Gde možete da gledate meč Đokovića i Alkaraza u finalu Vimbldona? 1Foto EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Nakon penzionisanja Rodžera Federera, odnosno dužeg prinudnog odmora Rafaela Nadala zbog povrede, dueli Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza postaju novi teniski klasik. Takav meč će sigurno biti nedeljni, u finalu Vimbldona.

Prognoze su se obistinile i to čini se nikad lakše. Novak Đoković i Karlos Alkaraz su se na krajnje dominantan način domogli meča za titulu na Vimbldonu, pokazavši da su trenutno daleko ispred ostatka konkurencije.

https://www.danas.rs/sport/fantastican-start-djokovica-vezanim-brejkovima-na-perfektan-nacin-osvojio-prvi-set/

Nominalno, biće to repriza polufinalnog meča sa poslednjeg Rolan Garosa, ali bi suštinski to mogao da bude potpuno drugačiji meč.

Alkaraz će naspram sebe imati sedmostrukog šampiona na Vimbldonu, tenisera koji gotovo šest godina nije izgubio u Londonu, 34 meča na centralnom terenu, odnosno ukupno nestvarnih 45 u nizu na najvećem teniskom turniru na svetu.

Direktan prenos meča dvojice najvećih tenisera današnjice biće obavljen na Sport klubu, kao i na RTS 1, od 15 časova.

S obzirom na to da Španac ima tek 20 godina, jasno je da se nisu mnogo puta međusobno sastajali.

Trenutni skor je 1:1 u pobedama, s tim da je Novak na poslednjem Rolan Garosu ostvario daleko važniji trijumf u odnosu na meč koji je Alkaraz dobio na mastersu u Madridu.

Đoković će sutra biti u prilici da dođe do osme titule na Vimbldonu po čemu bi se izjednačio sa Rodžerom Federerom kojeg smatraju „zaštitnim licem“ najvećeg turnira na svetu.

U tom slučaju, delio bi rekord sa Švajcarcem ali bi sa potencijalno 24 grend slem titule i definitivno izbacio Fedeksa iz priče o GOAT tituli najvećeg tenisera svih vremena (Federer ima 20 grend slem titula).

Novak je u seriji od četiri uzastopne titule na Vimbldonu. Aktuelni je šampion na Australijan openu i Rolan Garosu što samo budi maštu i motivaciju njegovim navijačima da bi mogao da dođe do kalendarskog grend slema.

O kakvom je potencijalnom klasiku reč pokazuje i podatak da su obojica tenisera do ovosezonskog finala na Vimbldonu izgubila samo po dva seta na šest odigranih mečeva.

Đoković je od Alkaraza stariji 16 godina i po tom parametru biće to treće finale u smislu najveće razlike u godinama, u istoriji grend slema.

Iako je stil igre koji neguje Alkaraz više prijemčiv sporijim podlogama, pre svega šljaci, a zatim i betonu, Novak je oduševljen brzinom kojom se mladi Španac adaptirao na uslove i neophodne promene stila igre koje zahteva trava – najbrža podloga u svetu tenisa.

Da u odličnoj formi dočekuje finalni meč, Đoković pokazuje time da je od početka turnira izgubio samo tri servis gema, spasio je čak 16 od 19 brejk šansi za protivnika. Sutrašnje, za Đokovića će biti čak 34. grend slem finale, po čemu je rekorder.

Alkaraz nikada nije bio šampion na Vimbldonu, ali ima osvojen grend slem na US openu, prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari