"Bezumni čin nasilja": Sagovornici Danasa o slučaju prebijanja sudije na meču mlađih pionira 1Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Fudbalski savez Beograda odlučio je da se za vikend neće igrati utakmice mlađih kategorija na teritoriji FSB nakon što je prošle subote na meču mlađih pionira (igrači rođeni 2009. godine) između Milano starsa i Budućnosti iz Dobanovaca trener domaćeg tima Aca Milanov napao sudiju Petra Pantelića.

Na susretu koji je odigran u Kaluđerici, arbitar je najpre pokazao žuti karton, a potom i crveni golmanu Milano starsa „zbog učestalih prigovora i psovanja“, što je bio povod da ga Milanov, pred očima dece, udari nekoliko puta u glavu. Susret je prekinut, a sudija je napravio zapisnik po dolasku policije.

Incident se dogodio u takmičenju u kojem nema ispadanja, niti ulaska u viši rang, ali se vodi tabela i rezultati utakmica se objavljuju na internetu.

Dejan Nedić, predsednik Izvršnog odbora Organizacije fudbalskih sudija FSB, kaže za Danas da je otkazivanje svih utakmica reakcija na „bezumni čin nasilja“.

– Ovo se dogodilo pred decom od 13 godina i morali smo da reagujemo. I ranije je bilo manjih incidenata na utakmicama mlađih kategorija, ali ovo je već treći teži slučaj u nizu za kratko vreme.

Nedić ističe kako je on na čelu novog rukovodstva sudijske organizacije Beograda.

– Od kad smo mi izabrani stvari su krenule u dobrom pravcu. Incidenata je uvek bilo i verovatno će ih biti i u buduće, ali to neće proći bez posledica – kaže Nedić.

Dejan Filipović, predsednik Sudijske komisije FSS, kaže da ga je događaj u Kaluđerici pogodio i kao arbitra, ali i kao roditelja.

– Ja sam otac troje dece, a osmogodišnji sin trenira fudbal i igra mini ligu za to godište. Ovaj događaj mogu da sagledam iz oba ugla, kao roditelj i kao fudbalski sudija. U svakom slučaju ovo je strašno. Nasilje bilo koje vrste u fudbalu, a naročito na utakmicama mlađih kategorija je neprihvatljivo – kaže Filipović.

U četvrtak je trener koji je napao sudiju tvrdi da je on žrtva i da je odgovorio tek kad ga je sudija prvi udario.

– Predavač sam na brojnim kursevima za sudijske licence i učimo polaznike da su treneri najbitnija funkcija u fudbalu. Učim ih da prema njima moraju da se ponašaju sa poštovanjem, da im persiraju i da im ne odgovaraju na uvrede. Na bilo kom nivou takmičenja nikada nećete videti sudiju koji vređa trenere, ali ćete videti brojne suprotne primere. Ovaj događaj je udar i na njihovu profesiju. Nadam se da će trenerska organizacija pronaći način da se obračuna sa ovakvim pojavama – rekao je Filipović.

Veliki broj utakmica mlađih kategorija beogradskih klubova igra se na terenima na Adi Ciganliji, a svedoci kažu da veliki problem predstavlja ponašanje roditelja. Oni vređaju sudije, trenera, decu iz drugih klubova, dok nisu retki ni međusobni fizički obračuni tata i mama.

– Ja sam od onih retkih roditelja koji ne prigovara sudijama i ne mešam se u rad trenera. Međutim, u kontaktu sa kolegama iz inostranstva sam saznao da se to događa i širom Evrope, da to nije karakteristično samo za Srbiju. Ne samo da roditelji vređaju sudije, već se i deca loše ponašaju, što je dovelo do toga da nemaju dovoljno arbitara, ljudi ne žele to da trpe.

Dragan Koković, sociolog sporta, kaže da su u Srbiji škole fudbala „neuređeno polje“ i da je nekim njihovim vlasnicima važnije da pokupe pare od roditelja za članarinu, nego da pravilno rade sa decom.

– Da bi deca išla u te školice mora da se izdvoji novac, koji za mnoge roditelje nije mali izdatak, a ta komercijalizacija sa sobom nosi mnoge loše stvari. Treneri su najveći problem, a to mogu da tvrdim zato što često vodim na trening mog osmogodišnjeg unuka. Posmatram kako se učitelji fudbala ponašaju i vidim da je sve podređeno rezultatu, čak i u uzrastima kad bi deca trebalo da se igraju, a ne da se takmiče. Često povlađuju roditeljima, razdvajaju decu na više i manje talentovane i zaboravljaju koliko je njihov moralni dignitet važan kad rade sa mladim kategorijama.

Koković dodaje da događaj u Kluđerici treba posmatrati u širem društvenom kontekstu.

– To što se desilo nije individualno nasilje, nego društveni problem koji ima širi kontekst i dok fudbal ne stavimo u širi kontekst mi te stvari ne možemo rešiti. Huligansko ponašanje se pomerio ka mlađim kategorijama u fudbalu, jer mnogi roditelji i deca vide u sportu šansu za uspeh u životu, a ne u obrazovanju. Imamo roditeljski huliganizam jer se oni često potuku na tribinama, vrše pritisak na trenere i vređaju sudije. Umesto da puste decu da se igraju oni ih od prvog dana driluju i pokušavaju da od njih naprave šampione, kako bi rešili svoje egzistencijalne probleme – kaže Koković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari