Nadal titulom na Australijan openu oborio rekord po broju osvojenih grend slemova 1EPA-EFE/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Španski teniser Rafael Nadal osvojio je titulu na Australijan openu savladavši u finalu ruskog tenisera Danila Medvedeva rezultatom 3:2 (2:6, 6:7, 6:4, 6:4, 7:5).

Nadal je osvajanjem ove titule oborio rekord po broju osvojenih grend slemova, čime je prestigao Đokovića i Federera sa kojima je do danas bio izjednačen sa po 20 osvojenih šampionata.

Finale prvog grend slema u godini završeno je nakon pet setova.

Iako je i španski teniser uzeo nekoliko dobrih poena, prvi set je u potpunosti bio u znaku Medvedeva, te je rezultat na kraju seta iznosio 6:2 u njegovu korist.

Početkom drugog seta situacija se obrnula i Nadal je počeo da kontroliše meč. Pri rezultatu 5:3 u korist španskog tenisera u drugom setu delovalo je kao da će Nadal lako izjednačiti rezultat u setovima, ali to se nije dogodilo.

Medvedev se „vratio u igru“, osvojio gem, a potom i napravio brejk, čime je izjednačio rezultat na 5:5 u drugom setu. Izjednačena igra je nastavljena do kraja seta, a u taj brejku bolji je bio ruski teniser koji je prednost povećao na 2:0 u setovima.

Naredna dva seta protekla su takođe neizvesno, ali Nadal nije dozvolio da rezultat prevagne u korist Medvedeva, te je na kraju trećeg seta osvojio brejk i sa 6:4 produžio meč na četvrti set, koji je kasnije završen istim rezultatom.

Teniserima je ostao peti, odlučujući set, a jasno je bilo da nijedan od njih ne želi da ispusti značajnu pobedu.

Nadal je u zaključnom setu nešto ranije uzeo brejk, ali kada je bio na korak do pobede, pri rezultatu 5:4 i 30:0 prednosti, Medvedev je vezao četiri poena i produžio meč.

Ipak, španski teniser nije ispustio pobedu. Osvojio je naredna dva gema za 7:5, čime je osvojio svoju 21. grend slem titulu.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije učestvovao na Australijan openu jer mu je po dolasku u Australiju ukinuta viza, nakon čega je deportovan.

Nadal: Jedan od najemotivnijih mečeva u karijeri

Španski teniser Rafael Nadal rekao je da je današnje finale Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu, u kome je osvojio rekordnu 21. grend slem titulu, jedan od najemotivnihih mečeva u njegovoj karijeri.

Nadal je osvojio 21. grend slem trofej pošto je u finalu Australijan opena posle pet sati i 24 minuta pobedio drugog tenisera sveta Rusa Danila Medvedeva sa 2:6, 6:7, 6:4, 6:4, 7:5.

Španac je sada rekorder, pošto su iza njega ostali srpski teniser Novak Djoković i Švajcarac Rodžer Federer sa po 20 grend slem titula.

„Ovo je težak trenutak za Danila. Ti si neverovatan šampion. Bio sam u toj poziciji nekoliko puta na ovom turniru, da osvojim trofej ali nisam uspevao. Ne sumnjam da ćeš ti podići ovaj trofej par puta u karijeri. Čestitam tebi, tvom timu i porodici na svemu. Ovo je bio jedan od najemotivnijih mečeva u mojoj karijeri i to što sam delio teren sa tobom je velika čast, želim ti sve najbolje u budućnosti“, rekao je Nadal po dobijanju trofeja.

On je naveo da do pre mesec i po dana nije bio siguran da će se uopšte vratiti tenisu, posle operacije stopala i da je srećan što je u tome uspeo.

„Za mene je ovo neverovatan osećaj. Pre mesec i po dana nisam znao da li ću uopšte igrati tenis, a danas sam ovde i imam trofej u rukama. Ne znate koliko sam se borio da dodjem dovde, ne mogu dovoljno da zahvalim svima koji su me podržavali, veliko hvala za svu ljubav i podršku“, naveo je peti teniser sveta.

„Ovo je bez sumnje jedna od najemotivnijih pobeda u mojoj karijeri. Imao sam neverovatnu podršku dve, tri nedelje, to će ostati u mom srcu do kraja života. Ne mogu dovoljno da zahvalim mom timu, čitavoj porodici. Znate koliko je bilo teško poslednjih godinu i po dana. U lošim momentima ste bili uz mene u svakom trenutku, bez vas ništa od ovoga ne bi bilo moguće“, dodao je 35-godišnji Nadal.

Španski teniser zahvalio je organizatorima na dobro pripremljenom turniru i direktoru Kregu Tajliju što je uvek uz igrače.

„Hvala svima na podršci. Pre mesec i po dana sam rekao da će možda ovo biti moj poslednji Australijan open, ali sada imam još energije da nastavim. Ne mogu da objasnim kako se sada osećam, daću sve od sebe, trudiću se i probaću da dodjem i sledeće godine“, rekao je Nadal.

Medvedev je pokušavao da osvoji drugu grend slem titulu u karijeri. On je čestitao Nadalu na borbenosti.

„Teško mi je da govorim posle pet i po sati meča i poraza. Čestitam Rafi, bio sam zapanjen gledajući ga tokom meča, ali posle meča sam ga pitao: ‘Jesi li umoran, kako si živ’, jer ovo je bilo ludo. Nivo je bio jako visok. Podigao je nivo posle dva seta za 21. grend slem titulu. Mislio sam da ćeš da se umoriš, imao si neverovatne noge, neverovatan si šampion“, rekao je Medvedev posle meča.

Govoreći o 21. grend slem tituli, 25-godišnji Medvedev je rekao da rivalsto „velike trojke“ još nije gotovo.

On je zahvalio svom timu, porodici i supruzi, za koju je rekao da je verovatno „razbila televizor“ gledajući meč kod kuće.

„Pokušaću da budem bolji sledeći put. Zahvalan sam svima, Teniskom savezu Australije. Imali ste težak posao ove godine Tajli, možda najteži u karijeri, mislim da si neverovatan direktor, nadam se da ćeš ostati još 15 godina“, naveo je Medvedev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari