Rukometaši u Super B ligi 1

U Novom Pazaru će se opet igrati i gledati rukomet kakav je nekad bio. Neočekivano, zbog finansijskih problema, bez licence za takmičenja ostao je bivši dvostruki osvajač Kupa Jugoslavije i nekadašnji pobednik Kupa Srbije – Železničar iz Niša.

Na upražnjeno mesto u Super B ligi uskočio je jedan od četiri najbolja drugoplasirana kluba svih prvoligaških grupa – Novi Pazar. Super B liga je drugi po kvalitetu rang takmičenja u Srbiji. Ispred je samo Super liga.

U Novom Pazaru su na ovu iznenadnu i lepu vest brzo reagovali, kako bi koliko – toliko uspeli da se prestroje i što spremnije dočekaju početak šampionata i meč sa Mokrom Gorom. Za trenera je postavljen 40 – godišnji Mladen Ćaćić. Rođen je u gradu rukometa – Goraždu, u bivšoj Jugoslaviji prepoznatljivom po Radničkom, jednom od boljih bosanskohercegovačkih klubova. Ćaćić samo što je završio uspešnu igračku karijeru prihvatio je poziv Novopazaraca da prvi put kao trener vodi jednu ekipu. Osim dugogodišnjeg reprezentativca Bosne i Hercegovine u klub su stigla još i trojica igrača, 23 – godišnji desni bek Stefan Bugarčić, donedavni rukometaš zeničkog Čelika, sa međunarodnim iskustvom igranja u Poljskoj, kao novajlija na suprotnoj bekovskoj strani delovaće 26 – godišnji Milovan Martinović, u čijoj biografiji piše da je svojevremeno nosio dres beogradske Crvene zvezde i iz superligaškog tima požeške Sloge stigao je golman Goran Raković.

Sportski direktor novopazarskog kluba Samir Župljanin, zadovoljan je za kratko vreme povučenim potezima s ciljem da ekipa što spremnije dočeka start šampionata. „Iznenadio nas je poziv da se uključimo u tako kvalitetnu ligu. Bili smo prinuđeni da brzo i na pravi način reagujemo. Mislim da smo dolaskom trenera i trojice igrača uspeli da formiramo tim sposoban za najviše domete. Trenutak je takav da su skoro svi dobri, slobodni igrači, pronašli klub, pa i pored toga uspeli smo da dovedemo ono što je najbolje na tržištu. Najvažnije je da smo na vreme zatvorili finansijsku konstrukciju, jer je ovo liga koja iziskuje 30 do 40 odsto veći utrošak sredstava nego što je to bio slučaj u Prvoj ligi, u kojoj smo se do sada takmičili. Za sve što smo postigli najveću zahvalnost dugujemo Gradu, koji je naš glavni finansijer“, upoznaje nas sa aktuelnim rukometnim trenutkom Župljanin. Iako su kasno saznali da će biti deo drugog po kvalitetu rukometnog ranga u zemlji, Župljanin ne krije klupske ciljeve.

– Poznato je ko će nam sve biti rivali, ali ne znamo s kakvim igračkim kadrom će ući u prvenstvo. Od 12 sastava, pretpostavljamo da bi klubovi iz Beograda, Sinđelić i Obilić, Dubočica, zrenjaninski Proleter, Mokra Gora i Priboj trebalo da budu glavni favoriti za prva dva mesta, koja vode u Super ligu. Super B Ligu će napustiti četiri najslabije plasirana kluba. Naš plan je da se zadržimo u ovom stepenu takmičenja. Imamo kvalitet i ne vidim da će to biti problem. U slučaju drugačijeg razvoja događaja, nećemo propustiti priliku da idemo i dalje, do Super lige. Pa i da ne uspemo u toj nameri uspećemo u onoj drugoj ništa manje značajnoj, a to je predstavljanje mladih igrača. Prosek starosti našeg tima je između 19 i 20 godina, što samo govori da je pred novopazarskim rukometom lepa budućnost, kaže Župljanin.

Ulazak u Super B ligu rukovodstvo Novog Pazara proslavilo je prijemom za sve one koji su od 1967. godine gradili imidž i pisali istoriju rukometnog kluba, jednog od sinonima za novopazarski sport.

Ćaćić oprezan

Kontakt između trenera Mladena Ćaćića i Novog Pazara uspostavljen je pre godinu dana.. Tada su Novopazarci izrazili želju da ga kao igrača imaju u timu. Do dogovora nije došli, ali prijateljstvo sklopljeno u to vreme nije prekidano. Rezultat je angažman Ćaćića za trenera. Igračku karijeru gradio je, između ostalih klubova, u Pelisteru, Železničaru iz Niša, Lovćenu sa Cetinja, sarajevskoj Bosni, čuvenom poljskom klubu Vive Kijelceu i slovačkom Hlohovecu. Debitant na trenerskoj klupi vrlo je uzdržan u pogledu mogućnosti tima koji će voditi. – Imali smo jako malo vremena za pripremu. Nismo dovoljno uigrani, nismo ni najspremniji, a nepoznanica su nam kvaliteti ostalih timova. Prinuđeni smo da u hodu rešavamo neke detalje igre. Iz tog razloga ne bih se razbacivao izjavama o ambicijama, da krene prvenstvo, pa će videti, šta i kako dalje – oprezan je Ćaćić.

Prva utakmica u sredu

Novopazarski rukometaši će u Super B ligi debitovati protiv Mokre Gore iz Zubinog Potoka u sredu, 28. septembra, u dvorani Pendik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari