Ovo što se dešava jeste genocid nad ukrajinskim narodom: Ambasador Ukrajine u Beogradu 1foto: Marko Čonjagić/Danas

„Nažalost, prinuđeni smo da obeležimo godišnjicu od početka rata u Ukrajini, mada znamo da to traje već osam godina, od kada je Rusija anektirala Krim. Posle svih aneksija, 24.februara Rusija je započela sveobuhvatni rat“, rekao je Volodomir Tolkač, ambasador Ukrajine u Beogradu na konferenciji za medije uoči prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

„Godina iza nas pokazala nam je da narod Ukajine može da se ujedini i da ne postoji nijedan čovek koji ne želi da se bori za slobodu na svojoj zemlji“, nastavio je ambasador Tolkač, dodavši da su planovi Rusije da osvoji Kijev za tri dana bili nerealni, i da su svi Ukrajinci ujedinjeni oko svog predsednika.

„Hteo bih da dodam da su razlozi koje je Rusija objavila kao želju da napadne Ukrajinu bili ti kako bi proterali naciste sa državnog vrha. Ispostavilo se da su ti razlozi lažni, jer on ne vodi borbu protiv nacista već protiv celog naroda Ukrajine. To što se dešava jeste genocid nad ukrajinskim narodom“, kazao je Tolkač.

Ambasador Volodomir Tolkač kazao je da se tokom leta sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da su zajedno posetili ukrajinske izbeglice u Vranju.

„Njih je oko 80. Moram reći da izbeglice koje tu žive žive na visokom nivou“, kazao je dodavši da se susreo i sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i da su razgovarali o realizaciji dalje saradnje naše zemlje i Ukrajine.

Kada je reč o sankcijama koje Srbija nije uvela Ruskoj Federaciji, Volodomir Tolkač kaže da je Srbija demokratska zemlja koja svoj put vidi u saradnji sa Rusijom.

„Mi bismo rado pozdravili odluku o uvođenju sankcija, ali nije na nama da o tome odlučujemo“, kaže ambasor Ukrajine, podsetivši da je Ukrajina uvek podržavala suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i to da je ta zemlja bila jedna od prvih koja je osudila bombardovanje Jugoslavije 1990.tih godina.

Ukrajinski ambasador u Beogradu osvrnuo se i na istoriju istakavši da razume povezanost Srbije i Rusije, ali dodaje da nije uvek bila samo Rusija ta koja ima čvrste veze sa Srbijom.

„Postojao je i Sovjetski Savez. To nije bila samo Rusija već su postojale i druge zemlje. Pogledajte Ukrajinu, i tamo su postojala naselja u koja su se naseljavali Srbi. Jedno od naselja je Slavenoserbije na istoku Ukrjaine koje se upravo bombarduje. Bahmut je grad u Ukrajini koji su osnovali Srbi“, ističe ambasador zaključivši da ovde postoji jaka ruska propaganda koja određuje stav i mišljenje građana Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.