Danas šest godina od terorističkih napadu u Parizu 1Foto: EPA-EFE/Julien de Rosa

U Parizu se navršava šest godina od terorističkih napada u kojima je 13. novembra 2015. godine poginulo 130 osoba i više od 400 povređeno, a francuski mediji danas navode da teroristička pretnja i dalje postoji u zemlji.

Komemoracije koje će biti održane na mestima napada i ove godine će biti simbolične i svedene na minimum, pošto je epidemija korona virusa 2020. sprečila okupljanja.

Odavanje pošte žrtvama napada dešava se dok je u toku suđenje na kojem je nedavno svedočio bivši predsednik Francuske Fransoa Oland (Francois Hollande).

Na tom suđenju započetom u septembru, glavni optuženi za terorističke napade Salah Abdelslam, izjavio je da je napadnuta Francuska i da su meta bili civili i stanovništvo, ali da u tome nije bilo ništa lično.

Abdelslam jedini je preživeli grupe naoružanih koji su izveli napade. Pored njega, sudi se još grupi od 14 optuženih

Tri bombaša samoubice 13. novembra 2015. digli su se u vazduh simultano, prvi u blizini fudbalskog stadiona za vreme utakmice, drugi ispred koncertne hale Bataklan za vreme koncerta i treći ispred mesta gde se nalazi nekoliko restorana. Najviše žrtava – 90, bilo je u Bataklanu.

Taj napad se dogodio deset meseci posle terorističkog napada na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo (Charlie Hebdo) i na jevrejsku prodavnicu u pariskom predgrađu.

Redakcija Šarli ebdoa, koji je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabua, nalazi se sada na nepoznatoj lokaciji koja je stalno pod policijskim obezbeđenjem.

Odgovornost za sve napade je tada preuzela Islamska država.

Zbog tih napada je 2015. uvedeno vanredno stanje što je izuzetno retka mera u Francuskoj, koja je prvi put uvedena 1955. godine na početku rata za nezavisnost Alžira i kasnije samo jednom, tokom nereda u predgrađima francuskih gradova 2005. godine.

Francuski premijer obišao mesta terorističkih napada u Parizu

Francuski premijer Žan Kasteks (Jean Castex) počeo je jutros obilazak mesta gde su pre šest godina u Parizu bili teroristički napadi u kojima je poginulo više od 130 osoba i više od 400 povređeno, preneli su danas tamošnji mediji.

Kasteks je u pratnji gradonačelnice Pariza An Idalgo (Anne Hidalgo) jutros počeo obilazak mesta napada polaganjem venaca i minutom ćutanja. Gradske vlasti Pariza saopštile su ranije da neće biti okupljanja i da nisu predviđeni govori, već da odavanje pošte treba da budu skromno, diskretno i u tišini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.