Sestra i brat od zlata i srebra 1Foto: S. Župljanin

Sestre Milica i Ana Dabović i braća Vladimir i Nikola Grbić su najpoznatiji i najuspešniji najbliži srodnici našeg novijeg sporta.

Primera da su sestra i brat osvajači medalja na svetskim i evropskim prvenstvima ne bi ni bilo da nije novopazarskog dueta, Saida i Sedad Bukvić. Mada, u ovom slučaju postoji velika dilema, jer Sedad Saidu, zbog sjajnih rezultata u lou-kiku, i ne zove sestrom, ona je njemu brat. Zlatu i bronzi sa prošlogodišnjeg planetarnog šampionata u Beogradu nedavno su ovo dvoje divnih mladih ljudi dodali novo zlato i srebro, osvojeno na Evropskom šampionatu u Mariboru. Saida je postala evropski prvak u lou-kiku, u kategoriji do 52 kg, a Sedad u istoj disciplini, do 60 kg. U opuštenoj atmosferi odgovarali su uglavnom na pitanja koja im se retko postavljaju.

Kolika je vrednost medalja donetih iz Slovenije?

Saida: Ogromna. U mom slučaju, možda, za nijansu manje vredi od one koju sam osvojila u Beogradu prošle godine. Sedadova ima dijamantski sjaj.

Sedad: Baš sija ovo moje srebro. Osvojio sam ga na najteži mogući način pobedivši svetskog i evropskog prvaka, Žigajlova iz Rusije. Niko nije verovao da ću ga ,,tući“. Dan pre borbe satima sam hrabrio sebe rečima: ,,Ma, ko je on“, i eto uspelo je. Najveći krivac što srebro nisam pretočio u zlato sam – ja sam. Zbog prevelike želje ono što mi je bilo nadohvat ruke sad mi nije u rukama.

Koliko je medalja u vašoj kolekciji sa evropskih i svetskih seniorskih prvenstava?

Saida: Imam bronzu sa Evropskog prvenstva u Bilbau, zlato iz Maribora i već pominjano zlato iz Beograda.

Sedad: Ovo je druga medalja. Posle bronze, stiglo je srebro, pa ako idemo tim redosledom, zlato bi trebalo da se osvoji sledeće godine u Riju na skupu najboljih kik boksera sveta.

Internetom kruži snimak polufinalne borbe iz Maribora, Sedad Bukvić – Artem Žigajlov. U glavnoj ulozi je Saida i njeno urnebesno navijanje?

Saida: Urlanjem sam mu stavljala do znanja da ima prednost. Znam koliko mu je ta pobeda značila. Zna i on da sam se više radovala njegovom srebru nego mojem zlatu.

Sedad: Ništa je nisam čuo, ali krajičkom oka sam gledao u tom pravcu. Saznanje da je ona tamo davalo mi je novu snagu.

U finalu Sedad je mirno posmatrao Saidin meč.

Saida: Zna on dobro moje mogućnosti.

Sedad: Jedino mi je važno bilo da lepo snimam borbu kamerom mobilnog telefona. NJoj nema potreba pomagati glasnim navijanjem. Najbolja je i niko joj nije dorastao.

Sestra i brat od zlata i srebra 2

Ko se pored vas najviše obradovao novim medaljama?

Saida: Otac Senad i majka Semiha. Više njegovom srebru nego mojem zlatu. Na moje uspehe su oguglali.

Sedad: Više su strahovali za mene. Znali su da sam spreman i da sam mnogo toga žrtvovao da bi došao do zlatne medalje. Naravno, uvek se najviše plaše da ne doživimo neku povredu.

Šta je to što je najlepše u vašem sportu?

Saida: Iznenadiće vas moj odgovor. Uživam u proglašenju pobednika. Sve što prethodi meču je samo stres, a kad se popneš na pobedničko postolje doživiš teško objašnjivo zadovoljstvo i olakšanje. Moguće je da ovo govorim zato što uglavnom pobeđujem.

Sedad: Adrenalin. Ni u jednom sportu ga nema toliko koliko u našem.

Zašto ste se opredelili za lou-kik, a ne za disciplinu K-1?

Saida: Pronašla sam se u njemu. Ide mi dobro, a i ne volim udarce kolenom, kojih u lou-kiku i nema.

Sedad: Nemam problem ni sa K-1, ali kad osam godina najviše vremena posvetiš jednoj disciplini, logično je i da je zavoliš.

Da niste u kik-boksu u kojem bi sportu bili (usledio je identičan odgovor, skoro uglas)?

Saida i Sedad: Bavili bismo se klasičnim boksom. Kontakt sportovi, zbog tog sudara jedan na jedan, iznad su svih drugih.

Ravnopravnost polova odavno je prisutna u skoro svim sportovima. Šta mislite kako bi izgledale direktne borbe između muškaraca i žena?

Saida: Meni je to nezamislivo. Sparingujem često sa muškarcima i nemam problem na tehničkom planu, ali snaga je na njihovoj strani.

Sedad: Na Tajlandu postoje takve borbe (Muay – Thai). Mnogo krvav sport, liči na opštu tuču. Bilo je zanimljivo gledati kako devojke primaju i zadaju udarce laktovima i uvek idu dalje. Nisam primetio da muškarci imaju toleranciju. To nikad ne bih probao.

Zamislite situaciju da se ispred vas nađe protivnik iz drugog borilačkog sporta i da on primenjuje njegovu, a vi vašu tehniku. U tom slučaju borca iz koje borilačke veštine ne bi voleli da imate za rivala (opet smo dobili isti odgovor)?

Saida i Sedad: Rvačima bi bilo teško izaći na crtu. Snažni su i ako bi stigli da nas obuhvate oko vrata veliko je pitanje da li bi našli način da se otmemo iz tog zagrljaja.

Govori se da bi kik-boks mogao da se nađe na spisku zvaničnih sportova na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Dok se to ne dogodi i ako se dogodi, sa kojim sportistom bi u Olimpijskom selu voleli da se upoznate?

Saida i Sedad: Jedan je Usein Bolt.

Kostelići i Kličkovi

Braća, sestre ili brat i sestra sportisti kojima se divite?

Saida: Hrvatski skijaši Janica i Ivica Kostelić. Osvojili su sve što se osvojiti može.

Sedad: Divim se Vladimiru i Vitaliju Kličku.

Ring na šetalištu’]

Šta mislite o ideji da se na novopazarskom trgu ili šetalištu postavi ring na kome bi se odvijale borbe u kik-boksu, sve u cilju još veće popularizacije ovog sporta?

Saida> To bi bio pun pogodak.

Sedad: Sjajno, valjda će je neko i realizovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari