BLOG UŽIVO Odesa, Harkov i Nikolajev pogođeni ruskim projektilima u jutarnjem napadu 1EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je za danas sastanak ministara energetike EU u Briselu na kojem će se razgovarati o pitanju smanjenja potrošnje gasa za 15 odsto.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

10.07  Marija Avdejeva je objavila video snimak kratera koji je, kako tvrdi, ostao nakon ruskog napada na Harkov preko noći. Ona navodi da je napad pogodio civilnu infrastrukturu uključujući i teren za igru. Avdeeva je istraživač u Evropskom udruženju stručnjaka.

09.02  Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba objavio je na društvenim mrežama o ruskim pretnjama Evropi zbog snabdevanja energijom. On je tvitovao:

Putinov gasni rat protiv Evrope direktan je nastavak njegovog rata protiv Ukrajine. Gde god može da nanese štetu, hoće. On će iskoristiti svaku zavisnost Evrope od Rusije da uništi normalan život svake evropske porodice. Jedini način je da uzvratite snažno i oslobodite se svake zavisnosti.

08.02 Moskva je uzvratila na prethodne izjave američkih zvaničnika da je Rusija sve više izolovana zbog rata protiv Ukrajine.

Ruska ambasada u Vašingtonu je tvitovala:

Pokušaji da se naša zemlja predstavi kao izolovana rezultat su „raspaljene mašte“ američkih zvaničnika koji sve više gube dodir sa stvarnošću i ona izaziva konfuziju i među američkim medijima.

07.40  Prvih šest britanskih protivvazdušnih raketnih sistema Stormer HVM i sistema protivvazdušne odbrane Gepard koje je isporučila Nemačka stigla je u Ukrajinu, prema zvaničnicima.

Viši savetnik predsednika Anton Heraščenko objavio je na Tviteru kratak video snimak raketnih sistema i napisao: „Siguran sam da će ih naši ratnici veoma dobro iskoristiti!“

07.30 Ruski izvozni monopol gasa saopštio je da zaustavlja rad jedne od poslednje dve turbine u radu zbog „tehničkog stanja motora“, smanjujući dnevnu isporuku gasa gasovodom Severni tok na 33 miliona kubnih metara dnevno – oko 20 odsto kapacitet cevovoda.

„Veoma pažljivo pratimo situaciju u bliskoj razmeni sa saveznom agencijom za mreže i timom za gasnu krizu“, navodi se u saopštenju nemačkog ministarstva ekonomije u ponedeljak posle saopštenja Gasproma. „Prema našim informacijama, ne postoji tehnički razlog za smanjenje isporuka.

07.16  Jutros je takođe prijavljeno rusko granatiranje grada Nikolajeva na jugu Ukrajine.

Predsednik gradskog veća Aleksandar Senkevič je u Telegramu rekao:

U Nikolajevu se čuju snažne eksplozije! Mole se svi da ostanu u skloništima! Čak i nakon završetka policijskog časa, vazdušni napadi će se nastaviti!“

U kasnijoj objavi, zvaničnik je dodao:

Na jugu Ukrajine iz pravca Crnog mora, uključujući i korišćenje avijacije, pokrenut je masivan raketni udar.

Napadnuta je lučka infrastruktura u Mikolajevskoj oblasti. Istovremeno, Nikolajevski okrug je pogođen sistemom PVO S-300 iz privremeno okupirane Hersonske oblasti.

07.01 Ruske snage su u ranim jutarnjim satima ponovo napale ukrajinski lučki grad Odesu, javili su lokalni zvaničnici.

Šef regionalne vojne administracije, Serhii Bratchuk, rekao je da će objaviti više detalja u Telegramu nešto posle 6 sati ujutro.

Raketni napad na Odesu strateškim avionima“, rekao je on.

U subotu, jedva 12 sati nakon što je Moskva potpisala sporazum sa Kijevom da dozvoli nadgledani izvoz žitarica iz južnih ukrajinskih luka, Rusija je gađala Odesu udarima krstarećih raketa.

Zelenski je napad nazvao očiglednim „varvarstvom“, pokazujući da se Moskvi ne može verovati da će sprovesti dogovor.

 

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder stigao je juče u Moskvu. „Ovde sam nekoliko dana na odmoru. Moskva je prelep grad“, rekao je on novinaru, prenosi NEXTA. Razgovor je vođen u blizini sedišta Rosnjefta, gde je Šreder bio predsednik upravnog odbora.

Predsednik Republike Gvatemale Alehando Đamatei doputovao je u Ukrajinu i posetio deokupirana naselja Kijevske oblasti, a to su Buča, Irpin i Borođanka, saopštila je Kijevska oblasna vojna uprava.

U Mariupolju su pronađeni automobili sa ukradenim ukrajinskim žitom koji se kreću ka luci. Savetnik gradonačelnika grada Pjotr Andrjuščenko rekao je da se ruski transporteri sa žitom kreću iz Donjecka u luku, gde su okupacione vlasti ranije obnovile snabdevanje strujom.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je za 26. jul sastanak ministara energetike EU u Briselu na kojem će se razgovarati o pitanju smanjenja potrošnje gasa za 15 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.