Američki sudija povukao optužnicu protiv saudijskog princa za ubistvo Džamala Kašogija 1Foto: EPA-EFE/BALLESTEROS

Sudija Džon Bejts rekao je da je vezan nedavnim stavom američke vlade da Mohamed bin Salman uživa imunitet od krivičnog gonjenja.

Američki sudija odustao je od gonjenja po tužbi u Sjedinjenim Državama protiv prestolonaslednika Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana za ubistvo novinara Džamala Kašogija.

Ne ulazeći u meritum slučaja, sudija Džon Bejts rekao je da je vezan nedavnim stavom američke vlade da „MBS“ uživa imunitet od krivičnog gonjenja kao aktuelni šef vlade, piše Oslobođenje. 

Džamal ​​Kašogi, koji je u početku bio blizak saudijskoj vladi, a kasnije postao njen kritičar, ubijen je u decembru 2018. u konzulatu monarhije u Istanbulu u Turskoj.

Ubistvo je šokiralo međunarodnu javnost, a princ Mohamed bin Salman nije bio dobrodošao na Zapadu. Saudijske vlasti su od početka poricale njegovu odgovornost, ali ga američke obaveštajne službe smatraju nalogodavcem ubistva.

Kašogijeva verenica, Hatice Cengiz, turska državljanka, i udruženje Demokratija za arapski svet sada koje je osnovala u SAD podneli su građansku tužbu američkom sudu protiv prestolonaslednika i drugih saudijskih zvaničnika.

Krajem septembra kraljevskim ukazom za premijera postavljen je „MBS”, koji je godinama bio faktički vladar monarhije. Mnogi komentatori su to videli kao pokušaj da ga zaštite od krivičnog gonjenja u inostranstvu.

Nakon imenovanja Bin Salmana, administracija demokratskog predsednika Džoa Bajdena proglasila ga je imunim sredinom novembra. Ta izjava je izazvala oštre kritike. List Vašington post, u kojem je Kašogi bio kolumnista, optužio je predsednika da je „okrenuo leđa fundamentalnim principima slobode govora i jednakosti”.

Bela kuća je uzvratila da pravno mišljenje „nema nikakve veze sa bilateralnim odnosima” dve zemlje. Predsednik Bajden posetio je Saudijsku Arabiju u julu. Kasnije je rekao da je tom prilikom razgovarao sa prestolonaslednikom o Kašogijevom ubistvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.