Foto: Free Images/Mattis Skoog

Oni ne spominju direktno reč referendum, ali kažu da „konačan izbor“ treba da bude vraćen biračima, prenosi Rojters. Pismo će biti objavljeno u britanskim medijima, a među potpisnicima je direktor lanca knjižara Waterstones DŽejms Daunt i nekadašnji šef supermarketa Sainsbury DŽastin King.

Poslovni lideri u pismu upozoravaju da predlozi za Bregzit o kojima pregovaraju Velika Britanija i Evropska unija neće doneti glatku trgovinu za London pošto izađe iz Evropske unije u martu, ako predviđeni plan bude bio ispunjen, rekao je neimenovani izvor za Skaj njuz.

Pristalice i protivnici Bregzita intenzivirali su napore u kampanji, dok se London i Brisel nadaju da će postići dogovor o Bregzitu do kraja godine. Britanski ministar za Bregzit Dominik Raab rekao je poslanicima u Londonu da očekuje da dogovor o razlazu s EU bude postignut pre 21. novembra.

On je članovima parlamentarnog odbora za izlazak iz EU rekao da će im dati podatke „kada dogovor bude završen“ i da očekuje da će to biti moguće 21. novembra. Velika Britanija bi trebalo da napusti EU 29. marta, ali zastoj po pitanju granice sprečava London i Brisel da postignu sporazum o uslovima razlaza i glatkoj tranziciji kao novom odnosu.

Zastoj je podstakao strahovanja da bi Velika Britanija mogla da izađe iz EU bez dogovora, što bi moglo dovesti do haosa u saobraćaju i ekonomskih previranja. Premijerka Velike Britanije Tereza Mej je rekla da je dogovor završen 95 odsto, ali i da dve strane treba da premoste razlike oko granice između Severne Irske i Irske.

Velika Britanija i EU su se saglasili da ne sme biti prepreka koje bi omele kompanije i stanovništvo sa dve strane granice i potkopalo mirovni proces za Severnu Irsku, ali obe strane odbacuju rešenja one druge. Dogovor Londona i Brisela treba da odobre parlamenti Velike Britanije i članica EU.

Tekst preuzet sa Al Jazeera Balkans