Još dva stepenika do besmrtnosti 1Novak Đoković EPA-EFE/JASON SZENES

Dozvolio je Mateu Beretiniju da na trenutak pomisli kako će upravo on biti taj koji će ga zaustaviti na putu ka zvanju „najveći ikada“ a onda ga je u naredna tri seta oduvao „teniskim tornadom“.

Sa identičnih 3:1 u setovima, baš kao prethodno Bruksbija i Nišikorija, Novak Đoković eliminisao je Italijana (5:7, 6:2, 6:2, 6:3) i tako produžio impresivan niz nepobedivosti u četvrtfinalu US opena, koji je na snazi još od njegovog prvog pojavljivanja na terenima Flešing Medouza.

Zaključno sa duelom protiv Beretinija, Đoković u mečevima za plasman u polufinale Njujorka ima idealnih 12:0.

Pred Novakom su sada još dve prepreke do titule „najbolji ikada“ koja bi na kraju bila potkrepljena i statističkim parametrima, ne vodeći se, uglavnom, opštim utiskom.

Veću inspiraciju, trenutno, od Aleksandra Zvereva Nole sigurno nema; nemački teniser nalazi se na pretposlednjoj stepenici na US openu (noć između petka i subote), na kojoj ga je u Tokiju sapleo ka pohodu na olimpijsko zlato.

Đokoviću je fokus u Njujorku takav da grimasu i stil igre uopšte ne menja, bez obzira na rezultatski razvoj situacije na terenu.

Ni kada ga je Beretini u prvom setu probijao prilikom izlazaka na mrežu, niti kada je grešio iz forhenda u 11. gemu uvodnog seta, pa čak i kada je zbog ispoljene nesigurnosti izgubio prvi deo meča, Novak je vizuelno sve vreme ostavljao utisak perfektno pripremljenog superteškaša kojem direkti rivala ne ostavljaju ama baš nikakve posledice na licu.

– Osećao sam se sjajno posle prvog seta. Protiv bilo kog drugog tenisera, rekao bih sebi: ’Ok, sad idemo, i on je umoran, nastavljamo s ovom energijom…’ Ali njega jednostavno nije briga. On se hrani energijom iz seta koji je izgubio. To je uradio i na Vimbldonu. On je navikao na to. On je tenis doveo na nivo halucinacije. Čak i kad izgleda da se Đoković naljutio on je u svom raspoloženju, to je nešto što je stvorio tokom vremena i što ti osećaš sa druge strane mreže. Kao da ti poručuje: ’OK, hajde sad, umori se. Meni je svejedno, ja mogu da ostanem ovde tri, četiri dana’ – slikovit je bio Beretini u opisu onoga kroz šta je prolazio i kako je doživeo nivo i intezitet igre Novaka Đokovića.

Uspeo je Italijan, doduše, da produži niz na tri uzastopna međusobna meča sa Novakom na kojima je uzimao po set (Rolan Garos, Vimbldon, Njujork) ali još uvek nije došao u poziciju da matira najboljeg tenisera današnjice.

U odnosu na Beretinija, Zverev već spada u grupu tenisera sa kojima je Novak razvio rivalstvo.

Rus rođen i odrastao u Nemačkoj, na svom kontu ima čak četiri pobede na 11 međusobnih mečeva, od kojih je poslednja u Tokiju, u polufinalu Olimpijskih igara, posebno pogodila srpskog asa.

Zverev se nalazi u odličnoj formi: nakon zlata u Tokiju na ubedljiv način osvojio je i masters u Sinsinatiju, koji je predstavaljao uvertiru US opena. U prethodnih pet mečeva u Njujorku izgubio je samo jedan set.

Uprkos evidentnim privatnim problemima koji su nedavno i javno prezentovani, uspeva da se fokusira na teren, tačnije brzu podlogu na Flešing Medouzu, koja mu, inače, neuporedivo više odgovora u odnosu na šljaku.

–  On je u fantastičnoj formi, mislim da posle Vimbldona nije izgubio meč. Zlato u Tokiju, pa Sinsinati, znam dobro njegovu igru. Svaki meč je neizvestan, ovo je polufinale US opena, on je jedan od najboljih tenisera na svetu. Nadam se da ću uspeti da pronađem način da pobedim. Samo mislim o sledećem meču, znam da je tu, ali idem korak po korak- svestan je Đoković koliko ga malo deli od 21. grend slem titule u karijeri.

Istakao je Nole da su mu poslednja tri seta protiv Beretinija ujedno i najbolja u dosadašnjem delu turnira, kao i da je veoma zadovoljan načinom na koji uspeva da sve vreme ostane fokusiran, pogotovo nakon izgubljenih uvodnih setova u poslednja tri meča.

–  Ne želim da izgubim prvi set, to je nešto što se dešava, ali na kraju pokazalo se kao dobra taktika. Svi naravno imaju različiti način da ostanu smireni i fokusirani na sledeći poen. Mnogo pričamo o tome, to jeste najteža stvar. U sportu kao što je tenis morate sami da se borite na terenu, mi smo individualci, nemate na koga da se oslonite. To vam daje posebnu snagu. Svaki meč je nova lekcija za mene i mogućnost da napredujem – poručio je Novak.

Zverev: Moram da pobedim sam sebe

Nemački teniser Aleksander Zverev pobedom nad Novakom Đokovićem u polufinalu Olimpijskih igara došao je do možda i ključnog psihološkog momenta u karijeri. Nakon toga je vezao 11 pobeda, dominirao je u Sinsinatiju, a sada to čini i na US openu, pa nema sumnje da ćemo gledati spektakularan tenis u polufinalu.

„Protiv njega se spremate da odigrate najbolje što možete. Morate biti savršeni, inače nećete pobediti. Mislim, većinu vremena ne možete da budete savršeni, zbog toga i gubite od njega. Morate da pobedite sami sebe, da dominirate, osvajate poene, sa vrlo malo neiznuđenih grešaka. On je najbolji na svetu, teško ga je pobediti „istakao je Zverev.

Sigurno prvi do 1. novembra

Novak Đoković je plasmanom u polufinale US opena zaradio nove poene i dodatno se učvrstio na čelu ATP liste. Pobeda nad Mateom Beretinijem donela mu je povećanje prednosti u trci sa prvim pratiocem Danilom Medvedevom. Đoković je time osigurao prvo mesto najmanje do 1. novembra, odnosno do početka Mastersa u Parizu, sve da do tad ne osvoji niti odbrani baš ništa. Ukoliko Novak osvoji trofej na US openu sigurno će sezonu završiti kao svetski broj jedan.

Oboren još jedan rekord Federera

U četvrtak rano ujutro pao je još jedan veoma važan rekord Rodžera Federera, pošto je Novak postao teniser sa najviše pobeda protiv igrača iz TOP 10 sa ATP liste. Đoković je protiv Beretinija stigao do 224. trijumfa. Uz to ima i 102 poraza. Federer je ostao na 223 uz napomenu da je dobar deo tih pobeda ostvario dok u teniskom vrhu nije bilo ni Rafe ni Novaka. Rodžer takođe ima više neuspeha protiv igrača iz TOP 10 (123), pa samim tim i slabiji procenat uspešnosti od srpskog majstora (64,6 – 68,7 odsto). Rafael Nadal ima odnos 178:99 i procenat uspešnosti 64,3.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari