Medvedev i Zverev kreću u lov 1Novak Đoković sa trofejom 2021. EPA-EFE/DAVE HUNT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Novak Đoković iako to još nije zvanično potvrdio, gotovo sigurno neće učestvovati na ATP kupu u Sidneju koji počinje prvog dana 2022. godine.

S obzirom da je bio prijavljen, te je zbog toga selekciji Srbije i bilo omogućeno učešče, tu se ništa neće promeniti pa će Filip Krajinović, Dušan Lajović, Matej Sabanov, Nikola Ćaćić i Nikola Milojević odigrati najmanje tri meča, protiv Norveške, Čilea i Španije.

Pravila ATP kupa su takva da se reprezentacije pozivaju na osnovu rejtinga svojih najboljih tenisera, da Đoković nije bio prijavljen ne bi u Sidneju za Srbiju bilo mesta, ali njegovo kasno odustajanje onemogućilo je organizatore da pozivaju zamene.

Prva rezerva bili su Bugari, oni su nagoveštavali da bi odsustvo Đokovića njim otvorilo mesto, ali to se nije dogodilo.

Isti je slučaj sa Austrijancima koji ostaju na takmičenju iako je odustao Dominik Tim, pa tako ni Hrvatska kao druga rezerva neće nastupiti u Sidneju.

Odustajanje od ATP kupa razvejalo je sumnje da će svetski broj jedan odustati i od prvog grend slema u sezoni u Melburnu (počinje 17. januara), o čemu se zbog drastičnih antikovid protokola u tom gradu priča već mesecima.

Novak nije saopštio svoju odluku, ali su već brojne spekulacije kako bi se na njegov položaj na ATP listi moglo odraziti odustajanje od Ozi opena.

Osim što ne bi bio u prilici da osvoji svoj 10 trofej tamo, i sa ukupno 21 gren slemom postane rekorder svih vremena, u pitanje bi moglo da dođe i prvo mesto.

Odsustvom iz Sidneja Đoković bi izgubio samo 140 bodova jer je lane pobedio u grupi Aleksandera Zvereva i Denisa Šapovalova, a Srbija je tad završila takmičenje. Tako bi imao 2780 bodova više od Medvedeva, pod uslovom da Rus samo odbrani svoje poene sa ATP kupa.

U slučaju da propusti Australijen open, na njegov tron u ATP trci bi pretendovala čak dva tenisera. Novak bi izgubio 2000 bodova, a Medvedev bi mogao da da ga prestigne Đokovića osvajanjem titule u Melburnu ukoliko prethodno odbrani sve bodove sa ATP kupa.

Razlog je što bi tako zaostatak za Đokovićem pred Australijan open bio 780 bodova, a Rusu bi ostalo zarađenih 800 bodova (brani 1.200 zbog finala 2021).

Aleksandar Zverev (7.840 bodova) će braniti četvrtfinale Australijan opena, što je 360 bodova i pred njim je mogućnost da osvoji čak 1.640 poena ukoliko osvoji prvi grend slem u karijeri.

Tako bi Nemac mogao da stigne do 9.480 poena, dok bi Đoković ako ne ode u Australiju, posle prvog grend slema sezone imao samo 9.400. Čak i da ne odbrani 65 bodova sa ATP kupa, Zverev bi i dalje mogao da postane najbolji na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari