Agencija UN: Raste nasilje protiv sirijskih izbeglica u Libanu 1Foto: Beta/AP/Hussein Malla

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNCHR) upozorio je danas da je u proteklim nedeljama porasla diskrimacija i nasilje protiv sirijskih izbeglica u Libanu u vreme kada je ta zemlja suočena sa nestašicama i kada su cene hrane visoke.

„Videli smo napetost između Libanaca i Sirijaca u pekarama širom zemlje“, rekla je portparolka visokog komesara za izbeglice Pola Beračajna (Paula Barrachina) u intervjuu AP-u i dodala da je bilo čak i pucnjave i da su izbeglice udarali palicama.

Svetski program za hranu UN navodi da se Liban suočava sa krizom bezbednosti hrane, te da za oko pola stanovnika hrana nije obezbeđena. Stanovništvo je takođe suočeno sa visokom inflacijom hrane i padom vrednosti lokalne valute.

U nekim delovima Libana uveden je policijski čas za izbeglice ili je zatraženo da se u pekarama daje prioritet libanskim građanima, rekla je portparolka UNCHR.

Kako saznaje AP, pekarama u Balbeku je naređeno da prioritet imaju Libanci ako kupuju subevncionisani arapski somun.

Jedna sirijski izbeglica izjavio je za AP početkom jula da je bio primoran da čeka nekoliko sati u pekari jer se hleb najpre prodavao Libancima.

Na video snimku postavljenom na društvenim mrežama vidi se grupa muškaraca u jednom kvartu kraj glavnog grada Libana koji tuku sirijskog dečaka palicama i udaraju ga nogom u lice kraj pekare, a u pozadini se čuje pucnjava.

Libanske vlasti su prošle nedelje najavile da će obrazovati bezbednosni komitet u cilju da spreče sukobi u pekarama. UNCHR je pozvala libanske vlasti da “ osiguraju vladavinu zakona i zaštitu svih osoba u zemlji”, apelujući na međunarodnu zajednicu da pomogne Libanu.

Libanski poslanici izglasali su nedavno da se 150 miliona dolara zajma Svetske banke potroši za uvoz više pšenice u nadi da će se tako sniziti cena u zemlji.

Oko million sirijskih izbeglica koje su pobegle iz svoje zemlje zbog građanskog rata živi u susednom Libanu, većina u ekstremnom siromaštvu. Od 2019. godine siromaštvo se produbilo u čitavom Libanu.

Sve više Libanaca, Sirijaca i Palestinaca iz te zemlje kreće na opasan put preko Sredozemnog mora da potraži utočište u Evropi.

Libanski zvaničnici sve češće pozivaju na prisilan povratak sirijskih izbeglica u delove njihove domovine u kojima nema sukoba.

I mada se oružani sukob stišao u većem delu Sirije organizacije za ljudska prava i UNHCR smatraju da nema uslova za povratak mnogih izbeglica.

Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) i Amnesti internešenel (Amnesty International) su dokumentovali slučajeve arbitrarnog pritvaranja, mučenja i kršenja ljudskih prava povratnika.

Vlada Libana je odbacila takve ocene i dogovara se sa Vladom Sirije u Damasku o planu za povratak do 15.000 izbeglica svakog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari