Bajden odlučio: SAD donira vakcine protiv korona virusa i BiH 1Foto: EPA-EFE/AL DRAGO

Sjedinjene Amričke Države doniraće 55 miliona doza vakcine protiv virusa korona širom sveta, saopšteno je iz Bele kuće, a prenosi sarajevsko Oslodođenje.

Kako je saopšteno, 41 milion doza će biti podeljen kroz Kovaks sistem, od čega 14 miliona ide za Latinsku Ameriku i Karibe, 16 miliona za Aziju i 10 miliona za Afriku.

Preostalih 14 miliona će biti raspodjeljeni na ostale “regionalne prioritete i druge primaoce”, među kojima je i Bosna i Hercegoina, navedeno  navodi Oslobođenje pozivajući  službenu stranicu Bele kuće,

„Danas Bajden-Haris administracija objavljuje spisak za distribuciju 55 miliona od 80 miliona doza američkih rezervi vakcinama, koje se američki predsednik obvezao dodiliti do kraja juna u službu globalnog okončanja pandemije.

Dok se nastavljamo boriti protiv pandemije Kovida-19 kod kuće i radimo na zaustavljanju pandemije širom sveta, predsjednik Biden obećao je da će SAD biti arsenal cepiva za svet. Deo tog plana je doniranje iz naše domaće zalihe, a predsednik je obećao 80 miliona doza koje će biti dodeljene do kraja juna.

Ranije ovog meseca, Uprava je objavila plan za prvih 25 miliona doza koje smo započeli s isporukom, a današnja najava upotpunjava listu za preostalih 55 miliona doza. Za sve ove doze treba dati prioritet onima koji su u riziku, poput zdravstvenih radnika, na osnovu nacionalnih planova vakcina, saopćeno je.

Navedeno je da SAD, pored podele doza vakcina iz svojih zaliha, želi bližu saradnju sa američkim proizvođačima vakcina, kako bi proizveli veći broj vakcina za deljenje sa ostatkom sveta.

„U tu svrhu, pre G7, predsednik Bajden najavio je da će SAD kupiti pola milijarde doza Pfizera i donirati ih u 92 države sa niskim i nižim srednjim prihodima i članicama Afričke unije. Ukupno, G7+ pristao je osigurati dodatnih više od milijarde doza počev od leta 2021.

Pored toga, SAD se zalaže za proširenje lokalne proizvodnje vakcina, a kroz naše Quad partnerstvo i podršku Međunarodne razvojne

finansijske korporacije za proizvodnju cepiva, u Africi i Indiji će se proizvesti više od milijarde doza naredne dve godine.

Ova strategija inumizacije je vitalna komponenta našeg ukupnog globalnog napora da vodimo svet u borbi za poraz Kovida-19 i postizanje globalne zdravstvene sigurnosti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Bajden odlučio: SAD donira vakcine protiv korona virusa i BiH”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.