Partizan u Milanu kroji "plej-in odelo": Crno-beli u prednosti nad Armanijem ako utakmica bude efikasna 1photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Partizan u petak (20.30 časova) igra u Milanu protiv Armanija jedan od bitnijih mečeva u gostima do kraja ligaškog dela košarkaške Evrolige.

Crno-beli se trenutno, na sedam kola do završetka, u predvorju plej-ina (11. mesto).

Partizan ima tri pobede manje od šestoplasiranog Olimpijakosa, a šesto mesto je poslednje koje direktno vodi u plej-of, što negde navodi na zaključak da će puleni Željka Obradovića šansu za samu završnicu najverovatnije tražiti kroz dodatnu rundu u doigravanju.

S tim u vezi, gostovanje Armaniju imaće veluku važnost, pogotovo ako se uzme u obzir podatak da je Partizan među četiri kluba sa najslabijim učinkom van svog terena.

„Fejk njuz“ iz Milana

Obradović je poručio da se njegova ekipa priprema kao da će se suprotstaviti najjačem sastavu Etorea Mesine.

Još na početku radne nedelje pojavljivale su se razne informacije u vezi sa zdravstvenim stanjem košarkaša Armanija.

Pisalo se o tome da Nikola Mirotić ima stomačnih problema, da je Šabaz Nejpir ponovo povređen, da je Bili Beron definitivno van stroja, odnosno da je veliko pitanje u kojoj je meri Aleksander Pojters spreman za najveće napore.

Takođe, postojala je analiza stanja zdravstvene spremnosti Stefana Tonjuta, koji ima problema sa šakom šuterske ruke, međutim iz Milana nisu želeli da potvrde odsustvo bilo kojeg „neizvesnog“ igrača.

Na skoru 11-16, Milano ima samo teorijske šanse da se nada čudu u smislu uključenja u borbu za mesto u plej-inu.

Ipak, višedecenijsko rivalstvo sa Partizanom, pa i ono između Mesine i Obradovića, upućuje na to da Armani nikako ne želi da se preda, odnosno da bilo šta kalkuliše.

Partizan zavisi od svojih bekova

Tradicija međusobnih mečeva poslednjih godina pokazuje da se crno-beli ne osećaju komotno pred Armanijevom opremom, naprotiv.

Od poslednjih pet utakmica, crno-beli su trijumfalno završili samo jednu i to onu odigranu 7. decembra 2023. godine (82:69).

Zbog dugog odsustva iz Evrolige, Partizan nije ni bio u prilici da se često sastaje sa Milanom, ali prošle i ove sezone nije mogao da se pohvali zapaženim rezultatima.

Đorđo Armani, jedan od najbogatijih Italijana na svetu, čije je bogatstvo procenjeno na više od milijardu evra, i ove sezone je nesebično svoje košarkaško čedo počastio sa više od 20 miliona evra.

Uprkos ogromnim ulaganjima i darivanju Mirotića sa više od 3.000.000 evra po sezoni, Armani više podseća na neko odelo sa pančevačkog buvljaka nego li sa milanske manekenske piste.

Partizan u Milanu kroji "plej-in odelo": Crno-beli u prednosti nad Armanijem ako utakmica bude efikasna 2
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Požaliće se Mesina da nije imao sreće sa odabirom bekova, da su nosioci prečesto bili povređeni, odnosno da na nekim utakmicama ni sreća nije bila na njihovoj strani, ali je suština da je kvalitet i način igre krajnje upitan, pogotovo van nekadašnjeg Foruma.

Milano je ostvario samo dve pobede u gostima, što negde implicira da će crno-beli imati poprilično težak zadatak.

Armani kontinuirano kuburi sa realizacijom, ubacuje svega 76,9 poena u proseku, uprkos tome što u ekipi ima izuzetne strelce kao što su Šilds, Mirotić, Hol, Meli…

Defanzivno je bolji nego inače, s obzirom na to da protivniku dopušta 76,8 poena. Na osnovu statistike evidentno je da ima odbrambenih problema na perimetru jer rival šutira sa distance sa maltene 38% uspešnosti, dok bolje brani protivničku igru dva na dva, odnosno realizaciju sa niskog posta.

U tom kontekstu, na ispitu će biti bekovi crno-belih, pre svih Kevin Panter i Aleksa Avramović, ali i Danilo Anđušić, koji u poslednje vreme ima nešto važniju ulogu i bolje procente šuta.

Poput Partizana, ni italijanski velikan ne može da se pohvali velikim brojem asistiranih poena. Sa 16 uspešnih dodavanja u proseku trenutno je tek 13. tim u najelitnijoj konkurenciji.

Iako crno-beli nisu ekipa koja pogađa veliki broj šuteva sa distance (8,2 po meču, ali na 37%) u smislu napadačkih sposobnosti, pogotovo od početka Evrolige, nalaze se u samom vrhu.

Trenutno su šesti najuspešniji napad (83,6 poena) samim tim više im odgovaraju utakmice koje se igraju na poen više i u tom smislu meč u Milanu mogao bi da se odvija na željeni način po srpskog velikana.

Partizan ima čak sedmoricu igrača koji sa distance šutiraju sa nekih 40% preciznosti, što je zaista impresivan podatak i vrlo obećavajući pred gostovanje u 28. kolu Evrolige.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari