Unikatan talenat, tiha patnja Aleksa Fergusona: Kako je Adem Ljajić, povratnik u srpski fudbal, digao Novi Pazar na noge? 1Foto: Srđan Stevanović/Starsportphoto

Ispunio je obećanje, ali i želju svojih najmilijih, da u najboljim igračkim godinama uveseljava svoje zemljake nastupajući za Novi Pazar.

Adem Ljajić zaista nije bilo koji fudbaler koji je rešio da se vrati igračkim korenima. Svojevremeno je slovio za jednog od najvećih evropskih talenata zbog kojeg je već sa 14 godina odlučio da se preseli u Beograd.

Igrajući se fudbala u klubu „Jošanica“ oduševio je skaute Partizana koji su ga pratili na brojnim turnirima. Kao dečkić se odlikovao sjajnom tehnikom i osobenim karakterom zahvaljujući kojem se vrlo brzo prilagodio životu u prestonici Srbije.

Nije mu trebalo puno ni da potvrdi status supertalentovanog igrača u mlađim kategorijama crno-belih. Ono što je prezentovao sa 16 i 17 godina privuklo je i skaute čuvenog Mančester junajteda za koji je tada radio i Budimir Vujačić, nekadašnji fudbaler Partizana. Popularni Buda Vujačić bio je najzaslužniji što su put Mančestera krenuli ne samo Ljajić već i Zoran Tošić i posebno Nemanja Vidić.

Pričalo se da je ser Aleks Ferguson bio zadovoljan onime što je video na treninzima Junajteda, međutim, po povratku u Beograd Ljajić nije dovoljno napredovao u segmentima u kojima su u Mančesteru očekivali da će napraviti iskorak nastupajući za Partizan.

Ljajić je praktično imao potpisan ugovor sa Junajtedom i januara 2010. trebalo je i definitivno da se preseli u Englesku. Godinu ranije je često išao na treninge prvog tima. Delovalo je da će sve biti u najboljem redu, međutim Mančester je rešio da ne iskoristi opciju ozvaničenja saradnje, navodno jer se otegla procedura za dobijanje radne dozvole talentovanog fudbalera.

Pričali su tada treneri koji su sa Ademom radili u Partizanu da je doživeo „emotivni šok“ i da mu je bilo potrebno vreme da se oporavi, međutim nedugo zatim usledila je ponuda Fiorentine koju su prihvatili Ljajićevi zastupnici kao i sam klub. „Ljubičasti“ su Partizanu platili osam miliona evra, a sam fudbaler je sa 19 godina potpisao petogodišnji ugovor sa italijanskim velikanom.

Uprkos dužini ugovora, Ljajić je u Firenci ostao tri sezone. Debitovao je kod Siniše Mihajlovića, a taj period karijere zauvek će pamtiti po nestvarnom incidentu koji se desio 2. maja 2012. godine. Teško je doživeo odluku trenera da bude zamenjen na meču sa Novarom. Prilikom izmene sarkastično je aplaudirao ka treneru Deliju Rosiju koji se potom raspamećen obrušio na srpskog fudbalera počeći da ga davi pred kompletnim stručnim štabom i rezervnim igračima.

Zbog nezapamćenog nasilja, Rosi je uskoro smenjen, a Ljajić je 2013. odlučio da prihvati ponudu Rome. Iako je formalno ostao do 2016, godinu dana je proveo na pozajmici u Interu.

Uprkos ambivalentnom odnosu, Ljajić je 2016. odlučio da ponovo sarađuje sa Sinišom Mihajlovićem na klupskom nivou. Prešao je u Torino čiji je stanovnik bio u naredne dve sezone.

Prethodno, njih dvojica su imali nesporazum dok je Mihajlović bio selektor reprezentacije Srbije. Želeći da uvede red, između ostalog, Mihajlović je insistirao na tome da svi igrači pevaju himnu „Bože pravde“  što je Adem Ljajić odbijao da učini. To je bila kulminacija u njihovom donosu s obozirom na to i da je u Fiorentini Ljajić imao ispade u smislu da se nedovoljno zdravo hranio i sportski živeo na čemu mu je Mihajlović zamerio.

Nažalost po obojicu ni u Torinu odnos nije bio bez trzavica. Zbog lošeg ponašanja na treninzima, Mihajlović je u februaru 2017. izbacio Ljajića iz prvog tima s obzirom na to da je bio nezadovoljan njegovim trudom i zalaganjem.

U 27. godini odlučio je da prihvati poziv i ode na jednogodišnju pozajmicu u Bešiktaš koja se potom pretvorila u ugovor na tri sezone. U jednom od najvećih turskih klubova igrao je na visokom nivou sve do poslednje godine saradnje tokom koje je počeo i njegov igrački pad. U septembru 2022. potpisao je jednoipogodišnji ugovor sa Karagumrukom međutim odlučio je da ovoga leta raskine saradnju i vrati se u Novi Pazar.

Da je tako nešto moguće dalo se naslutiti još dok je ekipu vodio Vladimir Gaćinović. Ljajić je tada dolazio i trenirao sa prvim timom u želji da održava formu kako bi bio spreman za iskušenja u turskom šampionatu. Pokušavali su i tada da ga odobrovolje međutim imao je želju da karijeru nastavi u jačem i finansijski izdašnijem prvenstvu.

Nedavno su se okolnosti promenile. Sada u 32. godini života, nekadašnji reprezentativac Srbije osetio je da je trenutak da se na duže stacionira u voljenom gradu i svoje sunarodnike uveseljava unikatnim fudbalskim talentom. Kraj sebe će imati još jednog tehnički potkovanog fudbalera, takođe nekadašnjeg igrača Partizana Sejdubu Sumu.

Osim po veoma zavidnoj fudbalskoj karijeri, Ljajić je medijima bio interesantan i zbog privatnog života. Voleo je da se zabavlja sa domaćim starletama zbog čega je bio intrigantan i paparacima.

Deluje da se po tom pitanju smirio. Takođe, veoma je privržen veri i svojoj porodici. Za vreme Svetskog prvenstva u Kataru, Ljajić se oženio sa Zubejdom Bećković sa kojom je zajedno išao u školu ali su tada bili samo drugari. Inače, njegova supruga je umetnica i zajedno su već par godina. Ona iz prvog braka ima dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari