Nije samo Kampaco, zbog kazne Evrolige, Crvenoj zvezdi propao transfer Akilea Polonare 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Težina kazne izuzetno velika od strane Evrolige, sigurno će uticati na evroligaške ambicije Crvene zvezde do kraja sezone. Nemogućnost registrovanja Fakunda Kampaca, sve do poslednjeg dana februara, direktno je povezana sa još jednim transferom, koji je, praktično, bio već završen.

Nadali su se u Zvezdi da će Evroliga imati sluha za razne finansijske mahinacije, dugovanja, neujednačenost isplate potraživanja od strane igrača, međutim, uprkos tome što su pod pristiskom Evrolige, određena dugovanja iznivelisana, crveno-beli su kažnjeni  zabranom registrovanja novih igrača i trenera do 28. februara tekuće godine, kao i novčano 25.000 evra.

Zvezda je kažnjena zbog kršenja Pravila o finansijskoj stabilnosti i fer-pleju. Slučaj je 1. decembra 2022. godine prosleđen Finansijskom panelu, nezavisnoj komisiji koja se bavi revizijom rada klubova u skladu sa pravilima.

Osim zbog dugovanja, Zvezda je kažnjena i zbog izdavanja netačnih i nepreciznih informacija, koje su dozvolile klubu da funkcioniše uprkos neregularnoj finansijskoj situaciji, navodi se u saopštenju Evrolige.

Posledično, crveno-beli neće moći da registruju Fakunda Kampaca do poslednjeg dana februara. Upitno je da li će Argentinac pristati da do marta igra samo u ABA ligi i završnici domaćeg Kupa Radivoja Koraća.

Njegova primanja od 300.000 evra mesečno, u datim okolnostima, biće još veće opterećenje, za i ovako nedefinisan budžet do kraja takmičarske godine.

Ne samo što do 26. kola, ukoliko Kampaco ostane, Zvezda neće moći da računa na vrsnog argentinskog plejmejkera, već je ostala i bez dogovorenog dolaska Akilea Polonare.

Kao i u slučaju Kampaca, Sportski žurnal je prvi pustio da je Zvezda bila blizu dogovora sa italijanskim reprezentativcem.

Nakon odluke stručnog štaba Efesa da Polonara nije iskoristio šansu, od letšnjeg prelaska iz Fenerbahčea, Italijan je dobio priliku da pregovara sa zainteresovanim stranama.

Duško Ivanović je iskoristio poznanstvo sa krilnim centrom iz Ankone, s obzirom na to da su prethodno imali kvalitetnu saradnju u Baskoniji.

Polonara je prihvatio i finansijske uslove (navodno 600.000 evra do kraja sezone), kao i mogućnost da saradnja bude produžena i na takmičarsku 2023/24.

Ipak, današnja odluka Evrolige defintivno je rastužila obe strane jer prema pravilima najelitnijeg takmičenja, u jednoj sezoni, košarkaš može preći iz jednog u drugi evroligaški klub samo između dva kola u drugoj nedelji januara.

S obzirom na to da će kazna biti na snazi do 28. februara, od transfera Polonare, izvesno, neće biti ništa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari