Ključna bitka za Beograd 1EPA-EFE/Quique Garcia

Košarkaši Barselone i Bajerna imaju (po) dve pobede i večeras igraju majstoricu plej-ofa za plasman na Fajnal-for Evrolige.

Košarkaši Barselone i Bajerna igraju petu, odlučujuću utakmicu plej-ofa za plasman na Fajnal-for u Beogradu, pošto su u prethodna četiri duela oba tima ostvarila po dva trijumfa. Sutra majstoricu, u Pireju, igraju i Olimpijakos i Monako.

Mimo svih očekivanja ekipa iz Minhena pružila je sjajan otpor Barseloni, ekipi koja je ligaški deo takmičenja završila na prvom mestu. Iako je Bajern bio tek na osmom mestu, ispostavilo se da su bila tačna predviđanja kako je ekipa trenera Šarunasa Jasikevičijusa zapravo dobila najtežeg protivnika od moguća četiri. Još pre početka serije bilo je očigledno da Barsa ima probleme u napadu, naročito u šutu za tri poena, ali je tokom četiri duela sa Bavarcima ovaj segment igre bio među odlučujućima u duelima u kojima je ekipa Andree Trinkijerija stizala do pobeda.

Barselona je u regularnom delu takmičenja pogađala 41.3 odsto za tri poena (9,2 po utakmici), ali su ove brojke značajno slabije u plej-ofu. Tim iz Katalonije je na prethodna četiri duela pograđao 29,2 odsto u proseku za tri poena, po čemu je najlošiji od osam učesnika plej-ofa. Iako velike zasluge za ovo ima i odlična odbrana Bajerna, očekivalo se da će elitni šuteri poput Kajla Kurika (pogodio tri od 20) i Nikola Mirotić (pet od 16) imati mnogo bolji učinak. Ukoliko domaćini večeras budu popravili ovaj segment igre očekuje se da će imati i mnogo više prostora ispod koša protivnika, što je za sada deo terena u kojem Bajern parira protivniku.

Kao i što se očekivalo Andrea Trinkijeri majstorski vodi svoj tim u ovoj plej-of seriji. Još od poslednjih duela u ligaškom delu bilo je očigledno da je forma njegovog tima u usponu. Italijanski stručnjak pročitao je slabosti rivala i, pre svega sjajnom odbranom, uspeva da bude ravnopravan u duelima sa najskupljim timom u Evropi.

Krilni košarkaš Bajerna Vladimir Lučić smatra da se ove dve ekipe jako dobro poznaju i da nema puno prostora za iznenađenja u večerašnjem meču.

– Odigrali smo već šest utakmica tokom sezone i prostor za neke velike korekcije zaista je minimalan. Ne očekujem neka prevelika iznenađenja. Defanzivni intenzitet biće na prvom mestu, a pobedi će biti bliža ekipa koja je spremna da se bori više za one, ničije lopte, koja bude koncentrisanija na teren u ključnim momentima – izjavio je reprezentativac Srbije, a zatim prokomentarisao izjavu svog trenera da je „privilegija igrati majstoricu u čeljustima ajkule“.

– Pre svega verujem da je Trinkijeri mislio da je uopšte privilegija što smo u situaciji da igramo petu utakmicu sa najboljom ekipom u Evropi, prvoplasiranim na tabeli. Igraćemo na njihovom terenu gde će atmosfera biti prilično vruća i dobra za igranje. Kada pogledate koje su ekipe po tradiciji ostale van plej-ofa, ko je ispao u četvrtfinalu, zaista je privilegija što je Bajern došao do utakmice pet. Prošle godine sa Olimpijom, sada sa Barselonom. Imamo šansu da se borimo i jedna utakmica odlučuje da li ćeš biti među četiri najbolja tima Evrope – izjavio je Lučić, najavljujući odlučujući duel sa Barselonom.

Plej- of Evrolige

Plej-of

Barselona – Bajern (2:2) 20.00

sreda

Olimpijakos – Monako (2:2) 20.30

* na Fajnal-for već su se plasirali Real i Efes

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari