Strelac prvog het-trika za Luton u Premijer ligi: Njegovo puno ime je Elajdža Anuoluvapo Oluvaferanmi Oluvatomi Oluvalana Ajomikulehin Adebajo (VIDEO) 1Foto: Joe Giddens/PA via AP

Luton je prošle sezone bio treći u Čempionšipu, a kroz plej-of i pobedu na penale na Vembliju u finalu protiv Koventrija izborio se da prvi put igra u Premijer ligi, pokrenutoj kao vodeće takmičenje engleskog fudbala 1992.

Klub koji nosi nadimak „šeširdžije“ zadesila je sudbina da ispadne iz najboljeg društva, tadašnje Prve divizije, baš 1992, u predvečerje preimenovanog prvenstva.

Luton će se u ovoj sezoni grčevito boriti za opstanak. Svaka pobeda mu je dragocena, a pogotovo mu samopouzdanje krepi poslednja, postignuta kod kuće na meču s Brajtonom u 22. kolu, njegova najubedljivija prvoligaška posle 1987.

I tada, kada je na Kenilvortu s 4:0 pao i Njukasl, mrežu je zatresao nigerijski fudbaler. Uz braću Stejn, dvostrukog strelca Marka i Brajana, gol je dao Emeka Nvadžiobi, krilni napadač.

Podsetio na danskog junaka Elstrupa

Sada se proslavio Elajdža Adebajo, pravi centarfor, koji je rođen u Londonu, ali roditelji su mu doseljenici iz Nigerije.

Na svet je došao 1998, u godini u kojoj su „super orlovi“ još jednom postigli zapažen rezultat na Mundijalu. I u Francuskoj tada, kao i u SAD četiri godine ranije, dogurali su do osmine finala kao afričika reprezentacija koja je najdalje odmakla.

Adebajo je Fulamov đak. U Lutonu je od zimskog prelaznog roka 2021, kada je stigao iz niželigaša Volsola.

Sa 193 cm ubojit je glavom, a to je potvrdio i s dva od tri gola u Brajtonovoj mreži.

U klupsku istoriju je ušao kao prvi strelac het-trika u Premijer ligi.

 

Prethodni Lutonov igrač koji je u glavnoj ligi dao tri pogotka na jednom meču bio je danski napadač Lars Elstrup, u pobedi s 3:1 u gostima protiv Noriča 29. septembra 1990.

Elstrup je upisan zlatnim slovima u istoriju reprezentacije. Na Evropskom prvenstvu u Švedskoj 1992, gde je Danska otišla umesto Jugoslavije okovane sankcijama UN, prvu priliku je dobio u odlučujućem trećem kolu u takmičenju po grupama. Francuskoj je u neposrednom duelu bio dovoljan i remi da ode u polufinale. Elstrup je ušao u igru u 66. minutu, a pobedonosni gol za 2:1 postigao je u 78.

Kao rezerva je bačen u vatru i u polufinalu s Holandijom, koje je Danskoj pripalo na penale, a on je bio jedan od hladnokrvnih izvođača.

Senzacionalnu pobedu na Uleviju u Geteborgu protiv Nemačke s 2:0 posmatrao je s klupe. Bio je igrač Odensea iz kojeg je 1989. došao u Luton.

Kenilvort je zahvaljujući Adebaju dočekao prvi het-trik u najboljem društvu posle 6. februara 1988. U goleadi u duelu s Oksfordom (7:4) tri gola je dao Mark Stejn.

Bog se javi

Adebajo je prvi put Brajtonovog golmana nadmudrio u 18. sekundi.

Pogotkom krila iz Obale Slonovače Šjedozjea Somkelečukvua Ogbenea Luton je poveo s 2:0 posle dva minuta i 17 sekundi igre.

U istoriji Premijer lige samo jednom se desilo da dva gola padnu i ranije od početka utakmice. Lester je kao gost Derbija 26. aprila 1998, dva i po meseca posle rođenja Adebaja, prešao pola puta do pobede s 4:0 preko engleskog napadača Emila Heskija i turskog veziste Mazija Izeta. Konačan rezultat je postavljen u 15. minutu!

 

Lutonov junak je uzeo loptu s meča da ga kao suvenir podseća na podvig dok je živ.

Drugi pogodak je postigao rutinski nogom u 42. minutu, a treći opet glavom u 56.

Klub je njegovo zvezdano veče obeležio stavljajući mu i na društvenoj mreži Iks puno ime u čast – Elajdža Anuoluvapo Oluvaferanmi Oluvatomi Oluvalana Ajomikulehin Adebajo.

Na jeziku joruba, koji je rasprostranjen među dijalektima u Nigeriji, delovi imena između Elajdža i Adebajo znače, redom: Božja milost je velika, Bog me voli, Bog mi je dovoljan, Bog će mi pokazati put, Sposoban za velika dostignuća.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari