Dug i propisi oterali Mesija iz Barselone 1foto EPA-EFE/Quique Garcia

Lionel Mesi je hteo da završi karijeru u svojoj Barseloni, klub je želeo da potpiše petogodišnji ugovor sa legendarnim Argentincem, odraslim pod svodovima „Nou Kampa“, sve je bilo spremljeno za razmenu potpisa, ali je jedan od najvećih sinova fudbala mora da podigne „sidro“ i pod stare igračke dane ode u drugu zemlju i ligu.

Ne zbog Mesijevih potraživanja već zbog prevelikog duga španskog velikana i strogih pravila Primere, po kom troškovi plata ne mogu biti veći od prihoda, odnosno nespremnosti novog rukovodstva da dovede u pitanje budućnost celog kolektiva.

– Zbog toga nismo bili mogli da realizujemo ugovor oko kog smo se dogovorili sa Leom Mesijem. Da bi ispratila fer-plej, Barsa bi morala da stavi klub pod hipoteku na pola veka. Ja to nisam želeo da radim. Srećom, imamo instituciju od 122 godine, koja je iznad igrača, čak i najboljih na svetu. Bićemo večno zahvalni, ali klub je iznad. Želim da kažem da je Leo hteo da ostane, što smo želeli i mi – rekao je predsednik Đoan Laporta, uz napomenu da je „ekipa“ prethodnika Đozepa Bartomeua ostavila veću rupu u kasi nego što se moglo pretpostaviti prilikom primopredaje vlasti.

– Imali smo dogovor sa Mesijem da potpiše petogodišnji ugovor, ali da mu isplatimo plate za dve godine. Leo je pristao, sve je bilo dogovoreno. Bili smo uvereni da ćemo ispoštovati fer plej, ali Primera nije dozvolila…  Mislimo da bi stvari mogle da budu fleksibilnije, ali to nije izgovor, jer smo znali pravila. Leo zaslužuje sve, pokazao je poštovanje prema Barsi, želju da ostane. Ako me pitate lično, tužan sam, ali uradili smo najbolju stvar za klub – dopunio je informaciju prvi čovek Barse, trajno zahvalan na svim grandioznim stvarima koje je Mesi za 21 godina života u Barseloni napravio za bordo-plave.

– Iza Lea ostaje fantastično nasleđe. Ispisao je istoriju. On je igrač sa najviše uspeha u istoriji kluba. Ostavio je trag. Bio je zaštitni znak u sjajnoj eri u istoriji Barselone. Bio je najbolji. Sada počinje nova era, postoji pre i posle Mesija- zaključak je Laporte, kom je zapala teška dužnost da razočara ekipu i trenera Kumana, ali i Barselonine navijače širom sveta.

Očekivani gubici su išli do 200.000.000 evra, međutim očekuje se da će porasti do 487 miliona, zbog čega je Leo slobodan da pređe u Pari Sen Žermen, Mančester siti ili neku drugu sredinu, spremnu da izbroji hrpu novca za Mesijev dolazak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari