Tereza Mej Foto: EPA-EFFE/ANDY RAIN

Mej će, kako navodi Rojters, danas poručiti poslanicima da moraju biti smireni u vezi Bregzita kako bi primorali Evropsku uniju da prihvati izmene sporazuma koji će otvoriti put za miran izlazak iz Unije. Pošto je do Bregzita ostalo samo 45 dana, Mej bi trebalo upozna Donji dom o stanju pregovora, dan ranije nego što je planirano, kako bi poslanici imali više vremena da razmotre primedbe pre glasanja. Mej želi da kupi vreme, navodi AP i prenosi saopštenje iz njenog kabineta kako će pred Parlamentom reći da su „pregovori u ključnoj fazi“.

„Svi moramo da smirimo živce kako bismo došli do promena koje je Donji dom tražio i pripremiti Bregzit na vreme“, poručila je britanska premijerka.

Britanci bi trebalo da napuste Uniju 29. marta, a britanski parlament je u januaru odbacio sporazum koji je Tereza Mej potigla sa EU, najvećim delom zbog kontroverznog plana da granica između Severne Irske i Irske ostane otvorena i nakon Bregzita. Ta mera, poznata kao zaštitni mehanizam, zaštita je koja će zadržati Veliku Britaniju u carinskoj uniji sa EU, bez potrebe za proverama na granici dok ne bude uspostavljen i ustaljen novi trgovinski odnos.

Cilj tog zaštitnog mehanizma je da se izbegne nova uspostava graničnih kontrola između Irske – koja je članica EU – i Severne Irske koja će u okviru Velike Britanije napustiti Uniju. Britanski parlamentrci koji podržavaju Bregzit strahuju da bi to moglo zarobiti Veliku Britaniju u regulatornim procoesima sa EU i onemoguжiti joj postizanje novih trgovinskih sporazuma širom sveta.

Mej i njeni ministri nastoje da održe razgovore sa visokim zvaničnicima EU u pokušaju da produћe rok ili se izbore za klauzulu o blokadi, ocenjuje AP. Međutim, lideri EU insistiraju da se pravno obavezujući sporazum o povlačenju iz Unije ne može promeniti, navodi AP.

Glavni pregovarač EU za Bregzit Majkkl Barnije izjavio je u ponedeljak da i britanska strana „nešto mora dati“ kako bi se omogućio Bregzit. Politički protivnici optžuju Terezu Mej da namerno odugovlači kako bi parlametnarce dovela u cajtnot i suočila ih sa odlukom u poslednjem trenutku, ocenjuje AP. Britanski parlament raspravljaće o Bregzitu 14. februara.

Povezani tekstovi