„Bez vakcine budućnost je zatvorena“ 1

Gospođica Kleo će, ocenjuje se, svakog skeptika pretvoriti u vernika. To se, kažu, zaključuje iz nove reklame koja se emituje na ruskoj državnoj televiziji TV-3 u trenutku kada se država bori da promoviše i podstakne vakcinaciju građana.

Reklama, čiji je sadržaj pun misterije, naučne fantastike i fantazije prikazuje ženu koja proriče sudbinu a koja ne može videti budućnost svojih klijenata jer je „zatvorena“, što kod njenih, inače antivaks klijenata, uliva dodatan strah.

Potom se može čuti glasovna poruka u pozadini: „Ali mi možemo da se zaštitimo, vakcinišemo se“. Reklama se završava tako što klijenti kažu da će nečija „sudbina postati jasna“ nakon vakcinacije.

Prošlog meseca je, podseća se, na istoj televiziji išla još jedna reklama u kojoj glavni lekar moskovske bolnice obećava „obilazak“ intenzivne nege i „najtiši hodnik bolnice“ za one koji kupuju lažne sertifikate o kovidu. Ovi  sertifikati u Rusiji su postali „popularna roba“ naročito od kada je u nekoliko regiona uvedena obavezna vakcinacija.

Najmanje 17 regiona Rusije ponovo su uveli ograničenja za kovid19. Oblast koja obuhvata Sankt Peterburg uvela je obaveznu vakcinaciju za 80 odsto uslužnih radnika, dok je region Tula naredio obaveznu vakcinaciju za rizične grupe.

U Rusiji je, prema jutrošnjim podacima,  registrovano 22.010 novih slučajeva zaraze i 788 smrtnih slučajeva.

Gotovo 90 odsto novih infekcija u Moskvi je delta varijanta virusa korona, kazao je je gradonačelnik Sergej Sobjanin. Od sredine jula, moskovske bolnice više ne pružaju lečenje nevakcinisanim pacijentima osim ako im je potrebna hitna pomoć, boluju od kancera i bolesti krvi. Pacijenti sa medicinskim izuzecima za vakcinaciju i dalje će moći da se leče. Kremlj je okrivio „nihilizam“ za mali broj vakcinisanih što je, kažu, pomoglo da se podstakne novi porast broja infekcija.

U Rusiji su nedavno odobrena klinička ispitivanja kombinacije vakcine Sputnjik V i AstraZeneca koja će trajati do proleća naredne godine.

Takođe, pošto je sezona godišnjih odmora u punom jeku vlasti kažu da će počev od 9.avgusta obnoviti letove ka egipatskim odmaralištima – Hurgada i Šarm el Šeik. Istog dana planirano je da se obnove letovi i sa sa Bahreinom, Dominikanskom Republikom i Moldavijom.

 

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.