BLOG UŽIVO Moskva tvrdi da je zauzela 97 odsto Luganska 1Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Entoni Blinken, američki državni sekretar, rekao je danas da postoje verodostojni izveštaji da Rusija „krade“ ukrajinski izvoz žitarica da bi ga prodala za sopstveni profit, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ukazao je da se ukrajinske snage dobro drže pod pritiskom ruske vojske.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

23.41 Ukrajinsko Ministarstvo prosvete i nauke priprema izmene školskih programa, a između ostalog iz strane književnosti biće izbačen roman Lava Nikolajeviča Tolstoja „Rat i mir“, navodi novinska agencija Unian.

23.40 Rubižnje, na periferiji industrijskog čvorišta Sjeverodonjecka, u oblasti Luganska u Donbasu koju invazione ruske snage pokušavaju da savladaju, pojavljuju se novi satelitski snimci koji pokazuju ozbiljna oštećenja.

Američka satelitska kompanija Makar Technologies je upravo objavila ove slike na Tviteru.

23.00 U više međunarodnih vesti, Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država zabranilo je američkim menadžerima novca da kupuju bilo koji ruski dug ili akcije na sekundarnim tržištima, pored postojeće zabrane kupovine novih emisija, u svojim najnovijim sankcijama Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, Rojters prenosi.

Uprkos sveobuhvatnim sankcijama Vašingtona poslednjih meseci, Amerikancima je i dalje bilo dozvoljeno da trguju sa imovinom vrednom stotine milijardi dolara koja je već u opticaju na sekundarnim tržištima.

Zabrana se odnosi na sav ruski dug i da su pogođene sve akcije ruskih firmi, a ne samo one koje su posebno navedene u sankcijama.

U skladu sa našim ciljem da uskratimo Rusiji finansijska sredstva koja su joj potrebna da nastavi svoj brutalni rat protiv Ukrajine, Ministarstvo finansija je jasno stavilo do znanja da je američkim licima zabranjeno da ulažu u uspeh Rusije, uključujući i kupovinu na sekundarnom tržištu“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija. rekao je portparol u utorak.

22.31 Ambasador Ukrajine poziva Izrael da proda svoj sistem za presretanje raketa Gvozdena kupola i obezbedi protivtenkovske rakete za odbranu civila od ruske invazije, piše Asošiejted pres.

Jevgen Kornijčuk je u utorak prestao da optužuje Izrael da blokira prodaju raketnog odbrambenog sistema.

Ali želi da izraelska vlada svoju verbalnu podršku Ukrajini potkrepi vojnom pomoći.

21.14 Oko 800 civila sklonilo se u hemijsku fabriku u strateškom istočnom ukrajinskom gradu Sijerodonjecku, prema rečima advokata Dmitra Firtaša, čija kompanija je vlasnik tog objekta, prenosi AFP.

„Oko 800 civila se sklonilo u bunkere hemijske fabrike Azot, u vlasništvu Grupe DF Dmitra Firtaša“, primetio je Leni Džej Dejvis, američki advokat, u izjavi objavljenoj na veb stranici kompanije.

Ruske trupe su se zalagale za kontrolu nad ključnim gradom tokom proteklih nedelja u sklopu svojih napora da osvoje istočnu Ukrajinu.

Ovih 800 civila uključuje oko 200 od 3.000 zaposlenih u fabrici i oko 600 stanovnika grada Sijerodonjecka“, dodao je on.

20.49 Neki stanovnici devastiranog ukrajinskog grada Mariupolja koji su uspeli da pobegnu kažu da im nije dat izbor osim da putuju u Rusiju u, kako to vlada u Kijevu, smatra „deportacijama“, piše AFP.

Nakon što je provela nedelje u podrumu u Mariupolju i nakon smrti njenog oca, koji je ubijen u raketnom napadu, Tetjana je odlučila da napusti svoj grad kako bi pokušala da spase svoju devetogodišnju ćerku.

Bez mobilne mreže ili bilo kakve mogućnosti komunikacije, iskoristila je zatišje u granatiranju da ode na zborno mesto koje su organizovale proruske vlasti da sazna za izlazne rute.

19.47 Ukrajinski guverner Luganska, Serhii Haidai, rekao je da je kijevskim snagama teško da odbiju ruske napade u centru Sijerodonestka, ali moskovske snage ne kontrolišu istočni grad na liniji fronta.

U onlajn ažuriranju, Haidai je takođe rekao da ruske trupe neprestano granatiraju Lisičansk, grad pobratim Sijerodonjecka.

19.38 Rusija pojačava izvoz nafte iz svoje glavne istočne luke Kozmino jer ima za cilj da ublaži uticaj sankcija EU rastućom potražnjom azijskih kupaca.

Izvori su rekli Rojtersu da je Rusija već povećala količinu sirove nafte koja se ispumpava u Kozmino na svom glavnom azijskom naftovodu, naftovodu Istočni Sibir Tihog okeana (ESPO), za 70.000 barela dnevno (bpd).

Rusija je ranije rekla da se njene isporuke gasa u Evropu mogu u potpunosti preusmeriti u Aziju gde potražnja raste, ali da bi to uradili dugim putovanjima tankerima iz evropskih morskih luka bilo bi skupo i komplikovano zapadnim sankcijama.

Prošle nedelje je EU objavila embargo na rusku naftu, rekavši da će zaustaviti uvoz 90 odsto nafte i proizvoda iz Rusije od kraja godine.

18.23 Ruski fudbaler se oglasio protiv rata u Ukrajini, rekavši da „ne može samo da gleda u ovu nehumanost i da ćuti“.

Nađa Karpova, članica ruskog ženskog tima i napadač španjolskog Espanjola, jedna je od retkih ruskih sportista koja je javno izašla protiv onoga što Moskva naziva svojom „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini.

Predsednik Rusije Vladimir Putin „uzeo nam je sve, uzeo nam je budućnost“, rekla je Karpova u intervjuu za Bi-Bi-Si u Barseloni, dodajući:

Pritom je to učinio uz našu prećutnu saglasnost. Oni [vlada], nisu bili svedoci snažnog otpora. Većina ljudi je samo zatvarala oči pred nepravdom, misleći da to nije njihova stvar.

17.25 Ruski poslanici izglasali su da se Moskva povuče iz nadležnosti Evropskog suda za ljudska prava nakon više od 20 godina kao članica Saveta Evrope, najveće organizacije za ljudska prava na kontinentu.

Ruska državna duma odobrila je dva zakona, jedan o uklanjanju zemlje iz nadležnosti suda, a drugim 16. mart kao graničnu tačku, pri čemu se odluke protiv Rusije donete nakon tog datuma neće sprovoditi.

Posle glasanja, predsednik Donjeg doma parlamenta Vjačeslav Volodin je rekao:

Evropski sud za ljudska prava postao je instrument političke borbe protiv naše zemlje u rukama zapadnih političara.

16.49 Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da moskovske snage imaju kontrolu nad 97 odsto Luganska u istočnoj Ukrajini.

Ruske snage zauzele su stambene četvrti ključnog istočnog grada Sijerodonjecka i bore se da preuzmu kontrolu nad industrijskom zonom na njenoj periferiji i obližnjim gradovima, rekao je Šojgu.

Guverner Luganska, Serhij Haidai, priznao je da ruske snage kontrolišu industrijsku periferiju grada, rekavši za Asošiejted pres:

Najteže ulične bitke se nastavljaju, sa različitim stepenom uspeha. Situacija se stalno menja, ali Ukrajinci odbijaju napade.

15.37 –  Vlasti Letonije odlučile su da zabrane obrazovanje na ruskom – prenosi RT. Kabinet ministara odobrio je izmene i dopune Zakona o obrazovanju prema kojima će se svo školsko i predškolsko obrazovanje u Letoniji odvijati samo na letonskom jeziku.

15.03 –  Ruski mediji brišu spiskove ruskih vojnika poginulih u ratu Rusije protiv Ukrajine nakon sudske presude u kojoj se navodi da takve informacije predstavljaju “državnu tajnu“, navodi se na sajtu Organizacije za ljudska prava u Harkovu. Presuda je potvrda, kako se tumači, da se ruski lider Vladimir Putin nije jednostavno krio iza eufemizama kada je najavio, ne agresorski rat protiv Ukrajine, već takozvanu “specijalnu vojnu operaciju“.  Putin je ukazom od 28. maja 2015. prvi put klasifikovao kao tajne informacije o ruskim vojnim gubicima tokom “specijalnih operacija u mirnodopskim uslovima“. To je omogućilo prikrivanje vojnih gubitaka ruskog Ministarstva odbrane u tokom specijalnih operacija. Nikada nije data definicija šta se podrazumeva pod „specijalnom operacijom“, niti je iz uredbe bilo jasno koje stvarne informacije treba smatrati državnom tajnom.

Sud je zaključio da su vojni gubici “u toku rata, i u mirnodopskim uslovima tokom izvođenja specijalnih operacija“državna tajna čije bi otkrivanje moglo dovesti do krivične odgovornosti. Kako se navodi, ruski mediji žurno brišu sve takve liste i blokiraju opcije komentara koje bi mogle dovesti do „razotkrivanja“ informacija.

Ukrajina procenjuje da je više od 31 hiljada ruskih vojnika ubijeno od početka ruske invazije na Ukrajinu 24.februara. Ta brojka, međutim, ne uključuje ogroman broj Ukrajinaca iz okupiranog Donbasa koji su nasilno mobilisani i poslati da se bore protiv drugih Ukrajinaca. Smatra se da se prema ovim muškarcima postupa kao prema “topovskom mesu“ i da se šalju na posebno vruće tačke bez ikakve odgovarajuće obuke.

14.27 – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na putu je za Tursku gde će razgovarati, kako je najavljeno, o „perspektivama za obnovu rusko-ukrajinskih mirovnih pregovora.

13.25 – Rusija je u Ukrajini ubila najmanje 263 dece, ranila više od 467 od 24. februara. Jedna od poslednjih žrtava bio je osmogodišnji dečak koji je 3. juna poginuo u eksploziji mine na plaži u Mariupolju, prenosi Kijev independent.

12.52 – Ruske vlasti priznale su slanje regruta u Ukrajinu. Vojni tužilac zapadnog okruga Rusije rekao je da je oko 600 vojnih obveznika poslato da se bore u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je rekao da neće slati regrute i rezerviste u Ukrajinu.

12.10 –  Belorusija počinje obuku borbene gotovosti, glavni zadatak je prelazak iz mirnodopskog u ratno vreme, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane.

11.34 – Rusija je uništila drugi najveći terminal za žito u Ukrajini. Milioni širom sveta suočiće se sa većom nesigurnošću hrane. Apetit Rusije raste. Sada žele ne samo da eliminišu Ukrajince, već da stave svet na ivicu gladi. Pomoć Ukrajini će pomoći da se ovo izbegne, napisao je na Zviteru zvaničnik ukrajinske vlade Oleg Nikolenko.

10.20 – Bivši predsednik Rusije a sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev u svojoj objavi na kanalu Telegram piše o Ukrajincima sa mržnjom, efektivno preteći narodu Ukrajine istrebljenjem. “Često me pitaju zašto su moje objave u Telegramu tako grube. Odgovor je da ih mrzim. Oni su gadovi i štreberi. Oni žele smrt za nas, Rusiju. I dok sam živ, učiniću sve da nestanu”.

BLOG UŽIVO Moskva tvrdi da je zauzela 97 odsto Luganska 2
Foto: snapshot

10.15 – Maturantkinja Harkovske škole 134 fotografiše se ispred svoje škole koju su Rusi uništili. U Ukrajini postoji 111 škola koje je potpuno uništila Rusija.

10.11 – Presretnuti razgovor ruske vojske, vojnik zadovoljan što je “ispunio san”.

– Uhvatio sam „Ukrajinca“ juče.

– Šta si mu uradio?

– Nema ga. Ubo sam ga svojim „Frodo Baggings“ nožem pravo u srce. Ali pre toga, ispunio sam svoj san: isekao živom čoveku tetive.

10.08 – Na raketama koje se u Ukrajinu isporučuju iz Češke postoji natpis „Za Praško proleće 1968. godine“.  Holanđani pišu „Osveta za MH17“ na granatama. Poljaci potpisuju municiju „Za Katin!“ što se odnosi na masakra u Katinjskoj šumi 1940.

09.21 – Referendum o ulasku u sastav Rusije biće održan u Hersonskoj oblasti, najavljuje Kiril Stremousov, predstavnik takozvane administracije u Hersonu, prenela je NEXTA.

09.04 – „Ukrajinci ne bi trebalo da se opuštaju, jer može doći do povratka ruskih trupa na one teritorije koje su negde bile okupirane“, naveo je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. „Voleo bih da ljudi shvate da rata može biti svuda, jer ako dođe do prodora u Donbas, biće nam veoma teško. Kuda dalje? Ako ode na jug naše države, biće stalnih raketnih udara po centru Ukrajine, po svim našim strateškim preduzećima. Sve ovo se dešava sa razlogom. I može biti bilo kakvog povratka na one teritorije koje su negde bile okupirane“, upozorava predsednik Ukrajine.

08.10 –  U Ukrajinskom kulturnom centru u Francuskoj i Gete institutu u Parizu od 8. do 11. juna biće održana izložba pod nazivom “Irpin (Ukrajina), uništen, ali neporažen“. Na izložbi će biti prikazani fotografski dokazi o razaranju koje su ruske snage izazvale u gradu Irpin, kao i o masakru u Buči, preneo je Kijev independent.

07.54 dozvolio zaplenu dva avionaMinistarstvo pravde SAD saopštilo je da je juče američki sud u vlasništvu ruskog oligarha Romana Abramoviča. Kao razlog navode kršenje zabrane izvoza i sankcije SAD protiv Rusije, piše HRT.

07.41 Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage oborile ukrajinski avion „mig 29“ i uništile 13 bespilotnih letelica ukrajinske vojske sredstvima protivvazdušne odbrane.

07.06 Zelenski je priznao da su ruske snage imale brojčanu prednost u bici za istočni grad Sjevjerodonjeck, ali je istakao da ukrajinske snage imaju „sve šanse“ da uzvrate.

06.59 Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom obraćanju u ponedeljak uveče imao lepe reči za premijera Velike Britanije Borisa Džonsona, zahvalivši Velikoj Britaniji što je obezbedila  oružje Ukrajini.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel optužio je danas Rusiju da koristi zalihe hrane kao oružje protiv zemalja u razvoju i okrivio Kremlj za preteću globalnu krizu.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja zbog toga je napustio sastanak Saveta bezbednosti.

Mišel se ruskom ambasadoru obratio na sastanku Saveta, rekavši da je pre nekoliko nedelja video milione tona žitarica i pšenice zaglavljenih u ukrajinskoj luci u Odesi, „zbog ruskih ratnih brodova u Crnom moru“.

Takođe, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da bi bilo dovedeno u pitanje održavanje Samita „Otvoreni Balkan“ u Ohridu da je došlo do posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji.

„Iako je Srbija, razume se, nezavisna država koja sama odlučuje o svojim spoljnopolitičkim prioritetima, ali u okviru nekih regionalnih inicijativa u kojima učestvujemo, kao što je ‘Otvoreni Balkan’, važno nam je da smo sa svim sa kojima sarađujemo da su na istoj liniji nekih vrednosnih sistema. Dovedeno bilo je u pitanje čak i održavanje sastanka ‘Otvorenog Balkana’ u Ohridu da se ova poseta desila“, rekao je Osmani za TV Sitel.

Vojni preokreti u Ukrajini, politička neizvesnost kod kuće i pitanja o njegovom zdravlju – sve to znači da elite tiho raspravljaju o nečemu što bi pre samo nekoliko meseci bilo nezamislivo: kako će izgledati život posle Putina?

Propagandna mašina Kremlja neumorno radi, objašnjavajući kako Putinova ‘specijalna vojna operacija’ ispunjava svoje ciljeve, ali je važno razlikovati ono što se govori široj populaciji od onoga što elite znaju. Putinova reputacija je ozbiljno narušena. Čak i ako ruske snage trenutno postižu neke skromne uspehe u Donbasu, ne može se zanemariti užasan neuspeh njihove početne strategije, sa ambicioznim ciljem da zauzme Kijev i nametne marionetsku vladu, rekao je Galeoti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari