Ivan Golac o Ligi šampiona: Trećeplasirani tim u "ligama petice" je daleko kvalitetniji od ekipa sa ovih prostora 1Foto: STARSPORT

Bivši igrač Partizana i Sautemptona Ivan Golac u razgovoru za Danas je sumirao utiske o finalu Lige šampiona, ali i istakao da u ovako jakom takmičenju klubovi sa Balkana nemaju šta da traže jer ih prodaja mladih i talentovanih igrača sve više udaljava od bilo kakvog uspeha u Evropi.

Kako ste videli finale između Sitija i Intera?

– Očekivali smo da će biti tvrda utakmica. Sa dosta respekta su obe ekipe ušle u sam meč. Prvih 20 minuta je bilo tipično ispitivanje snage protivnika na terenu i traženje slabih tačaka suparnika, te čekanje na neku grešku koje nije bilo. Zatim je Siti preuzeo inicijativu i uzeo loptu tačnije posed iste pod svoje. Inter me je negativno iznenadio jer je bio izrazito loš i slab u poslednjoj trećini terena.

Tamo gde su italijanske ekipe tradicionalno opasne, oni su bili potpuno nepovezani i dekocentrisani. U izglednim prilikama su gubili loptu i sebi smanjili mogućnost ranog vođstva. Povreda Kevina de Brujnea i neplanirana izmena su malo poremetile „građane“, ali su ubrzo ponovo zagospodarili sredinom terena gde je Inter, izuzev Marcela Brozovića, bio užasan. Posebno je bledo izdanje imao Nikolo Barela. I kako to obično biva, kad Sitiju prepustite loptu – Siti će vas i kazniti.

Postigli su gol onda kada se možda nisu ni nadali, a zapravo su iskoristili kiks u odbrani Intera. Pas Akanđija između dva igrača Intera je bio koban po italijanskog giganta, a posebno je nečuvena bila postavka ostalih igrača. Čak petorica njih je bila na i malo ispred gol linije, a Rodri je sa dvadesetak metara mogao potpuno neometano da šutira, jer su se oko njega nalazili samo njegovi saigrači, ali ne i fudbaleri Intera. Sa druge strane ne možemo reći da Inter nije imao šanše, a pogotovo su ih stvarali nakon primljenog gola.

Edin Džeko nije odigrao dobru utakmicu. Ni izbliza nije bio opasan kao protiv Milana u polufinalnom dvomeču. Sa druge strane Romelu Lukaku je bio veća prednost po Edersona i možda je trebalo i malo ranije da uđe u igru. Ipak utisak jeste i taj da je potpuno neverovatno šta je Lukaku uspeo da promaši u finišu susreta. Čini se da bi iz te daljine svako dao gol, ali ne i on. On se nalazi u veoma lošoj formi još od Mundijala u Kataru kada je svojim promašajima koštao reprezentaciju Belgije boljeg plasmana na šampionatu.

Žao mi je što nismo videli izjednačujuć gol jer bi produžetak bio veoma interesantan. Verujem da bi Inter u njemu bio opasan, a da bi Lukaku nastavio da bude glavna pretnja po gol Edersona. Na kraju možemo da kažemo da je Inter bio inferioran na sredini terena i da je to odlučilo utakmicu. Tako je Siti došao do trofeja koji je toliko dugo čekao da ne znam da li se to može i nazvati uspehom kad sračunamo koliko su para potrošili na pojačanja svih ovih godina kako bi do njega i došli.

Da li mislite da će sada i neki drugi klubovi u Evropi poći putem Sitija, odnosno da će dovođenjem zvezda i trošenjem velikog novca u prelaznim rokovima pokušati da za kratko vreme naprave timove koji bi bili kadri da osvoje Ligu šampiona?

– Svi koji to finansijski mogu će pokušati da iskopiraju Siti i u svoj tim ulupaju stotine miliona evra, ali ne verujem da je to dobar recept. Njukasl ima sjajnog trenera Edija Haua koga još pratim dok je trenirao Bormut i taj tim igra izvrsno. Istina je da trpi veliki pritisak od strane vlasnika kluba jer su u mogućnosti da mu obezbede veliku količinu para za letnji prwlazni rok, ali mislim da bi oni trebali da se okrenu mladim igračima i svojoj školi fudbala jer je to jedini ispravni put.

Uostalom, svedočimo i tome da jedan PSŽ odustaje od bombastičnih transfera jer su uvideli da tako ne mogu ništa da postignu. Možete vi da kupite 11 najboljih fudbalera na svetu, ali to nikako ne znači da ćete imati najbolji tim ili da ćete doći do trofeja u Ligi šampiona. Pa i kad malo bolje razmislimo, Siti je takođe dugo vremena bio jedan od tih primera da velika količina novca ne garantuje i osvajanje „ušatog“ pehara.

Šta mogu timovi sa Balkana da urade u ovako jakoj Ligi šampiona?

– Sve zavisi od grupe. Trećeplasirani tim u „ligama petice“ je daleko kvalitetniji od ekipa sa ovih prostora. Čak se treba setiti koliko ovdašnje ekipe imaju problema sa na primer portugalskim i holandskim klubovima. Dok su se klubovi sa ovih prostora oslanjali na svoje mlade i talentovane igrače, mogli smo parirati svima.

Ali ovo dovođenje stranaca mi se ne dopada, jer klubovi s tim poslovima ne dobijaju taj kvalitet na terenu kao što misle da ga imaju. Smatram da se mora pitati i u odluke uključiti struka jer na ovim prostorima još ima kvaliteta u mlađim kategorijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari