Rumenige: Zašto bi Bajern kupio Halanda 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Kako se približava januar mesec i momenat kada će Erling Haland moći da pregovara sa zainteresovanim klubovima, sve se više pominje verovatnoća da sjajni Norvežanin dođe u Bajern i tako postane naslednik Roberta Levandovskog. Sa takvim razmišljanjima se, pak, ne slaže Karl Hajnc Rumenige.

Čuveni fudbaler i doskorašnji uspešni funkcioner u minhenskom Bajernu smatra da bi bila ogromna glupost da Bavarci angažuju Halanda narednog leta kada u timu imaju najboljeg napadača današnjice.

„Prvo, na moj stav ne utiče činjenica da je jedan od njih dvojice povređen, ili što se drugom nedavno dogodio težak poraz i ispadanje iz kupa. To bi bilo nepravedno za obojicu. Dakle, kada me pitaju ko je bolji napadač – Robert Levandovski ili Erling Haland – moj brzi odgovor glasi: Levandovski“, izjavio je Rumenige u razgovoru za Bild.

Haland je naprosto fenomenalan u dresu Borusije iz Dortmunda: na 69 utakmica postigao je impresivnih 70 golova i to tek sa 21 godinom.

„Za nekoliko godina Haland bi mogao da ima prednost pre svega zbog svojih godina, ali trenutno je Levandovski broj jedan. On je savršen centarfor, posebno za Bajern. Zato što Bajern teži da ima posed, želi da dominira, a u takvom načinu igre potrebno je da imate igrače koji brzo misle i donose brza rešenja. To je ono što Levu čini tako bitnim za naš klub. Njemu ne treba nikakav prostor, njegova najveća snaga je to što se sjajno snalazi u šesnaestercu, u gužvi. Brz je, dobar na lopti, ima odličnu tehniku i neverovatan procenat uspešnosti. Često veći i od Gerda Milera. Nema trenutno igrača kao što je Leva. To nije čak ni Kristijano Ronaldo. I ne samo da Robert postiže golove, on pomaže i u organizovanju igre. To je ono što ga izdvaja od svih ostalih“, objasnio je Rumenige svoja uverenja.

„Haland je, s druge strane, potpuno drugačiji tip igrača. On ‘živi’ od svoje snage, brzine i nenormalne ambicije. Ako ne postigne gol, za njega je taj dan propao. Takav mentalitet mu koristi i sjajan je u kombinaciji sa njegovim navedenim kvalitetima“, istakao je Rumenige, osvrnuvši se na priče da bi narednog leta Bajern za propisanih ugovorom 75 miliona evra mogao da dovede Halanda.

„Da li Bajern treba da licitira za Erlinga? Odgovoriću kontra pitanjem: a zašto bi? Leva sigurno može da igra još koju godinu na TOP nivou, ne vidim granice za njega mada ima 33 godine. Pogledajte Ronalda. Divan primer. Kada je prešao iz Reala u Juventus za 100.000.000 evra mnogi su se smejali Italijanima, govorili kako ih je Real ‘poharao’. A Ronaldo je dao više od 100 golova za Juve. I sada ih postiže u Mančester Junajtedu. Kristijano će uskoro napuniti 37 godina. To pokazuje da ako zaista vodite računa o svom telu vrhunski učinak je moguć i u poodmaklim godinama. Poput Ronalda i Leva živi zdravo, sve daje za svoje telo. Nije slučajno što gotovo nikada nije povređen. Posebno nema problem s mišićima. Od dolaska u Bajern puno je napredovao, nastavio da se razvija. Uveren sam da u Bajernu znaju kolika je Robertova vredost i ne bi iznenadilo ukoliko ostane i nakon 2023, kada mu ističe aktuelni ugovor“, istakao je doskorašnji funkcioner Bajerna, koji smatra da Haland i Levandovski ne mogu da igraju zajedno.

„To je glupost! Ne bi funkcionisalo! Još od vremena Luja van Gala svi Bajernovi uspesi bazirani su na formaciji 4-2-3-1, sa dva klasična krila i jednim centarforom. U tom sistemu nema mesta za obojicu. A svakako nećete odustati od sistema koji vam je doneo toliko uspeha, jednu od najuspešnijih decenija u istoriji kluba. Igrač mora da se uklapa u sistem, a ne da sistem menjate zbog nekog igrača. Ma kako se on zvao“, jasan je Rumenige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari