Svetislav Pešić: Mi volimo malo da potcenjujemo, Južni Sudan je uz Kanadu prikazao najbolju odbranu (VIDEO) 1Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

U teoriji ne bi trebalo da bude problema, međutim za Južni Sudan košarkaši Srbije moraće temeljno da se pripreme s obzirom na to da će naspram sebe imati odlične fizikalce (sreda, 10 časova).

Mogao je Južni Sudan da bude među najprijatnijim iznenađenjima. Na kraju, biće ponosni na sebe jer su u grupnoj fazi već savladali Kinu i pošteno namučili Portoriko, protiv kojeg su kapitulirali tek u produžecima.

Da su se pojedini košarkaši opredelili da igraju za melju rođenja i porekla a ne u onoj u kojoj su dobili status azilanta poput Duopa Rita i Tonija Mejkera (Australija) Južni Sudan bi bio još jači na planetarnoj smotri.

Venian Gebrijel, kao nekadašnji student kentakija i košarkaš Los Anđeles Lejkersa jeste najpoznatije ime u reprezentaciji Južnog Sudana na Mundobasketu, ali je 206 centimetara visoki Nuni Omot do sada pružao najkompletnije partije. Nekadašnji američki đak i neko ko se košarkaški školovao čak i na Bejloru prosečno beleži 12,5 poena (50 odsto za tri) i jedan je od indikatora dobre igre Južnog Sudana koji je na prethodne dve utakmice impresivno šutirao za tri poena (44,6 odsto). Sudanci su među najefikasnijim reprezentacijama na šampionatu, s obzirom na to da u proseku ubacuju 92,5 poena.

– Ko ih je potcenjivao, ne znam. Mi ih nismo potcenili. To su sve odlični, školovani igrači. Da ne bih preterivao i da ih ne bih hvalio previše, oni sa Kanadom igraju najbolju odbranu. Najagresivniju, organizovanu, dosta su agresivni. Imaju visinu i atletiku, odličnu pik’n’rol odbranu. Ozbiljna ekipa – jasan je selektor Svetislav Pešić.

Sudanci u napadu igraju puno u izolaciji. Prema asistiranim poenima, trenutno su na deobi 16. mesta sa Francuzima. Imaju igrače koji su se košarkaški školovali u Americi, a pojedini poput Duta Džoka Kačule igraju u Evropi (francuski Šole). Naturalizovani Amerikanac na pleju, Karlik Džons pokazao se kao dobro rešenje u organizaciji igre (sa 8,5 asistencija jedan od najkreativnijih igrača na Mundobasketu).

– Sutra nećemo imait trening, zato je bilo važno da napravimo dobar trening u ovim uslovima. Kada se vratimo u hotel imaćemo sastanak koji će biti posvećen analizi i pripremi utakmice sa Južnim Sudanom. Ne postoji nijedan protivnik kojeg mi ne respektujemo, ali moramo da znamo da smo mi ovde došli da idemo od utakmice do utakmice i dižemo našu igru. Mi smo odigrali tek dve, a tek treba da ih odigramo. Videćemo i protiv koga. Svaka je kao plej-of. Imali smo samo jedan trening, nemamo mnogo vremena da spremimo ovaj meč – ponovio je šef struke reprezentacije Srbije apostrofirajući još jednom da Južni Sudan igra veoma dobro u tranziciji sa puno trčanja.

– Ozbiljna su ekipa, jedna od retkih koja igra sa mnogo atletike i trčanja, agresivna u odbrani i na skoku. Raspoložena posle jučerašnje pobede. Videli ste kako su dobili Kinu, da nije mogla da se sastavi u poslednjoj četvrtini, iako je svim silama želela da pobedi. Za Kinu je to bila vrlo važna utakmica – podsetio je Pešić javnost da je Južni Sudan baš u poslednjoj doenici bio superioran protiv reprezentacije Aleksandra Đorđevića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari