritropoetina (ESA) i hormona rasta (GHRF)) u tačno određenom procentu u odnosu na sport u kojem se sprovode. Takođe je u skladu sa zahtevima Svetske antidoping agencije sprovedeno 14 bioloških pasoša, 2 hormona rasta, 2 potvrde steroidnog profila.

Takođe, zabeleženo je šest slučajeva dopingovanja konja, čiji su treneri kažnjeni novčano od 90.000 do 200.000 dinara i zabranom treniranja i vožnje kasačkih grla u trajanju od 6 meseci do dve godine (dva postupka su u toku pred Udruženjem za galopski sport Srbije), dok su kazne za grla zabrane učešća na trkama od 1 do 3 meseca uz diskvalifikaciju rezultata.

U 2016. godini, prema izveštaju ADAS-a, otkriveni su doping pozitivni sportisti: Milan Pavlović (američki fudbal), doping pozitivan na kanabinoid karboksi THC, kažnjen od strane Srpske asocijacije američkog fudbala sa 6 meseci zabrane učešća u sportu; Kosta Kostić (boks), doping pozitivan na stimulans efedrin, kažnjen od strane Bokserskog saveza Srbije sa 2 godine zabrane učešća u sportu i diskvalifikacijom rezultata; Ivan Josović (fudbal), doping pozitivan na diuretic furosemid, kažnjen od strane Fudbalskog saveza Srbije sa 2 godine zabrane učešća u sportu; Bojan Kovačević (američki fudbal), doping pozitivan na anabolički steroid boldenon, kažnjen od strane Srpske asocijacije američkog fudbala sa 4 godine zabrane učešća u sportu. Početak kalendarske godine je pravo vreme da se sportisti, ali i njihovi stručni timovi, upoznaju sa novom listom zabranjenih doping sredstava u sportu i aktivnostima koje se organizuju u našoj zemlji u cilju edukacije sportista, poput projekta “Proveri svoj suplement”.

Upravni odbor Antidoping agencije Republike Srbije (ADAS) je krajem 2016. doneo Pravilnik o listi zabranjenih doping sredstava, koji će se primenjivati u 2017. godini. Pravilnikom se uređuje postupak donošenja i utvrđuje Lista zabranjenih doping sredstava u sportu.

Inače, UO ADAS-a najmanje jedanput godišnje utvrđuje Listu zabranjenih doping sredstava za sportiste (referentnu listu zabranjenih farmakoloških klasa doping supstanci i doping metoda), u skladu sa Evropskom konvencijom o sprečavanju dopinga u sportu i međunarodnim standardima za listu zabranjenih sredstava odobrenim od strane Svetske antidoping agencije.

Lista zabranjenih doping sredstava utvrđuje se nakon što Svetska antidoping agencija objavi Listu zabranjenih doping supstanci (sredstava) za narednu godinu. Nazivi supstanci u Listi zabranjenih doping sredstava navedeni su kao i u originalnoj Listi zabranjenih doping supstanci (sredstava) Svetske antidoping agencije na engleskom jeziku. Lista zabranjenih doping sredstava utvrđuje se pre kraja godine i važi za narednu godinu, ako u Listi zabranjenih doping sredstava nije drugačije određeno. Izmene i dopune Liste zabranjenih sredstava vrši se ukoliko Svetska antidoping agencija izvrši u toku godine izmene ili dopune u svojoj Listi zabranjenih doping supstanci (sredstava). Lista zabranjenih doping sredstava odštampana je uz pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Pravilnik i Listu zabranjenih doping sredstava u 2017. godini možete da pogledate na ovom linku.

Na kraju, predlažemo da se detaljnije upoznate i sa projektom „Proveri svoj suplement”. Prema Svetskom antidoping kodu, sportisti preuzimaju odgovornost za sve što unesu u svoje telo, pa samim tim preuzimaju rizik ako je neki suplement (namerno ili slučajno) kontaminiran zabranjenom supstancom. Znamo da je to ono što sportiste najviše uznemirava i izaziva strah, pogotovo kada uzimaju neke “rizične” preparate. Zato je ADAS odlučio da u saradnji sa Farmaceutskim fakultetom u Beogradu, sprovede projekat „Proveri svoj suplement”.

Cilj projekta je analiza prisustva zabranjenih doping supstanci u suplementima koje najčešće piju sportisti Srbije. Ispitivaće se prisustvo tačno određenih steroida i stimulansa sa Liste zabranjenih doping sredstava. Izrazito značajno – zbog uvođenja higenamina kao beta-2 blokatora na zabranjenu listu 2017, ciljano će se ispitivati i njegovo prisustvo. Detaljnije na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari