Foto: Arhiva

Tusk, inače dugogodišnji bivši poljski premijer, ocenio je da su poljske konzervativne vlasti stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog tim putem krenule svesno, u skladu sa svojom filozofijom dubokih promena da vlast bude iznad zakona, a ne da zakon bude iznad vlade.

„Na Poljsku se sada gleda kao na faktor dezintegracije u EU. Jako je važno da se sada završi to uništavanje, ruiniranje reputacije Poljske u Evropi“, kazao je Tusk.

Inače, poljsko Ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo žaljenje što je Evropska komisija danas pokrenula kazneni postupak na osnovu Člana 7. Evropskog sporazuma, te sada traži od zemalja članica da proglase da u Poljskoj preti rizik po pravnu državu i osnovne evropske vrednosti.

U saopštenju na sajtu tog poljskog ministarstva piše da je to „politička, a ne pravna odluka”. Poljska je prema tom saopštenju i dalje spremna na dijalog sa Evropskom komisijom, kao i s članicama EU, spremna da predstavi sve aspekte reforme pravosuđa zbog koje je, na osnovu procene da podriva nezavisnost pravosuđa, Evropska komisija odlučila da pokrene kaznenu proceduru koja može da se završi oduzimanjem prava glasa Poljskoj u EU i gubitkom milijardi evra iz evropskih fondova.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans je danas saopštio da Evropska komisija jeste pokrenula prvi put u istoriji mehanizam iz Člana 7. koji se kao pretnja najtežeg kalibra naziva „nuklearnom opcijom“, ali da je u slučaju Poljske spremna da revidira tu odluku ukoliko Poljska u roku od tri meseca nastavi dijalog i ispuni neke od ukupno četiri preporuke koje joj je dala Evropska komisija povodom kontroverzne reforme.

S druge strane, zamenik premijera Mađarske Žolt Semjen izjavio je danas da je odluka Evropske unije (EU) da pokrene postupak protiv Poljske, kojom bi joj se oduzelo pravo glasa, „bez presedana i zapanjujuće“ i najavio da će joj se Mađarska suprotstaviti, prenosi AP.

Semjen, predsednik mađarske Hrišćansko-demokratske partije, ocenio je da odluka Evropske komisije „ozbiljno ugrožava suverenitet Poljske“.

Semjen je rekao da će se Mađarska usprotiviti takvom potezu Evropske komisije „na svakom forumu“ i braniti Poljsku od nepravednih političkih procedura.

Prema njegovim rečima, neprihvatljivo je da Brisel sprovodi pritisak na suverene države članice i arbitrarno kažnjava demokratski izabrane vlasti.