Četiri člana nove administracije Hongkonga pod sankcijama SAD 1Foto: Freeimages

Vlasti u Pekingu imenovale su danas novu administraciju Hongkonga, u čijem su sastavu i četiri viša zvaničnika pod sankcijama SAD, preneo je Glas Amerike (Voice of America).

Novi zvaničnici pod američkim sankcijama su šef administracije Džon Li (John Lee), ministar za bezbednost Kris Tang (Chris), ministar za poslove sa kontinentalnom Kinom Erik Cang (Eric) i glavni sekretar administracije Erik Čan.

Tokom predstavljanja novog kabineta danas, Li je rekao da se „smeje takozvanim sankcijama“ i da na njih ne obraća pažnju.

„Neke siledžijske zemlje pokušale su da uplaše zvaničnike Hong Konga merama poput sankcija, posebno nakon neuspeha njihovih planova da sabotiraju našu nacionalnu bezbednost“, rekao je Li.

Džon Li je bivši sekretar za bezbednost Hongkonga. Bio je jedini kandidat za mesto šefa administracije i dobio je 99 odsto glasova na glasanju početkom maja. Vlasti u Pekingu su 2021. promenile izborni sistem Hongkonga, i ograničile ko može da se kandiduje.

SAD su uvele sankcije prema 11 zvaničnika Hongkonga i Pekinga pre dve godine, nakon donošenja novog, strogog zakona o nacionalnoj bezbednosti. Zakon je donet posle velikih i ponekad nasilnih demonstracija pristalica demokratije u Hongkongu 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.