Sergej održao predavanje Juventusu, Lacio grabi ka Ligi šampiona 1Sergej Milinković-Savić. Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Sjajan meč odigrali su Lacio i Juventus u Rimu. Sergej Milinković Savić bio je najbolji pojedinac derbija posle kojeg su se Lacijali približili plasmanu u Ligu šampiona – 2:1.

U nemanju šireg rostera, Lacio je odlučio da sezonu potpuno posveti prvenstvu, odnosno plasmanu u Ligu šampiona naredne sezone.

Večeras je u Rimu naspram sebe imao jednog od najljućih rivala kojeg je kod kuće, počevši od 2003. godine, savladao samo jednom.

Juventus je stigao na megdan gotovo u najjačem sastavu, sjajno raspoložen usled dobrih rezultata u proteklih mesec dana.

Meč pun inteziteta, mnogo trčanja i solidnih šansi, bio je kao stvoren za Sergeja Milinkovića Savića.

Srpski reprezentativac je u poslednjih mesec dana bio u evidentnom padu forme, s tim u vezi, večerašnji meč bio mu je prilika da pokaže koliko je u stanju da se izdigne i unapredi igračke performanse.

Iako je naspram sebe imao kolege iz reprezentacije, Dušana Vlahovića i Filipa Kostića u potpunosti ih je bacio u drugi plan.

Odlično se kretao, pokrivao veliki deo terena, obavljao brojne defanzive zadatke, a istovremeno bio sveprisutan u napadu.

Posledično, u 38. minutu nagrađen je za uloženi trud. Na vrsni pas briljantno se snašao u protivničkom šesnaestercu; Aleksa Sandro je pokušao da preuveliča lagani kontakt rukama Milinkovića Savića prilikom prijema lopte, međutim, na brazilčevu glumu nije naseo sudija Marko Di Belo.

Sergej je grudima lucidno primirio loptu, a potom manirski savladao Šćesnog. Vodeći gol ujedni je bio i istorijski za srpskog asa. Svojim 65. postao je najbolji strelac Lacija od svih inostranih igrača koji su ikada nastupali za Rimljane.

Slavlje pulena trenera Sarija nije dugo trajalo; samo par minuta kasnije, posle jednog kornera, Rabio se odlično snašao u petercu domaćina i vratio potpunu neizvesnost u meč.

U drugih 45 minuta možda se očekivalo da Juventus nametne ritam, međutim, ni Di Marija, još manje Kostić nisu pravili razliku po krilima. Bez njihovih centaršuteva, Vlahović nije bio upotrebljiv u samom špicu napada.

Pre izmene u 63. minutu, reprezentativac Srbije imao je samo dva pokušaja udarcima glavom, ali je u suštini bio neprimetan, baš kao i Kostić.

U odnosu na njih dvojicu, Milinković Savić je u nastavku taktički bio izvanredan. Lacio je ponovo poveo u 53. minutu. Iskreirali su fenomenalnu akciju, koju je Luis Alberto ukrasio dodavanjem petom ka Zakanjiju, koji je manirski matirao Šćesnog.

Mogao je Sergej u potpunosti da se proslavi, samo par minuta posle drugog gola, fantastično je, kao rukom, pronašao Zakanjija, ali je Italijan pre egzekucije bio u ofsajdu.

Tek posle drugog vođstva domaćina, Juventus je krenuo ofanzivnije, međutim, Lacio je taktički odlično stajao, a Sergej je bio aktivan, predan i sjajne anticipacije u oba pravca igre.

Odigrao je briljantno i u defanzivi, kod rivalskih prekida i sigurno zaslužio epitet najkorisnijeg igrača na derbiju, posle kojeg je Lacio učvrstio svoju poziciju na drugom mestu na tabeli, sa pet bodova prednosti u odnosu na trećeplasiranu Romu. Milan na četvrtom mestu ima bod manje u odnosu na „vučicu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari