Svetsko prvenstvo na vidiku 1Foto: Prvoslav Lešević

Retkost je da sportisti koji nastupaju u dresu Novog Pazara zasluže reprezentativni poziv za najbolju selekciju i to u kvalifikacionim utakmicama za odlazak na Svetsko prvenstvo.

Selektor najbolje futsal selekcije Srbije, Goran Ivančić, opredelio se da na put u Francusku, zemlju domaćina šeste kvalifikacione grupe za odlazak na Svetsko prvenstvo u Litvaniji 2020. godine, povede Milana Mutavdžića i Ninoslava Aleksića. Reprezentacija Srbije je u Serži – Pontuazu prošle nedelje obezbedila nastavak kvalifikacija u elitnoj rundi, koje su na programu januara i februara naredne godine. U sve tri utakmice Srbija je izašla kao pobednik, protiv Švajcarske 7:0, Belgije 2:1 i domaćina Francuske 5:4.

Za godinu i po dana koliko je u Novom Pazaru, Kragujevčanin, rođen u Prizrenu, Ninoslav Aleksić (24) je osvojio futsal publiku širom zemlje. Okretan kao vidra, brz, sa snažnim osećajem za prostor i gol, ovaj momak je bez sumnje jedan od najzaslužnijih za još jednu fenomenalnu sezonu Novog Pazara. Sa ekipom je dogurao do finala plej-ofa i sa 20 golova, koliko je postigao i njegov klupski drug i cimer Dejan Jovanović, bio je drugi strelac ekipe iza Milana Mutavdžića. U drugu klupsku sezonu krenuo je još bolje, na svakoj od tri utakmice u isto toliko kola upisao se kao strelac jednog gola, pogodak je izostao samo u četvrtoj rundi, razlog povreda zbog koje je rano morao da napusti igru. Posle pet kola Novi Pazar drži poziciju broj tri elitne lige.

* Početak prave reprezentativne karijere nije mogao da bude bolji?

– Mutavdžić i ja dali smo maksimalan doprinos u svakoj od tri kvalifikacione utakmice u Francuskoj. Iako je naša selekcija tamo otišla prilično podmlađena, to se u igri nije osetilo. Stigli smo do elitne runde, sad nas samo korak deli od odlaska u Litvaniju. Ukoliko dobijemo organizaciju jednog od turnira, a veliki su izgledi da ćemo početkom sledeće godine biti domaćini u Nišu, ne verujem da nas nešto može zaustaviti da odemo na Svetsko prvenstvo. Igre u Novom Pazaru dovele su Mutavdžića i mene do reprezentacije, još je važnije da obojica imamo mnogo prostora u rotaciji. Srećan sam, reprezentacija je kruna karijere, ne postoji ništa što je iznad nje.

* Kad se neko igrački formira u Kragujevcu, to znači da je osnove futsala spoznao u višestrukom šampionu Ekonomcu?

– Nikada me nije privlačio veliki fudbal. Nešto malo sam ga trenirao u Radničkom i Kraguju, ali brzo sam se odlučio za futsal. Prvo sam igrao u B timu Ekonomca, zatim i u najboljem sastavu. Imam sa njima i šest titula prvaka Srbije. Kada sam počinjao u prvom timu su između ostalih bili Mladen Kocić, Slobodan Rajčević, Borko Surudžić.

* Sledeće stanice bile su Valjevo i Malta.

– Kad nije došlo do dogovora sa Ekonomcem, otišao sam na godinu dana u RB Valjevo, potom i na Valetu sa Malte. S njima sam prošao prvu rundu kvalifikacija za Ligu šampiona, ali kako je tamo kvalitet futsala na jako niskom nivou vratio sam se u zemlju.

* Poziv Novog Pazara niste odbili?

– Sve ono što je najbolje i najlepše u mojoj karijeri vezano je za Novi Pazar. Na početku je bilo teško, kad sam se snašao, stvari su došle na svoje mesto. Danas znam da bolji izbor od Novog Pazara nisam mogao da napravim.

* Malo je nedostajalo da se u junu radujete šampionskoj tituli sa Novim Pazarom.

– Kada smo se po broju pobeda u finalnim utakmicama izjednačili sa Ekonomcem, preostalo je da u trećoj utakmici u ,,Jezeru“ pokažemo najviše. Bili smo spremni i dovoljno jaki da trijumfujemo, ali zaustavili su nas žuti katoni, Redžović, Mutavdžić, Karišik i ja nismo imali pravo igranja u majstorici. Nismo slučajno baš mi njima ,,nagrađeni“. Greota je da nismo bili kompletni u najvažnijoj utakmici jedne generacije. Valjda je tu nepravdama kraj. Ekonomac jeste imao bolju rotaciju, ali usudio bih se da kažem kako je individualni kvalitet bio i na našoj strani.

* Pre te utakmice u Pendiku ste poput najvećih ekipa tukli Ekonomac drugi put u sezoni.

– Tada je pobedila naša velika želja, naravno, da nismo imali kvalitet to se ne bi ni dogodilo. Kako drugačije objasniti naš povratak u drugoj utakmici finala posle minusa od dva gola. Odbrani mi golman Momčilović penal sa 10 metara na 43 sekunde pre poluvremena, a samo 19 sekundi kasnije izjednačimo tako što mi Dejan Jovanović namesti lepu povratnu loptu. Tačka na pobedu bio je moj gol u produžetku, za konačnih 5:3. Nikad neću prežaliti što smo desetkovani izašli na odlučujuću treću utakmicu u Kragujevcu.

* Prvi izbor najboljeg igrača futsal šampionata Srbije dogodio se po završetku prošle sezone. Nagrada ,,Zlatni petoparac“ otišla je u ruke Brazilca Igora, igrača Ekonomca, a vi ste bili odmah iza njega. U idealnom timu pored vas dvojice bili su i golman Ekonomca Momčilović, igrač Kragujevčana Perić i bivši član Novog Pazara, sada Kalče, Veroljub Vukadinović. Veliko je to priznanje, zar ne?

– Sve je to lepo, prija i znači mi mnogo, još bi bilo lepše da smo kao tim uzeli šampionsku titulu.

* Ekonomac je pred ovo prvenstvo raspustio šampionski sastav, praktično na njegovim temeljima nastala je Crvena zvezda. Mišljenja su nepodeljena, novog prvaka treba tražiti između Novog Pazara i Crvene zvezde?

– Daće bog da to bude Novi Pazar. Listu favorita bih proširio na FON i Kalču.

* Šta to nedostaje Novom Pazaru da bi bio baš nedodirljiv?

– Možda još jedan igrač sa izrazitom levom nogom. Jakup Ramadani je veliko pojačanje, jedino što će mu trebati vremena da se privikne na našu ligu, mnogo je kvalitetnija od makedonske.

* Aktuelni ste reprezentativac. Sećate li se debija?

– Nisam siguran da li je to bilo u prijateljskom meču sa Maltom ili Hrvatskom, gde sam postigao i svoj prvi reprezentativni gol. Tada sam još bio igrač Ekonomca.

* Mnogo se pričalo o tome da mesto u reprezentaciji Srbije zaslužuje i kapiten Novog Pazara Eldin Redžović.

– Sjajan je igrač, jedan od najboljih u ligi. Sigurno je da zaslužuje mesto u reprezentaciji. Dugo je sa Pazarom igrao u drugoj ligi, šteta je što u najboljim igračkim godinama nije nastupao u nekoj ozbiljnijoj ligi.

* Gde nastaja suštinska razlika između futsala i fudbala?

– U našem sportu neprekidno ste u dodiru sa loptom, igra se brzo, ređaju se akcije, šanse, šutevi, golovi, u svakom trenutku se zna šta treba i kako uraditi. Kod fudbala do prvog sledećeg kontakta igrača sa loptom prođe i po nekoliko minuta. Fudbal je statičniji i mnogo se robuje taktici.

* Hipotetički, igra se futsal utakmica, na jednoj strani Vi, Redžović, Mutavdžić, a na drugoj Savićević i Stojković, iz najboljih dana, i DŽeko. Ko pobeđuje?

– Velika imena, sve majstori. Malo mi je smešno da kažem da pobeđujemo – mi. To su veličine, ali tako je. Fudbal i futsal su dva drugačija sporta. Mnogo je lakše sa futsala otići na fudbal nego obrnuto.

Futsal majstor Rakić

Godinu i po dana cimerske dane u Novom Pazaru provode Ninoslav Aleksić i Dejan Jovanović. Još jedno veliko prijateljstvo iskovao je Aleksić u Novom Pazaru, sa rukometašem Zlatkom Rakićem:

– Deki je u klub došao nedelju dana pre mene. Sjajan je momak, da ga previše ne hvalim pa da se uobrazi. Sa Rakićem sam se upoznao pri prvom dolasku u Novi Pazar. Tada je trener u Pazaru bio Veljko Spasojević iz Smederevske Palanke. Automobilom su me njih dvojica pokupili u Kragujevcu, i od tog dana više se ne razdvajamo. Uvek je tu kad treba da pomogne i da nije rukometaš lagano bi mogao da igra futsal. Rakić sjajno igra futsal i fudbal, snažan je sidraš, poput Surudžića nekad, uz to fenomenalno barata loptom. Letos smo zajedno u istoj ekipi osvojili turnir u naselju Kusadak u opštini Smederevska Palanka, pohvalio se Aleksić zajedničkim dostignućem.

Kratak fitilj – znak prepoznavanja

Nije nepoznato i da Ninoslav Aleksić ima kratak fitilj. Zna brzo da plane, iznervira se, ali i još brže da zaboravi na reakciju. ,,Nije to ništa loše, a odnosi se samo na događaje na terenu. Volim da pobeđujem, i onda iz te želje ponekad nastanu ishitrene reakcije. Nema tu ničeg drugog, daleko od toga da mislim da sam bolji od drugih, nema to veze“, iskren je Aleksić.

Enes Delić duša od čoveka

U Novom Pazaru svi znaju da je sportski direktor Enes Delić duša tima, i da bez njega i Fikreta Međedovića on ne bi ni postojao. ,,Sjajni su to momci u vremenu kad je malo pravih ljudi u sportu. Ne postoji ni najmanja sitnica koju bi popularnom Doktoru (Enes Delić) za ovih godinu i po dana u Pazaru mogao da zamerim. Poštenjačina, neverovatan lik. To je čovek koga jednostavno ne možete a da ne volite“, izbija najdublja emocija iz Aleksića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari