Deportovani u Srbiju umesto u Avganistan 1Foto: EPA-EFE/Balazs Szecsodi

Mađarska u utorak nije uspela da deportuje tri avganistanske porodice u Avganistan. Vladajuća antiimigrantska partija Fides je nameravala da pokaže rešenost da se bori protiv „nelegalnih migranata“ – piše Bi-Bi-Si.

Međutim, Evropski sud za ljudska prava je intervenisao u slučaju jedne porodice. Majka druge porodice se onesvestila i prebačena je u bolnicu, dok je treća odlučila da bude deportovana u Srbiju, a ne u Avganistan.

Pošto je u utorak jedna od porodica deportovana u Srbiju, majka je vikala na policiju: „Ovo je najgora zemlja u mom životu. Jednog dana ćete biti izbeglice kao mi i to ćete upamtiti.“

Još jedna žena, samohrana majka koja putuje s četvoro dece, rekla je u video-poruci za Bi-Bi-Si, koja je poslata iz pritvora: „Došli smo u ovu zemlju legalno, ali nas drže u kampu i sada nam kažu da se ili vratimo u Srbiju ili u Avganistan. Srbija nas nije prihvatila, kako da se vratimo tamo?“

NJen sedamnaestogodišnji sin je pre dva meseca imao operaciju na srcu. Evropski sud za ljudska prava je u Strazburu izdao naredbu kojom se privremeno zabranjuje deportacija ove porodice.

Kada je reč o drugoj porodici, trudnica i majka troje dece se onesvestila kada je policija došla po nju. Prevezena je u bolnicu kolima Hitne pomoći dok je njenom suprugu i deci bilo dozvoljeno da ostanu u Tranzitnoj zoni na granici između Mađarske i Srbije. Oni su juče rano ujutru prešli granicu i ušli u Srbiju umesto da budu ukrcani na avion za Avganistan koji je čekao na aerodromu u Budimpešti. Treća porodica je već odlučila da bude deportovana u Srbiju, a ne u Avganistan. Taj par je s četvoro dece usred noći odvezen autobusom mađarskog zatvora do ograde na mađarskoj granici, gde su prešli u Srbiju u prisustvu zvaničnika Agencije UN za izbeglice (UNHCR) i reportera.

Nekoliko evropskih zemalja, uključujući Nemačku i Švedsku, u prošlosti je deportovalo pridošlice iz Avganistana, čiji je zahtev za azil odbijen, nazad u njihovu zemlju uprkos protestima organizacija za borbu za ljudska prava i tamošnjoj sve goroj bezbednosnoj situaciji. Međutim, to se razlikuje od slučaja Mađarske po tome što je 16 pojedinaca čekalo dve godine u izbegličkom kampu u Srbiji na šansu da zakonito uđe u Mađarsku. Mađarska odobrava samo po dva zahteva dnevno.

NJima je zahteve za azil odbila mađarska kancelarija za imigracije. Prema drakonskom zakonu koji je mađarski parlament usvojio 2018, zahtev svakog tražioca azila koji prođe kroz bezbednu zemlju, u ovom slučaju kroz Srbiju, se odbija. Prema agenciji UN za izbeglice i organizacijama za ljudska prava, na ovaj način se krši međunarodno pravo i mađarski zakon.

Tražioci azila su rekli za Bi-Bi-Si da su ostali bez hrane i lekova pošto im je odbijen zahtev za azil. Kancelarija UN za ljudska prava optužila je Mađarsku da 21 tražioca azila lišava hrane nakon što su im odbijeni zahtevi, mada ovu informaciju, kako piše Bi-Bi-Si, nije moguće proveriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari