Ulica sportskom novinaru Marku Markoviću na Košutnjaku 1Foto: YT/printscreen

Table sa imenom ulice velikana sportskog novinarstva Marka Markovića postavljene su na Košutnjaku, u nekadašnjoj Žumberačkoj ulici, koja je odlukom gradski vlasti preminovana još u novembru 2021. godine.

Ulica sa imenom Marka Markovića izraz je trajnog sećanja na velikana jugoslovenskog i srpskog, ne samo i sportskog novinarstva, a nalazi se u blizini Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Zavod za medicinu sporta i trim staze na Košutnjaku.

Marković je tokom bogate karijere, duže od pola veka, realizovao više od 2.000 radijskih i televizijskih prenosa, profesionalno je pratio četrdesetak svetskih i evropskih prvenstava i devet Olimpijskih igara.

Pokrenuo je i vodio kultne radijske i televizijske emisije – od prvih dana TV Beograda: Sportski pregled, Sportska subota i Indirekt, koji je emitovan svakog ponedeljka u kontinuitetu 24 godine.

Prvi na jugoslovenskim prostorima uveo je prenose sa više reportera, stručnim konsultantima, a još pre cetrdesetak godina koristio za analize spornih situacija na fudbalskim utakmicama video-zapise i grafičku analizu položaja igrača u spornim situacijama.

Bio je odgovorni urednik Sportskog programa TV Beograd i odgovorni urednik Sportskog programa RTS.

U Olimpijskom komitetu rukovodio je sektorom za informisanje, pokretač je i jedan od osnivaca,kasnije i predsednik Udruzenja sportskih novinara Beograda, Srbije pa Jugoslavije.

Marković je dobitnik brojnih društvenih i profesionalnih nagrada i priznanja – Oktobarske nagrade grad Beograda, najveće novinarske nagrade za životno delo “ Svetozar Marković“, Majske nagrade Sportskog saveza Srbije, nagrade Udruženja sportskih novinara za životno delo, Zlatnog mikrofona Radio Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari