Zašto srpski fudbalski klubovi nisu iskoristili izbacivanje Rusa iz evro takmičenja? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Poznati srpski trener Dragan Okuka kaže da se posle prvih utakmica domaćih  klubova u kvalifikacijama za UEFA takmičenja stiče utisak da će samo Crvena zvezda moći ravnopravno da se nadmeće sa evropskim klubovima.

Vojvodina je ispala od kiparskog Apoela u kvalifikacijama za Ligu Evrope, TSC je izgubio oba meča od Brage u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok se Partizan plasirao u plej-of Lige konferencija tek nakon što je posle penala eliminisao azerbejdžanski Sabah.

Dragan Okuka, trener koji je radio u više domaćih i stranih klubova, kaže da je utisak koji su do sada srpski klubovi ostavili u Evropi prilično loš.

– Ono što su pokazali Vojvodina, TSC i Partizan nije dobro, možda je bolje reći da je razočaravajuće. Vojvodina je imala teškog protivnika i, rekao bih, nije iznenađenje što su ispali. Kod Partizana se pokazalo da veći klubovi prolaze čak i kad ne igraju dobro, dok se na primeru TSC videlo da manji klub kad odigra loše primi četiri gola, a kad odigra dobro primi tri komada – kaže Okuka.

On dodaje da očekuje da će Partizan igrati bolje u duelima sa Nordsjelandom, ali da su Danci mnogo kvalitetniji protivnik od Sabaha.

– Nordsjeland nije u klasi top klubova, ali je mnogo kvalitetniji od Sabaha. Mislim da Partizan može mnogo bolje da odigra od onoga što je pokazao protiv Azerbejdžanaca. Stranci su pokazali da imaju kvalitet, međutim, problem to što neki od njih nemaju snage za celu utakmicu. Duljaj je bio prinuđen da ih menja u drugom poluvremenu, a onda se videlo da nema dugu klupu jer je njihovim izlaskom pala agresivnost u igri. Partizan mora da se pojača ako prođe u ligaški deo takmičenja pošto je očigledno da ima mali fond dobrih igrača.

Zašto srpski fudbalski klubovi nisu iskoristili izbacivanje Rusa iz evro takmičenja? 2
Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Poznati trener kaže da je TSC imao priliku da napravi bolji tim sa nešto više uloženog novca u pojačanja. Pokazalo se da vicešampion Srbije, koji je zabeležio istorijski uspeh prošle sezone, nema ekipu koja može ravnopravno suprotstavi ekipama u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

– Izbacivanje Rusa iz evropskih takmičenja dovelo do toga da na tržištu ima više dobrih igrača. To ulaganje bi im se višestruko vratilo od nagrada. Možda ne bi prošli Bragu, ali bi imli više šanse za dobar rezultat u Ligi Evrope, gde, takođe može dobro da se zaradi- smatra Okuka.

Čukarički takmičenje u Ligi Evrope započinje u četvrtak, kada u plej-ofu ovog takmičenja igra u Pireju protiv Olimpijakosa.

– Čukarički je na žrebu dobio najtežeg rivala, ekipu koja je godinama igrala i Ligu šampiona. Mislim da nemaju šanse za plasman u Ligu Evrope što je šteta, jer imaju dobar tim.

Čini se da je Crvena zvezda jedini klub iz Srbije koji ima i ekipu i trenera za ravnopravno nadmetanje sa klubovima u evropskim klupskim takmičenjima, a ostaje da se vidi da li su crveno-beli na nivou Lige šampiona.

– Od Zvezde najviše očekujemo, jer se ekipa pojačala, a i u domaćem prvenstvu su pokazali da po kvalitetu daleko odskaču u odnosu na ostale. Imam utisak da osim Zvezde, nemamo puno razloga za nadu da će neki naš tim pokazati nešto u Evropi ove godine.

Okuka tvrdi da je srpski šampion veliki posao napravio dovođenjem stranog trenera.

– Bahar je dosta toga promenio, a jedino je stranac mogao da odradi taj posao. Zahvalio se nekim igračima, dao šansu mladim fudbalerima, igraju brzo, agresivno, visoko napadaju protivnika, a imaju i fudbalere koji mogu da ispune ove zahteve trenera. Biće interesantno videti kako će to izgledati protiv klubova u Ligi šampiona, naša liga nije merilo, ali ja očekujem da će to biti dobro – smatra Okuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari