Foto: EPA/MATTHIAS BALK

„U odnosu na broj stanovnika, Crna Gora ima brojnu dijasporu koja je izuzetno vezana za svoj rodni kraj i svoje porodice koje su ostale u Crnoj Gori. Procene su da u državu svake godine, iz inostranstva, građanima stigne oko 500 miliona evra”, rekao je Darmanović agenciji Mina business, a prenosi RTCG.

On je precizirao da je 2016. godine ukupan priliv novčanih sredstava na osnovu doznaka iz inostranstva bio 393,4 miliona evra dok je za prvih devet meseci prošle godine u Crnu Goru po osnovu doznaka pristiglo 309,7 miliona evra. Darmanović je podsetio da se tu radi samo o novcu koji pristiže bankarskim transakcijama, a da se procenjuje da bar još toliko novca dijaspora šalje svojim porodicama privatnim kanalima, bez ikakve evidencije. 

„Novčane doznake su značajan faktor budžetske stabilnosti, a najčešće se koriste za ličnu potrošnju i eventualno neka neproizvodna ulaganja, kao što je kupovina nekretnina”, kazao je Darmanović.

On je, odgovarajući na pitanje šta bi trebalo uraditi na polju ekonomske diplomatije, naveo da je u cilju unapređenja funkcionisanja sistema integrisane ekonomske diplomatije, u koordinaciji Ministarstva – Generalnog direktorata za ekonomsku diplomatiju i kulturnu saradnju uspostavljen sistem koordinatora za ekonomsku diplomatiju.

„Njega čine predstavnici svih ministarstava, Agencije Crne Gore za promociju stranih investicija, Sekretarijata za razvojne projekte, Privredne komore i Zajednice opština, koji se bave promocijom crnogorske ekonomije i kulture, investicionih potencijala naše zemlje i podrškom našim kompanijama za izlazak na strana tržišta”, kazao je Darmanović.